Τι ελκύει μία γυναίκα σε έναν άνδρα;

Τι ελκύει μία γυναίκα σε έναν άνδρα;

γυναίκα με το σύντροφό της σκέφτεται τι ελκύει μία γυναίκα σε έναν άνδρα;
Image credit: Nathan McBride / unsplash.com

Όταν επιχειρούν να προσελκύσουν ένα νέο ρομαντικό ή/και σεξουαλικό σύντροφο, οι άνδρες και οι γυναίκες συχνά χρησιμοποιούν διαφορετικές στρατηγικές και έχουν διαφορετικούς στόχους. Σε κάθε τομέα συμπεριφοράς ή λήψης αποφάσεων στον οποίο δύο άτομα έχουν διαφορετικούς και αντικρουόμενους στόχους, προκύπτει η ευκαιρία για εξαπάτηση, χειραγώγηση και εκμετάλλευση.


  • Οι γυναίκες ενδιαφέρονται για τους άνδρες που ενδιαφέρονται για αυτές.
  • Οι γυναίκες δεν έλκονται από άνδρες που φαίνονται «εύκολοι» στην σεξουαλική χειραγώγηση και εξαπάτηση

Μέχρι σήμερα διάφορες έρευνες έχουν στραφεί στη μελέτη των ανδρών γύρω από την σεξουαλική εκμετάλλευση των γυναικών. Δεν έχει ερευνηθεί όμως το αντίθετο, αν και οι γυναίκες καταφεύγουν σε τρόπους σεξουαλικής εξαπάτησης ή εκμετάλλευσης για να πετύχουν σεξουαλική επαφή ή για τη δημιουργία σχέσης, μικρής ή μεγαλύτερης διάρκειας με έναν άνδρα.

Αντιγράφοντας τη διαδικασία που υιοθέτησαν προηγούμενοι ερευνητές (Goetz, Easton, Lewis και Buss, 2012) στη παρούσα μελέτη εξετάστηκε ο τρόπος που οι γυναίκες έλκονται από έναν άνδρα, δηλαδή η σχέση μεταξύ της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της ελκυστικότητας σε δείγμα μόνο για γυναίκες.

Η νέα αυτή έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες δεν έλκονται από άνδρες που φαίνονται «εύκολοι» στην σεξουαλική χειραγώγηση και εξαπάτηση. Οι γυναίκες, όπως και οι άνδρες, είναι ευαίσθητες σε οπτικούς δείκτες σεξουαλικής εκμετάλλευσης αλλά αντίθετα από τους άνδρες, αυτοί οι δείκτες φαίνεται να μην τις ελκύουν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Evolutionary Behavioral Sciences (Lora Adair, Brett Andersen, Taylor Hinton) και φαίνεται να διαχωρίζουν τον τρόπο που οι γυναίκες έλκονται από το αντίθετο φύλο σε σχέση με τους άνδρες.

Ο φεμινισμός και η εξέλιξη αποτελούν κατευθυντήριες προοπτικές στο έργο μου και έτσι θεωρώ σημαντικό να αμφισβητήσω τις υποθέσεις σχετικά με τις γυναίκες και τις σεξουαλικές τους επιθυμίες, τις στρατηγικές και τις συμπεριφορές τους, εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Lora Adair, λέκτορας ψυχολογίας στο Centre for Culture and Evolution, στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου.


Διαβάστε σχετικά: Τι σημαίνει η επιλογή του συντρόφου μας


Δεδομένου ότι σχεδόν όλη η βιβλιογραφία έχει επικεντρωθεί στους άνδρες ως «δράστες» με τις γυναίκες ως «στόχους» ως προς τις συνθήκες του ζευγαρώματος-την ανδρική εκμετάλλευση-, η ερευνήτρια αμφισβητεί την υπόθεση ότι οι γυναίκες δεν χρησιμοποιούν επίσης στρατηγικές εκμετάλλευσης.

Στη μελέτη πήραν μέρος 151 προπτυχιακές γυναίκες, όπου εξέτασαν και βαθμολόγησαν εικόνες ανδρών σε διάφορα επίπεδα χειραγώγησης. Οι γυναίκες αξιολόγησαν τη γενικότερη συνολική ελκυστικότητα των ανδρών, την ελκυστικότητα ως συντρόφου για σχέση μικρής διάρκειας και την ελκυστικότητα ως συντρόφου για μακροχρόνια σχέση. Ρωτήθηκαν επίσης πόσο εύκολο θα ήταν για μια γυναίκα να αποπλανήσει, να πιέσει ή να εξαπατήσει τον κάθε άνδρα ώστε να εμπλακεί μαζί της σεξουαλικά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι γυναίκες συμπεριφέρθηκαν όπως και οι άνδρες. Χρησιμοποίησαν δηλαδή ομοίως τις ενδείξεις ανικανότητας και χειραγώγησης σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους άνδρες, μόνο μερικές από αυτές τις ενδείξεις χειραγώγησης (εκείνες που υποδηλώνουν ότι ο άνδρας παρασύρεται πιο εύκολα), συσχετίστηκαν με βραχυπρόθεσμη ελκυστικότητα. Για τις γυναίκες, τα στοιχεία της γενετικής ικανότητας (π.χ. ευφυΐα, ελκυστικότητα του προσώπου) συνδέονταν με τη βραχυπρόθεσμη ελκυστικότητα.

