Δρ. Καλλιόπη Μέγαρη

Βιώνοντας διαφορετικά Χριστούγεννα στην πανδημία COVID 19. Πως μπορούμε να διαχειριστούμε τα αρνητικά συναισθήματα των γιορτών

Βιώνοντας διαφορετικά Χριστούγεννα στην πανδημία COVID 19. Πως μπορούμε να διαχειριστούμε τα αρνητικά συναισθήματα των γιορτών

Δρ. Καλλιόπη Μέγαρη
οικογένεια βιώνει διαφορετικά Χριστούγεννα στην πανδημία COVID 19
Image credit: S&B Vonlanthen / unsplash.com

Θα είναι διαφορετικά τα Χριστούγεννα φέτος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι και καλά. Ενώ τα Χριστούγεννα σίγουρα θα φαίνονται διαφορετικά φέτος, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα κατά τη διάρκεια του COVID 19.


Κυβερνήσεις και επιστήμονες σε όλο τον κόσμο σκέφτονται το αν και το πώς οι οικογένειες θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, ενώ η πανδημία COVID 19 μαίνεται. Οι κυβερνήσεις φοβούνται ότι οι απουσία κανόνων ενδέχεται να οδηγήσει σε μια άλλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων όταν πολλές χώρες βιώνουν ήδη ένα δεύτερο κύμα.

Τα συναισθήματα που κυριαρχούν είναι η αβεβαιότητα, ο φόβος για το άγνωστο και το άγχος, η αβοηθησία, η απελπισία και ενδεχομένως η άρνηση. Οι αρνητικές συμπεριφορές που εμφανίζονται είναι ο στιγματισμός, το υπέρμετρο άγχος, η αποφυγή και η φτωχή ψυχοκοινωνική προσαρμογή.

Οι άνθρωποι συνήθως τείνουν να ανησυχούν για τους νέους κινδύνους περισσότερο από τους γνωστούς, υπάρχει έντονος ο φόβος μετάδοσης και διάδοσης της νόσου.


Διαβάστε σχετικά: Ψυχολογικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Διαχείριση κρίσης


Τι μπορείτε να κάνετε για τη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων

Μην αφήσετε τις διακοπές να γίνουν κάτι που φοβάστε. Αντ 'αυτού, λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε το άγχος και την κατάθλιψη που μπορεί να μειωθεί κατά τη διάρκεια των διακοπών. Με λίγο σχεδιασμό και θετική σκέψη, μπορείτε να βρείτε ηρεμία και χαρά κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας. Οι οικογένειες ανυπομονούν να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Εάν δεν μπορείτε να είστε με τους αγαπημένους σας, συνειδητοποιήστε ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε θλίψη και λύπη. Δεν πειράζει αν αφιερώσετε χρόνο για να κλάψετε ή να εκφράσετε τα συναισθήματά σας. Δεν μπορείτε να αναγκάσετε τον εαυτό σας να είστε ευτυχισμένοι μόνο και μόνο επειδή είναι η περίοδος των διακοπών.

Αναζητήστε κοινωνικές επαφές. Εάν αισθάνεστε μόνος ή απομονωμένος, αναζητήστε κοινωνικές επαφές. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω ιστότοπων, με διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης, ιστότοπους κοινωνικών μέσων ή εικονικές εκδηλώσεις. Μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη και συντροφιά. Εάν αισθάνεστε άγχος κατά τη διάρκεια των διακοπών, μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μιλήσετε με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας για τις ανησυχίες σας.

Δοκιμάστε να επικοινωνήσετε με ένα κείμενο, μια κλήση ή μια συνομιλία μέσω βίντεο. Ο εθελοντισμός ή το να κάνετε κάτι για να βοηθήσετε τους άλλους είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να αυξήσετε την κοινωνικότητα σας και να διευρύνετε τις φιλίες σας. Για παράδειγμα, σκεφτείτε να αφήσετε ένα γεύμα και επιδόρπιο στο σπίτι ενός φίλου κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Να είσαι ρεαλιστικοί. Οι διακοπές δεν χρειάζεται να είναι τέλειες ή όπως άλλες χρονιές. Καθώς οι οικογένειες αλλάζουν και μεγαλώνουν, οι παραδόσεις και τα τελετουργικά αλλάζουν συχνά. Επιλέξτε μερικά να κρατήσετε και να είστε ανοιχτοί στη δημιουργία νέων.

