Κωνσταντίνα Ξιφαρά

Χριστούγεννα ήρθαν πάλι....και εγώ πάλι είμαι μελαγχολική!!!

Χριστούγεννα ήρθαν πάλι....και εγώ πάλι είμαι μελαγχολική!!!

Κωνσταντίνα Ξιφαρά
γυναίκα είναι πάλι μελαγχολική που ήρθαν τα Χριστούγεννα
Image credit: Ander Burdain / unsplash.com

Δεν μου αρέσουν τα Χριστούγεννα μου είπες με στόμφο πριν λίγες μέρες. Δεν μου αρέσουν!! Δεν μου αρέσουν τα λαμπάκια, τα φωτάκια, η χαρά όλων, λες και κάτι έγινε. Θέλω να με αφήσουν στην ησυχία μου, να ακούσω την μουσική μου στο δωμάτιό μου.


Φαίνεται να νιώθεις στεναχώρια και έντονη λύπη.

Ναι, μου λες κλαμένη. Μου τα χάλασαν από τότε και άρχισες να μου περιγράφεις ό,τι αρνητικό είχες καταγράψει μέχρι χθες.

Σήμερα, μήπως, θα ήθελες να βάλεις κάτι ακόμη εκτός από το να μείνεις μόνη σου; Θα ήθελες να χρωματίσεις τα δικά σου Χριστούγεννα;

Μένεις σιωπηλή. Βιώνω την στεναχώρια σου αλλά και την ελπίδα ό,τι κάτι θα πεις.

Θέλω!! Θέλω να μείνω εγώ και αυτός, οι δύο μας, και να περάσουμε το χρόνο μας παίζοντας, μιλώντας μακριά από λαμπάκια και προσπάθεια ευτυχίας!

Αυτό να κάνεις!!!Ναι!!Αυτό!!! και οι φωνές μας σβήστηκαν στην συγκίνηση.

Είναι γεγονός ότι την περίοδο των εορτών πολλοί άνθρωποι βιώνουν μελαγχολία και σε αρκετές περιπτώσεις κατάθλιψη. Μάλιστα τα καταθλιπτικά επεισόδια πενταπλασιάζονται σε ποσοστό αυτή την χρονική περίοδο σύμφωνα με επίσημες έρευνες. Ενώ θα έλεγε κανείς ότι οι μέρες των Χριστουγέννων είναι συνυφασμένες με παιχνίδι, δώρα, βόλτες, διακοπές και φιλικές- οικογενειακές συναθροίσεις εντούτοις δεν είναι για όλους το ίδιο.


Διαβάστε σχετικά: Φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά


Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτήν την περίοδο που πιθανόν να ενισχύουν τα επίπεδα στρες και την πιθανή καταθλιπτική διάθεση. Κάποιοι παράγοντες είναι οι ακόλουθοι:

  1. Η "υποχρεωτική χαρά" των εορτών: πρέπει, επιβάλλεται να είμαι ευδιάθετος-η.
  2. Η μοναξιά, ο κοινωνικός περιορισμός
  3. Καταγεγραμμένες αρνητικές εμπειρίες συνυφασμένες με αυτή την περίοδο
  4. Πιθανές οικονομικές δυσκολίες
  5. Προσωπικοί λόγοι όπως προβλήματα υγείας, αρνητικά γεγονότα ζωής
  6. Βιολογικές εξηγήσεις που εντοπίζονται στον χειμωνιάτικο καιρό; μειωμένα επίπεδα ηλιακού φωτός αλλά και μείωση των επιπέδων μελατονίνης, ορμόνης συνυφασμένης με την καλή ψυχική διάθεση.
  7. Ο εσωτερικός αναστοχασμός και ο απολογισμός της χρονιάς που ενδέχεται να έχει γκρίζες αποχρώσεις.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για λειτουργήσουμε προληπτικά ή να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της μελαγχολίας διάθεσης των εορτών;

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με κάτι βασικό; με την αναγνώριση των εναλλαγών της διάθεσης, των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων. Επίσης, η αποδοχή του πως νιώθουμε και το μοίρασμα των συναισθημάτων μας παίζει σημαντικό ρόλο. Βασικός εχθρός της κατάθλιψης είναι η έκφραση και η ανοικτότητα άρα και βασικός προληπτικός παράγοντας.

Επιπλέον, χρειάζεται να εμπλεκόμαστε κοινωνικά και να μειώνουμε τον χρόνο της μοναξιάς. Επίσης,επειδή δεν εξαρτιόνται όλα από εμάς, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση παίζει και η οικογένεια. Ο περίγυρος λοιπόν χρειάζεται να λειτουργήσει με τρόπο συγκαταβατικό, ενθαρρυντικό με υπομονή και κατανόηση. Τέλος, μπορούμε να ζητήσουμε και την βοήθεια ειδικών και να δείξουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στην θεραπευτική διαδικασία.

Ας δωρίσουμε λοιπόν αυτά τα Χριστούγεννα ένα βήμα πιο κοντά στον αληθινό μας εαυτό με ή χωρίς φωτάκια!!!

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...