Φαίνεται ότι η ψυχολογία των σεξουαλικώς εκμεταλλεύσιμων ανδρών και γυναικών διαφέρει κυρίως από την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται την εκμετάλλευση αλλά και από την έλξη τους σε αυτά τα ερεθίσματα, γράφουν οι ερευνητές.

Οι γυναίκες δεν ελκύονται από άνδρες που φαίνεται εύκολο να χειραγωγήσουν ή να εξαπατήσουν. Σε γενικές γραμμές, δεν βρίσκουμε καθόλου αποδείξεις για «παιχνίδια που παίζουν» ή για εκμεταλλευτικές στρατηγικές στην εργαλειοθήκη ζευγαρώματος των γυναικών, δήλωσε η Adair.

Τι προσελκύει τις γυναίκες;

Η καλή υγεία και το ενδιαφέρον. Εν ολίγοις, οι γυναίκες ενδιαφέρονται για τους άνδρες που ενδιαφέρονται για αυτές. Ο "εύκολα χειραγωγήσιμος άνδρας" δεν θεωρείται σέξι στο γυναικείο μυαλό και δεν "τραβάει" το ενδιαφέρον.

Μια υποομάδα γυναικών με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για περιστασιακό σεξ, συνέδεσε μερικά σημεία εξαπάτησης για μικρής διάρκειας επαφές. Αλλά ακόμη και μεταξύ αυτών, η πλειοψηφία δε συνέδεσε την χειραγώγηση με την ελκυστικότητα.

Δεν βρίσκουμε συγκεκριμένες ενδείξεις στρατηγικών σεξουαλικής εκμετάλλευσης - ειδικά εξελισσόμενου ψυχολογικού μηχανισμού ευαίσθητου σε συνθήματα εκμετάλλευσης, που παρακινεί τις γυναίκες να στοχεύουν σε χειρισμούς χειραγώγησης λόγω της σεξουαλικής έλξης - στις γυναίκες του δείγματός μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν εκμεταλλεύονται, δεν παρενοχλούν ή δεν προσβάλλουν σεξουαλικά τους άνδρες (αν και τα επίμονα στερεότυπα σχετικά με τους ρόλους των φύλων και τη σεξουαλική επιθετικότητα υποστηρίζουν αυτήν την άποψη), τα δεδομένα και το δείγμα μας απλά δεν μπορούν να το στηρίξουν, τόνισε η Lora Adair.

Διαπιστώνουμε ότι οι γυναίκες - σε αντίθεση με τους άνδρες - δεν φαίνεται να επιδιώκουν την σεξουαλική εκμετάλλευση στους δυνητικούς σεξουαλικούς συντρόφους. Η συνεχιζόμενη δουλειά μας αφορά την επόμενη λογική ερώτηση - αν οι γυναίκες δεν επιδιώξουν να αποκτήσουν μία πιο χειριστική στάση για να προσελκύσουν σεξουαλικά το αντίθετο φύλο, ποια θα είναι τα στοιχεία που σχετίζονται με το ζευγάρωμα;

Η συναισθηματική οικειότητα, η κοινωνική ή οικονομική κατάσταση, κ.λπ., θα μπορούσαν να είναι στοιχεία που οι γυναίκες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν στους πιθανούς συντρόφους;


Διαβάστε σχετικά: Τα στάδια του Έρωτα: πως ερωτευόμαστε;


Συμπερασματικά

Όταν επιχειρούν να προσελκύσουν ένα νέο ρομαντικό ή/και σεξουαλικό σύντροφο, οι άνδρες και οι γυναίκες συχνά χρησιμοποιούν διαφορετικές στρατηγικές και έχουν διαφορετικούς στόχους. Σε κάθε τομέα συμπεριφοράς ή λήψης αποφάσεων στον οποίο δύο άτομα έχουν διαφορετικούς και αντικρουόμενους στόχους, προκύπτει η ευκαιρία για εξαπάτηση, χειραγώγηση και εκμετάλλευση.

Παρόλο που μελετήθηκε η εκμετάλλευση των ανδρών σε στενές σχέσεις, η δυνατότητα των γυναικών να ενεργούν ως δράστες εκμεταλλευτικών στρατηγικών είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Συγκεκριμένα, οι άντρες έχουν βρεθεί να προσελκύονται από γυναίκες που αντιλαμβάνονται ευκολότερα την πίεση, την εξαπάτηση, την αποπλάνηση και / ή την σεξουαλική επίθεση. Στην παρούσα μελέτη, ερευνήθηκε η αντίληψη των γυναικών και η έλξη ως προς τους ίδιους αυτούς παράγοντες εκμετάλλευσης.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες - όμοια με τους άντρες - μπορούν να αναγνωρίσουν εκείνους που θα ήταν ευκολότερο να πιέσουν, να εξαπατήσουν, να αποπλανήσουν και/ή να επιτεθούν σεξουαλικά. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους άνδρες, οι γυναίκες δεν βρίσκουν ελκυστικά τα εν λόγω ευρήματα εκμετάλλευσης. Αντ' αυτού, οι γυναίκες προσελκύονται από σημάδια ενδεικτικά του ρομαντικού ενδιαφέροντος και της υγείας (νοημοσύνη, ελκυστικότητα του προσώπου).


Βιβλιογραφία

Adair, L., Andersen, B., & Hinton, T. (2020). He looks “easy” and she’s not into it: Sexual exploitation cues and attraction. Evolutionary Behavioral Sciences, 14(1), 19–31.

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...