PsychologyNow Team

Οι Εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή

Οι Εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή

PsychologyNow Team

Την Δευτέρα, 7 Μαΐου 2018, το Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησε Ημερίδα για την Ειδική Αγωγή, στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.


Στην Ημερίδα είχαν προσκληθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην Ειδική Αγωγή, μεταξύ αυτών και ο ΣΕΨ. Ο Υπουργός Υγείας, κ. Α. Ξανθός, παρουσίασε τη γενική πολιτική του Υπουργείου στην Ειδική Αγωγή, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για Θέματα Ειδικής Αγωγής, κ. Δ. Αναγνωστόπουλος και τα μέλη της κ.κ. Αρ. Ντινόπουλος και Ν. Κικίλιας, ανέπτυξαν τα πορίσματά της. Επίσης, παρεμβάσεις πραγματοποίησαν η Υφυπουργός Παιδείας κα. Τζούφη, ο Προϊστάμενος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης κ. Π. Κασιανός, καθώς και εκπρόσωπος του ΕΟΠΥΥ. Μετά τις ομιλίες έλαβαν τον λόγο και οι προσκεκλημένοι εκπρόσωποι των εμπλεκομένων φορέων.

Το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής, που λειτούργησε από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο 2017, διαμόρφωσε: α) κατάλογο διαγνωστικών κατηγοριών, όπου ενδείκνυται Ειδική Αγωγή, με πρόβλεψη, για κάθε μία από αυτές, ανώτατο αριθμό μηναίων θεραπειών, και β) κατάλογο θεμάτων, που απαιτούν περαιτέρω νομοθετήσεις, όπως π.χ. εξίσωση του κρατικού τιμολογίου αποζημίωσης των Ψυχολόγων με τους άλλους ειδικούς (Παιδοψυχιάτρους, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές), προσδιορισμό των προδιαγραφών για τα ιδιωτικά κέντρα και γραφεία ειδικών που θα αναλαμβάνουν θεραπείες Ειδικής Αγωγής, διαμόρφωση κριτηρίων για την άσκηση της Ψυχοθεραπείας στην Ειδική Αγωγή κ.ά.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΨ, κ. Άγγελος Καράμπελας, είχε προωθήσει επιτυχώς τις θέσεις του ΣΕΨ στην Επιστημονική Επιτροπή για την Ειδική Αγωγή, οι οποίες συμπεριελήφθησαν στα πορίσματά της: α) πράξεις Ψυχολόγων στις διάφορες θεραπείες, και β) αναγκαιότητα εξίσωσης των αποζημιώσεων των πράξεων των Ψυχολόγων με τους άλλους ειδικούς. Έτσι, το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής έτυχε της γενικής αποδοχής του ΣΕΨ, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις του σε συγκεκριμένα θέματα και διαδικασίες.

Όταν δόθηκε ο λόγος στους εκπροσώπους των εμπλεκομένων φορέων, ο κ. Α. Καράμπελας τόνισε ότι, παρά τις προτάσεις της Επιτροπής αρχικά και τις ρητές δεσμεύσεις του Υπουργείου αργότερα, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει στις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ εξίσωση των αμοιβών των πράξεων των Ψυχολόγων με τους άλλους ειδικούς. Δηλαδή, οι πράξεις των Ψυχολόγων στο κρατικό τιμολόγιο παραμένουν ακόμη στα 1,72€ και 2,26€ ανά συνεδρία, ενώ για τους άλλους ειδικούς (Παιδοψυχιάτρους, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές) έχει ανέλθει στα 15€! Οι εκπρόσωποι των άλλων φορέων επεσήμαναν, επίσης, διάφορες ανεπάρκειες και ανακολουθίες στη διαδικασία εφαρμογής των πορισμάτων της Επιτροπής, όπως η κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και η υπερσυνταγογράφηση. Κατά γενική ομολογία, θλιβερή παραφωνία στη συγκέντρωση υπήρξε η Πρόεδρος του υπό διάλυση λεγομένου

«Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου», που εν ολίγοις ζήτησε… να ελέγχονται ψυχικώς οι Ψυχολόγοι, πριν αναλάβουν περιστατικά στην Ειδική Αγωγή! Προφανώς κάτι θα γνωρίζει από την εμπειρία της στον Σύλλογο, που «προεδρεύει»…

Όπως είναι γνωστό, ο ΣΕΨ, από το 2013, καταθέτει υπομνήματα στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, περί προσδιορισμού των πράξεων των Ψυχολόγων και της αμοιβής τους στις παρεχόμενες από τον ΕΟΠΥΥ υπηρεσίες. Από δε την έναρξη της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου της Ειδικής Αγωγής (Δεκέμβριος 2017), ξεκίνησε σειρά επαφών ενημέρωσης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της κυβερνητικής πλειοψηφίας για το έργο του Ψυχολόγου στην Ειδική Αγωγή. Μετά την ψήφιση του ν. 4461 περί «Μεταρρυθμίσεων στην Ψυχική Υγεία» στις 27-3-2017, που δεν ελήφθησαν υπ΄ όψιν οι προτάσεις του, διαμόρφωσε την ακόλουθη προσθήκη στο άρθρο 108, παρ. 2., την οποία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δέχθηκε να συμπεριλάβει στις επικείμενες τροπολογίες του:

«Η αποζημίωση που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ για συνεδρίες (προστίθενται οι υπογραμμισμένες λέξεις) ψυχολόγου (διαγνωστικές και θεραπευτικές), λογοθεραπείας, εργοθεραπείας και ψυχοθεραπείας, που πραγματοποιούνται σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας ΕΚΠΥ, όπως ισχύει κάθε φορά, ορίζεται στο ποσό των δεκαπέντε (15) ευρώ».

