PsychologyNow Team

Εντυπωσιακές διαφορές στον τρόπο που αντιλαμβάνονται την κίνηση άνδρες και γυναίκες

Εντυπωσιακές διαφορές στον τρόπο που αντιλαμβάνονται την κίνηση άνδρες και γυναίκες

PsychologyNow Team
σκίτσο με γυναίκα και άνδρα που κάθονται σε ένα τραπέζι και σημειώνουν σε ένα χαρτί με τη γυναίκα στο πάνω μέρος και τον άνδρα στο κάτω

Οι άνδρες, όπως δείχνει μία νέα έρευνα, αντιλαμβάνονται γρηγορότερα την κίνηση από ό,τι οι γυναίκες.


Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Current Biology επεσήμανε απροσδόκητες διαφορές ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες δείχνοντας, κατά μέσο όρο, ότι οι άνδρες αντιλαμβάνονται οπτικά την κίνηση γρηγορότερα από ό,τι οι γυναίκες.

Οι συμμετέχοντες που εκπροσωπούσαν τα δύο φύλα, μπορούσαν με ευκολία να αναφέρουν ότι οι μαύρες και οι άσπρες μπάρες που εμφανίζονταν στην οθόνη κινούνταν προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. Όπως βρήκαν οι ερευνητές, για να απαντήσουν σωστά, χρειαζόταν ένα δέκατο του δευτερολέπτου ή και λιγότερο. Όμως, συγκριτικά με τους άνδρες, οι γυναίκες χρειαζόταν 25-75% περισσότερο χρόνο.

Οι ερευνητές τονίζουν πως η ταχύτερη αντίληψη της κίνησης από τους άνδρες δε συνεπάγεται απαραίτητα και καλύτερη οπτική επεξεργασία. Σημειώνουν ότι παρόμοιες υψηλές αποδόσεις στο ίδιο έργο παρατηρήθηκαν και σε άτομα που είχαν διαγνωστεί με διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ASD) ή κατάθλιψη καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι οι διαδικασίες στον εγκέφαλο που κατευνάζουν τη νευρική δραστηριότητα διαταράσσονται σε αυτές τις διαταραχές και ενδέχεται επίσης, να είναι ασθενέστερες στον εγκέφαλο των ανδρών.

Ο Scott Murray από το University of Washington, επικεφαλής της έρευνας, δηλώνει έκπληκτος με τα ευρήματα: Υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που δείχνουν ότι τα δύο φύλα διαφέρουν ως προς τον τρόπο οπτικής επεξεργασίας, ειδικά τόσο μεγάλες αποκλίσεις όπως αυτές που βρέθηκαν στην έρευνα.

Οι συντάκτες αναφέρουν ότι το εύρημα ήταν απρόσμενο: χρησιμοποιούσαν το τεστ οπτικής κίνησης για να καταγράψουν τις διαφορές ανάμεσα σε άτομα με ASD. Η συγκεκριμένη διαταραχή επηρεάζεται ιδιαίτερα από το φύλο, καθώς τα αγόρια είναι περίπου τέσσερις φορές πιο πιθανό να διαγνωστούν με ASD απ’ ό,τι τα κορίτσια. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν το φύλο ως παράγοντα ανάλυσης σε άτομα ομάδας ελέγχου χωρίς ASD. Η διαφορά με βάση το φύλο στην οπτική αντίληψη της κίνησης έγινε αμέσως εμφανής.

Για να επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές ζήτησαν από άλλους συναδέλφους τους που είχαν χρησιμοποιήσει το ίδιο τεστ στα πειράματά τους, να τους παρέχουν τα δεδομένα που κατέγραψαν, ώστε να έχουν μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων στην έρευνα. Ακόμα και αυτά τα ανεξάρτητα στοιχεία, έδειξαν τις ίδιες διαφορές οπτικής κίνησης ανάμεσα στα φύλα.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η διαφορά που εντοπίζεται στην οπτική αντίληψη βάσει φύλου, δεν μπορεί να ερμηνευτεί από γενικές διαφορές στην ταχύτητα οπτικής επεξεργασίας, τις συνολικές οπτικές ικανότητες ή τις διαφορές που ρυθμίζονται με τα κίνητρα. Επίσης οι διαφορές δεν απεικονίζονται σε εικόνες του εγκεφάλου από MRI. Φαίνεται, δηλαδή, πως οι διαφορές μεταξύ φύλων εκδηλώνονται απροσδόκητα. Για τον λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να περιλαμβάνεται το φύλο ως παράγοντας στο σχεδιασμό και την ερμηνεία αντιληπτικών και γνωστικών ερευνών.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, οι πληροφορίες αυτές αποτελούν ένα νέο παράθυρο μελέτης των νευρικών μηχανισμών επεξεργασίας οπτικών πληροφοριών ανάλογα με το φύλο.

Σε μελλοντικές έρευνες, στοχεύουν να ανακαλύψουν τις υποβόσκουσες εγκεφαλικές διαφορές που εξηγούν τη διαφοροποίηση ανάμεσα στα δύο φύλα. Μέχρι στιγμής οι απεικονίσεις του εγκεφάλου δεν απαντούν σε αυτό το ερώτημα δείχνοντας ότι είτε η διαφορά μπορεί να εντοπίζεται σε διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου είτε ότι είναι δύσκολο να διευκρινιστεί χρησιμοποιώντας τις τρέχουσες τεχνικές. Τελικά, ίσως η συγκεκριμένη έρευνα δώσει απάντηση και στο φλέγον ερώτημα γιατί η ASD είναι συνηθέστερη στα αρσενικά.


glykeriaapos

 

Πηγή: Current Biology
Έρευνα: Sex Differences in Visual Motion Processing
Απόδοση: Γλυκερία Αποστολοπούλου, Ψυχολόγος
Eπιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...