PsychologyNow Team

Γιατί κάποιοι φίλοι και συγγενείς σαμποτάρουν την ερωτική σας ζωή;

Γιατί κάποιοι φίλοι και συγγενείς σαμποτάρουν την ερωτική σας ζωή;

PsychologyNow Team
φίλοι και συγγενείς σαμποτάρουν τη σχέση του ζευγαριού
Image credit: marymarkevich/ freepik.com

Κάποιοι άνθρωποι φαίνεται να μην έχουν κανένα πρόβλημα να εκφράζουν τη γνώμη τους για το ποιος πρέπει -ή δεν πρέπει- να βγαίνει με ποιον.


Τι συμβαίνει, όταν ο σύντροφος που κάποιος αγαπά -ή τουλάχιστον νοιάζεται αρκετά για αυτόν ώστε να έχει μια δεσμευμένη σχέση- δεν παίρνει τη σφραγίδα έγκρισης από τους φίλους ή την οικογένεια; Πρόσφατες μελέτες ψυχολογίας δείχνουν πώς η αποδοκιμασία των άλλων επηρεάζει τη σχέση ενός ζευγαριού, καθώς και ποιοι φίλοι και συγγενείς είναι πιο πιθανό να αποτελέσουν απειλή.

Μισώντας την αγάπη των άλλων

Οι σχέσεις είναι προσωπικές και οικείες, αλλά καμία σχέση δεν είναι «ριάλιτι σειρά». Τα ζευγάρια είναι ενταγμένα μέσα σε κοινωνικά δίκτυα φίλων και οικογένειας που μπορεί, κατά καιρούς, να λένε πράγματα ή να ενεργούν με τρόπους που μπορεί να επηρεάσουν το αν μια σχέση θα διαρκέσει ή αν θα ξεκινήσει καν.

Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι αποδοκιμάζουν με ποιον βγαίνουν οι φίλοι και η οικογένειά τους. Μπορεί να προέρχεται από γνήσια αγάπη και ενδιαφέρον, σοφία και εμπειρία ή, δυστυχώς, από τις δικές τους προκαταλήψεις.

Παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι γενικά γίνονται με την πάροδο του χρόνου πιο αποδεκτοί στις διαφυλετικές σχέσεις, για παράδειγμα, ορισμένα μέλη της οικογένειας εξακολουθούν να αποδοκιμάζουν τα παιδιά, τα αδέλφια ή τα εγγόνια τους που βγαίνουν με κάποιον άλλης φυλής.

Πράγματι, μια πρόσφατη μελέτη του Μπάιρον Μίλερ και των συνεργατών του, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Family Issues, δείχνει ότι οι φοιτητές είναι λιγότερο πιθανό να συνάψουν διαφυλετική σχέση όταν η οικογένειά τους αποδοκιμάζει τα διαφυλετικά ραντεβού.


Διαβάστε σχετικά: Συντροφική σχέση: Το αξιακό σύστημα και οι ανάγκες του ζευγαριού


Παρεμπόδιση σχέσεων

Μερικοί άνθρωποι, όπως φαίνεται, απλά δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τις σχέσεις των άλλων. Όμως, τι κάνουν γι' αυτό; Μια έρευνα της Σούζαν Σπένσερ, για παράδειγμα, αποκάλυψε ότι το 56% των φοιτητών παρέμβαιναν στη σχέση κάποιου άλλου με σκοπό να χωρίσουν το ζευγάρι.

Σε μια διαφορετική ερευνητική μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Journal of Social and Personal Relationships, έγινε έρευνα σε συγγενείς και φίλους ανθρώπων που βρίσκονταν σε μια σχέση την οποία αποδοκίμαζαν. Τους ζητήθηκε να μοιραστούν τα αντικοινωνικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, συμπεριλαμβανομένου του πόσο ναρκισσιστές και σαδιστές ήταν.

