PsychologyNow Team

Συστάσεις για τον ψυχιατρικό τομέα στην Ελλάδα από την Επιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων

Συστάσεις για τον ψυχιατρικό τομέα στην Ελλάδα από την Επιτροπή Πρόληψης Βασανιστηρίων

PsychologyNow Team
φωτογραφία από το ψυχιατρείο Κορυδαλλού

Συστάσεις για τον ψυχιατρικό τομέα στην Ελλάδα κάνει η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης.


Όπως αναφέρεται σε έκθεσή της, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί «παραμένουν ελλιπείς», δεδομένου ότι εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα, όπως η ακατάλληλη κατανομή ασθενών, η έλλειψη προσωπικού κυρίως στο Δρομοκαΐτειο και στην ψυχιατρική κλινική Αθηνά και/ή οι υπερπλήρεις ψυχιατρικές δομές σε τρία νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Γεννηματάς και Σωτηρία).

Για το ψυχιατρικό νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, η CPT διαπιστώνει «μικρή σημαντική αλλαγή» σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψή της το 2005, εκφράζει την ανησυχία της για τη χρήση κελιών στο υπόγειο για την απομόνωση ασθενών και χαιρετίζει τα μέτρα που έχουν λάβει οι αρχές μετά την επίσκεψη της Επιτροπής για την αντικατάσταση αυτών των κελιών με ένα κατάλληλο δωμάτιο στο ισόγειο του νοσοκομείου.

Στην έκθεση, τα πορίσματα της οποίας βασίζονται στην επίσκεψη της Επιτροπής στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο, γίνεται εκτενής αναφορά στους μετανάστες και στις συνθήκες κράτησης. Συγκεκριμένα, διαπιστώνει υπερπληθυσμό, κακές συνθήκες κράτησης, ακόμα και κακομεταχείριση των κρατούμενων μεταναστών.

Επίσης, η Επιτροπή υπογραμμίζει τις ανεπαρκείς υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σε κρατούμενους μετανάστες στα περισσότερα από τα κέντρα κράτησης που επισκέφθηκε, καθώς εντόπισε απουσία ακόμα και βασικού ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων, ιατρικού προσωπικού και μεταφραστών. Επιπλέον, σημειώνει ότι δεν γίνεται συστηματικός ιατρικός έλεγχος κατά την άφιξη των προσφύγων και μεταναστών, ενώ ακόμα και η πρόσβαση σε γιατρό δεν είναι εφικτή στην πράξη. Η Επιτροπή κάνει μια σειρά συστάσεων για την αντιμετώπιση αυτών των ελλείψεων.


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το healthview.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...