PsychologyNow Team

Γιατί οι εφαρμογές γνωριμιών δεν σε βοηθούν να βρεις την αγάπη

Γιατί οι εφαρμογές γνωριμιών δεν σε βοηθούν να βρεις την αγάπη

PsychologyNow Team
καρδιά φτιαγμένη από δυαδικά ψηφία
Image credit: Alexander Sinn / unsplash.com

Οι εφαρμογές γνωριμιών διευκόλυναν απεριόριστα τη σύνδεση, αλλά δεν μας έδωσαν περισσότερη υπομονή, φαντασία, ενσυναίσθηση ή διάθεση για συγχώρεση, δηλαδή εφόδια που κάνουν μια σχέση πιο βιώσιμη.


Στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, οι σχέσεις ήταν σχετικά απλές, για έναν κοινότοπο αλλά σταθερό λόγο: ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γνωρίσεις κάποιον αποδεκτό – και όλοι το ήξεραν. Οι άνθρωποι στα χωριά ήταν λίγοι, τα ταξίδια ήταν ακριβά και οι κοινωνικές εκδηλώσεις περιορισμένες.

Αυτό είχε μειονεκτήματα: ενθάρρυνε τους ανθρώπους να αποδέχονται προτάσεις από επίδοξους μνηστήρες που δεν τους ικανοποιούσαν, ενώ σήμαινε πως κάποιοι άνθρωποι που θα μπορούσαν να ταιριάξουν μεταξύ τους πέθαιναν μόνοι και με ανεκπλήρωτες επιθυμίες, επειδή τους χώριζαν μερικά βουνά. Οι σύγχρονες τεχνολογίες χρησιμοποιήθηκαν για να διορθώσουν αυτά τα ιστορικά εμπόδια και να μας παρέχουν ατέλειωτες επιλογές.

Τώρα είναι διαρκώς πιθανό να κάνεις μια καινούρια γνωριμία. Όμως, αυτή η πρόοδος στον τομέα των γνωριμιών έκρυψε μια συνεχιζόμενη πρόκληση στο επίπεδο του τελικού σκοπού: μπορεί να έχει γίνει πιο εύκολο το να γνωρίσουμε, αλλά δεν είναι πιο εύκολο το να αγαπήσουμε.

Συνεχίζουμε να αποτελούμε, ο καθένας από μας, μια αρκετά απαιτητική πρόκληση για να αναλάβει κάποιος. Όλοι μας έχουμε ψυχολογικές ιδιορρυθμίες που μπορεί να κάνουν μια σχέση πολύ προβληματική: είμαστε ανυπόμονοι, εκφράζουμε άδικες κατηγορίες, έχουμε τάση προς την αυτολύπηση και δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε τις ανάγκες μας με τρόπο που θα γίνουν κατανοητές από τους άλλους.

Το ότι μπορούμε να γνωρίσουμε πολλούς ανθρώπους έκρυψε τις άσχημες πλευρές μας, τρέφοντας μέσα μας τη γοητευτική αλλά παραπλανητική ιδέα ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα απλώς επειδή δεν έχουμε γνωρίσει ακόμα τον «σωστό άνθρωπο».

Ο λόγος που δυσκολευόμαστε, λέμε στον εαυτό μας, δεν έχει να κάνει με ορισμένες επίμονες αστοχίες της δικής μας φύσης ή με τα παράδοξα της ανθρώπινης κατάστασης γενικότερα. Χρειάζεται απλώς να κυνηγήσουμε περισσότερο, για να βρούμε έναν πιο κατάλληλο υποψήφιο που θα βλέπει τα πράγματα με τον τρόπο μας.


Διαβάστε σχετικά: Ερωτικές Σχέσεις: Γιατί μάς δυσκολεύουν τόσο;


Η υπόσχεση της επιλογής εξάντλησε την υπομονή και τη σεμνότητα που είναι απαραίτητες για να παλέψουμε με τις εντάσεις που είναι πιθανό να προκύψουν με όποιον κι αν είμαστε μαζί. Ξεχνάμε ότι σχεδόν ο κάθε άνθρωπος είναι μια γοητευτική προοπτική, όσο δεν γνωρίζουμε τίποτα γι’ αυτόν.

Μέρος αυτού που χρειάζεται για να είμαστε έτοιμοι για την αγάπη είναι να φανταστούμε τις δυσκολίες για τις οποίες δεν ξέρουμε πολλές λεπτομέρειες: τις άσχημες διαθέσεις πίσω από τα χαμόγελα, τις δύσκολες εμπειρίες πίσω από τα φωτεινά μάτια, τον μπλεγμένο ψυχισμό που κρύβεται πίσω από συνήθειες και γούστα.

Αν και υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι που μπορεί να γνωρίσουμε, δεν υπάρχουν, στην πραγματικότητα, τόσοι πολλοί που μπορούμε να αγαπήσουμε.

Οι εφαρμογές γνωριμιών διευκόλυναν απεριόριστα τη σύνδεση, αλλά δεν μας έδωσαν περισσότερη υπομονή, φαντασία, ενσυναίσθηση ή διάθεση για συγχώρεση, δηλαδή εφόδια που κάνουν μια σχέση πιο βιώσιμη. Τα περισσότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε με έναν συγκεκριμένο υποψήφιο θα προκύψουν, με παρόμοια μορφή, σχεδόν με οποιονδήποτε μπορεί να συναντήσουμε.

Η ουσιαστική δουλειά που έχουμε, αφού κάνουμε μια καλή αναζήτηση, δεν είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους, αλλά να αναλύσουμε τι είναι αυτό που μας δυσκολεύει να ζήσουμε με όποιον μπορεί να συνδεθούμε. Θα είμαστε έτοιμοι για την αγάπη όταν παραδώσουμε ένα μέρος της συναρπαστικής αίσθησης δυνατότητας που κουβαλάμε και αναγνωρίσουμε ότι, αν και έχουμε μια ποικιλία εναλλακτικών, στην πραγματικότητα, δεν έχουμε τόσες πολλές επιλογές.

Μπορεί αυτό να ακούγεται απαισιόδοξο, αλλά θα είναι, με τον τρόπο του, μια απελευθερωτική συνειδητοποίηση, που μπορεί να μας βοηθήσει να ανακατευθύνουμε τις ενέργειές μας μακριά από τον εξαντλητικό κύκλο των καινούριων γνωριμιών και προς την αναζήτηση αυτής της αμοιβαίας συναισθηματικής ωριμότητας, πάνω στην οποία μπορεί κάποια μέρα να χτιστεί η αγάπη.


Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...