Για παράδειγμα, εάν τα ενήλικα παιδιά σας ή άλλοι συγγενείς δεν μπορούν να έρθουν στο σπίτι σας, βρείτε νέους τρόπους για να γιορτάσετε μαζί, όπως κοινή χρήση φωτογραφιών, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή video. Ή συναντηθείτε σε μια βιντεοκλήση. Παρόλο που τα σχέδια διακοπών σας μπορεί να φαίνονται διαφορετικά φέτος, μπορείτε να βρείτε τρόπους για να γιορτάσετε.

Παραμερίστε τις διαφορές. Προσπαθήστε να αποδεχτείτε τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους σας ως έχουν, ακόμα κι αν δεν ανταποκρίνονται σε όλες τις προσδοκίες σας. Αφήστε τα παράπονα έως ότου είναι πιο κατάλληλος χρόνος για συζήτηση.

Παραμείνετε σε έναν προϋπολογισμό. Πριν κάνετε τις αγορές δώρων και φαγητού, αποφασίστε πόσα χρήματα μπορείτε να ξοδέψετε. Στη συνέχεια, ακολουθήστε τον προϋπολογισμό σας. Μην προσπαθήσετε να αγοράσετε ευτυχία με χιονοστιβάδα δώρων. Δώστε δώρα που θα φτιάξεται εσείς ή ξεκινήστε μια ανταλλαγή οικογενειακών δώρων.

Προγραμματίστε. Αφιερώστε συγκεκριμένες ημέρες για ψώνια, ψήσιμο, σύνδεση με φίλους και άλλες δραστηριότητες. Σκεφτείτε αν μπορείτε να κάνετε αγορές στο διαδίκτυο για οποιοδήποτε από τα αντικείμενά σας. Σχεδιάστε τα μενού σας και μετά κάντε τη λίστα αγορών σας. Αυτό θα συμβάλει στην αποτροπή της αγοράς της τελευταίας στιγμής. Και φροντίστε να έχετε βοήθεια για την προετοιμασία και τον ολοκλήρωση των γευμάτων.

Μάθετε να λέτε όχι. Το ναι ναι, όταν πρέπει να πείτε όχι, μπορεί να σας αφήσει να νιώθετε δυσαρεστημένοι και αρνητικοί. Οι φίλοι και οι συνάδελφοί σας θα καταλάβουν εάν δεν μπορείτε να συμμετάσχετε σε κάθε έργο ή δραστηριότητα.


Διαβάστε σχετικά: Η συμβολή του ψυχολόγου στη θεραπεία ασθενών με COVID-19


Μην εγκαταλείπετε υγιείς συνήθειες. Φάτε υγιεινά γεύματα, συμπεριλάβετε τακτική σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή σας ρουτίνα, με ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, διαλογισμό ή γιόγκα. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση καπνού, αλκοόλ και ναρκωτικών.

Βρείτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Βρείτε μια δραστηριότητα που απολαμβάνετε. Κάντε ένα διάλειμμα μόνοι σας. Το να περάσετε μόνο 15 λεπτά, χωρίς περισπασμούς, μπορεί να σας αναζωογονήσει αρκετά για να διαχειριστείτε όλα όσα πρέπει να κάνετε. Βρείτε κάτι που μειώνει το άγχος καθαρίζοντας το μυαλό σας, επιβραδύνοντας την αναπνοή σας και αποκαθιστώντας την εσωτερική ηρεμία. Βάλτε χαλαρωτική μουσική ή διαβάστε ένα βιβλίο

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν τη χρειάζεστε. Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το αρνητικό φορτίο των συναισθημάτων σας, καλό είναι να απευθυνθείτε στους ψυχολόγους. Σημαντική είναι η συμβολή του ψυχολόγου για την καλύτερη έκβαση των αρνητικών συναισθημάτων.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...