Παρά τις συγκεκριμένες και επίμονες ερωτήσεις του ΣΕΨ στο περιθώριο της Ημερίδας, τελικά, ο Υπουργός, δεν δεσμεύτηκε ότι θα πραγματοποιήσει το δίκαιο αυτό αίτημα των Ψυχολόγων. Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΟΠΥΥ, μάλιστα, τόνιζαν ότι αποζημιώνουν τους Ψυχολόγους «με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος», όταν ασκούν Ψυχοθεραπευτική αγωγή με 15€ και θεωρούσαν ότι αυτό συνιστά επίλυση του προβλήματος!

Φαίνεται ότι στο Υπουργείο επικρατεί μία οικονομίστικη λογική. Δεν κατανοούν ότι το αίτημα του ΣΕΨ είναι κυρίως θεσμικό και όχι οικονομικό, διότι:

1. Από την δημιουργία των νόμων για την Ειδική Αγωγή (δεκαετία ΄90) το επάγγελμα του Ψυχολόγου στην Ειδική Αγωγή απουσιάζει. Οι εν λόγω νομοθεσίες αιτιολογούν αποζημίωση μόνο σε Ψυχιατρικές και Παιδοψυχιατρικές πράξεις, Λογοθεραπείες, Εργοθεραπείες και… Ψυχοθεραπείες! Οι αλλεπάλληλες τροποποιήσεις των νόμων αυτών διατήρησαν ανέπαφο το ανωτέρω «θεραπευτικό» σχήμα.

2. Ο ΣΕΨ, από το 2013, επισήμαινε συστηματικά στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας την ουσιαστική απουσία του Ψυχολόγου στο σύστημα και κατέθετε ολοκληρωμένη προτάση για το είδος των πράξεων που επιτελεί (βλ. http://www.seps.gr/index.php/2010-02-22-13-13-38/eidiki-agogi), ενώ παράλληλα αναδείκνυε την άνιση αποζημίωσή τους στις ολίγες περιπτώσεις που ζητήτο η συνδρομή του.

3. Οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ, είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα, συγχέουν τις πράξεις των Ψυχολόγων με την Ψυχοθεραπεία. Όμως, είναι γνωστό ότι η Ψυχοθεραπευτική αγωγή δεν αποτελεί αποκλειστικά πράξη Ψυχολόγου, διότι και άλλοι επαγγελματίες υγείας ασκούν την Ψυχοθεραπεία, υπό κατάλληλη εκπαίδευση. Όταν, λοιπόν, προσδιοριστούν τα κριτήρια του Ψυχοθεραπευτού, οι Ψυχολόγοι και ιδιαίτερα οι κλινικοί, θα αποκλειστούν από το σύστημα της Ειδικής Αγωγής.

4. Οι πράξεις των Ψυχολόγων και ιδιαίτερα των κλινικών συνίστανται σε Διαγνωστικές και Θεραπευτικές. Οι Διαγνωστικές είναι οι πάσης φύσεως Αξιολογήσεις ικανοτήτων και προσωπικότητας με σύνθετα αξιολογητικά μέσα (δοκιμασίες ή τεστς) που κατασκευάζει η Ψυχολογία. Οι Θεραπευτικές πράξεις των Ψυχολόγων είναι η Ψυχολογική Υποστήριξη/Παρέμβαση, καθώς και η Συμβουλευτική Γονέων (βλ. http://www.seps.gr/index.php/2010-02-22-13-13-38/eidiki-agogi: «Προτάσεις των ΣΕΨ – ΠΕΝΟΨΥ για την Ένταξη των Ψυχολόγων στο Ενιαίο Σύστημα Παροχών Υγείας»).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΨ, μπροστά στην επιμονή του Υπουργείου να παραγκωνίζει θεσμικά τους Ψυχολόγους και το έργο τους, καλεί όλους τους συναδέλφους, να αποδοκιμάσουν με ενεργό τρόπο τη σημερινή πολιτική του Υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ στην περιθωριοποίηση του Ψυχολόγου στην Ειδική Αγωγή. Το Διοικητικό Συμβούλιο, έως την επικείμενη οριστικοποίηση των αποφάσεων για την Ειδική Αγωγή, συνεχίζει τις προσπάθειές του για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων.

Με τιμή,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

H Πρόεδρος,
Βασιλική Δ. Μπουκουβάλα

Η Γεν. Γραμματέας,
Βασιλική Δ. Καραγιάννη Κλινικός Ψυχολόγος


Πηγή: www.seps.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...