Ο ναρκισσισμός αναφέρεται σε μια υπερβολικά μεγαλοπρεπή αυτοαντίληψη. Οι έντονα ναρκισσιστές άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι η δική τους ευφυΐα, ελκυστικότητα, ικανότητα και ικανότητες είναι εκτός του μέσου όρου και τείνουν να είναι πονηροί και κοινωνικά επιδέξιοι. Ο σαδισμός αναφέρεται στη βίωση χαράς ή ευχαρίστησης όταν προκαλούν πόνο σε κάποιον άλλον. Οι έντονα σαδιστές άνθρωποι τείνουν να είναι σκληροί, βάναυσοι και συχνά έλκονται από βίαια αθλήματα και βιντεοπαιχνίδια.

Ζητήθηκε στη συνέχεια από την ίδια οικογένεια και τους φίλους να αξιολογήσουν τον βαθμό στον οποίο παρεμβαίνουν στις σχέσεις των αντιπαθών ζευγαριών. Μπορούν η αποδοκιμαστική οικογένεια και οι φίλοι να υπονομεύσουν πραγματικά τη δέσμευση κάποιου άλλου στη σχέση του;

Τα ζευγάρια είναι συνήθως ιδιαίτερα δεσμευμένα όταν τρία πράγματα συμβαίνουν στη σχέση τους:

  • Όταν είναι ικανοποιημένοι. Όσο περισσότερο τα ζευγάρια ικανοποιούν ο ένας τις ανάγκες του άλλου, τόσο πιο πιθανό είναι να παραμείνουν στη σχέση.
  • Όταν επενδύουν. Όσο περισσότερο επενδύουν τα ζευγάρια στη σχέση τους, όπως το να είναι μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή να μοιράζονται ένα στεγαστικό δάνειο, τόσο πιο δεσμευμένα τείνουν να είναι.
  • Όταν αντιλαμβάνονται τις εναλλακτικές λύσεις στη σχέση ως μη ελκυστικές. Όταν τα ζευγάρια θεωρούν ότι ο σημερινός τους σύντροφος είναι ό,τι καλύτερο μπορούν να έχουν, τείνουν να είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένα στην τρέχουσα σχέση τους. Όταν όμως πιστεύουν ότι το να είναι ελεύθεροι ή το να επιδιώξουν μια νέα σχέση με κάποιον άλλον μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή, τότε τείνουν να είναι λιγότερο δεσμευμένοι.

Τα ευρήματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι τα άκρως ναρκισσιστικά μέλη της οικογένειας ήταν πιο πιθανό να παρεμβαίνουν στη σχέση ενός ζευγαριού υπονομεύοντας καθέναν από τους τρεις προγνωστικούς παράγοντες δέσμευσης.

Τα ναρκισσιστικά μέλη της οικογένειας, που πιθανώς πίστευαν ότι γνωρίζουν καλύτερα, έτειναν να ικανοποιούν τις συναισθηματικές ανάγκες ενός συγγενή πριν καν ο σύντροφός τους έχει την ευκαιρία. Έτειναν επίσης να περιορίζουν τις ευκαιρίες του ζευγαριού για επενδύσεις και μιλούσαν για ελκυστικούς, αντίπαλους εργένηδες.

Οι πιο σαδιστές φίλοι έκαναν το ίδιο. Οι σαδιστές πιθανώς αντιπαθούσαν τόσο πολύ τον σύντροφο του φίλου τους, ώστε παρενέβαιναν στη σχέση τους, ελπίζοντας να χωρίσουν το ζευγάρι.

Όταν τα ναρκισσιστικά μέλη της οικογένειας ή οι σαδιστές φίλοι αρνούνται να καλέσουν τον σύντροφό σας σε δείπνο ή τονίζουν πόσο καλύτερη θα ήταν η ζωή σας αν βγαίνατε με κάποιον άλλο, η σχέση σας μπορεί να γίνει χειρότερη.


Nik Papav
Απόδοση: Νικολέτα Παπαβίδη – Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...