PsychologyNow Team

Η επίδραση των Χριστουγέννων στον εγκέφαλο

Η επίδραση των Χριστουγέννων στον εγκέφαλο

PsychologyNow Team
γυναίκα καταλαβαίνει την επίδραση των Χριστουγέννων στον εγκέφαλο
Image credit: Karolina Grabowska / pexels.com

Μία έρευνα διερεύνησε το «Πνεύμα των Χριστουγέννων» στον εγκέφαλο μας.


Τα Χριστούγεννα είναι μια διαφορετική εποχή του χρόνου καθώς όλοι έχουμε την τάση να κάνουμε δραστηριότητες που δεν κάνουμε τον υπόλοιπο χρόνο και μαζί με την αλλαγή της συμπεριφοράς μας αλλάζει και ο στολισμός των δρόμων και των σπιτιών μας. Πράγματι, είναι μια ιδιαίτερη εποχή, γεμάτη συναισθηματικά και κοινωνικά ερεθίσματα.

Όπως φαίνεται η μεταμόρφωση που συντελείται γύρω από τα Χριστούγεννα στα έθιμά μας και στο φυσικό περιβάλλον, επηρεάζει τον εγκέφαλό μας. Στην πραγματικότητα, μια επιστημονική μελέτη έχει επαληθεύσει ότι αυτή η εποχή προάγει ένα διαφορετικό είδος εγκεφαλικής δραστηριότητας. Παρομοίως, οι αλλαγές στις συνήθειές μας και στο περιβάλλον τροποποιούν το μυαλό μας.

Μια μελέτη για τα Χριστούγεννα και τον εγκέφαλο

Μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης διεξήγαγε έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις των Χριστουγέννων στον εγκέφαλο. Στόχος τους ήταν να εντοπίσουν το "πνεύμα των Χριστουγέννων" μέσα στην εγκεφαλική δραστηριότητα. Για να το πετύχουν αυτό, χρησιμοποίησαν λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού.

Χρησιμοποίησαν δύο ομάδες ανθρώπων. Η μία ομάδα αντιστοιχούσε σε όσους γιόρταζαν τα Χριστούγεννα από την παιδική τους ηλικία και είχαν θετική στάση απέναντι στη γιορτή. Η άλλη ομάδα δεν είχε συνηθίσει να γιορτάζει τα Χριστούγεννα.

Στην πρώτη ομάδα, εντοπίστηκε ενεργοποίηση ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου όταν οι συμμετέχοντες βρέθηκαν αντιμέτωποι με εικόνες ή ερεθίσματα που θύμιζαν τα Χριστούγεννα. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρήθηκαν αλλαγές στον αισθητικοκινητικό φλοιό, στον πρωτογενή και προκινητικό φλοιό και στον βρεγματικό λοβό. Στην άλλη ομάδα, οι αντιδράσεις αυτές δεν εμφανίστηκαν.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι όσοι έφεραν στο μυαλό τους τις δικές τους χριστουγεννιάτικες παραδόσεις ανταποκρίνονταν σε αυτές ενεργοποιώντας πτυχές όπως η μνήμη και οι κινητικές αισθήσεις τους. Προφανώς, αυτή η εποχή του χρόνου ενεργοποιεί βαθιές μνήμες και επικλήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο εγκέφαλος φαίνεται να παρουσιάζει ένα διαφορετικό μοτίβο ενεργοποίησης γύρω από αυτή την περίοδο απ' ό,τι σε άλλες εποχές του χρόνου.

Χριστουγεννιάτικες εμπειρίες

Οι μεταβολές στο περιβάλλον προκαλούν αλλαγές στη διάθεση. Φυσικά, αυτό έχει αντίκτυπο στον εγκέφαλό μας. Στα Χριστούγεννα αλλάζουν τα έθιμα, οι δραστηριότητες, οι συμπεριφορές, ακόμη και η εμφάνιση των σπιτιών και των δρόμων μας. Ως εκ τούτου, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, υπάρχει και μια αλλαγή στο μυαλό μας.

Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να γενικεύσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα Χριστούγεννα αλλάζουν τον εγκέφαλο. Εξαρτάται από το κάθε περιβάλλον και το κάθε άτομο. Οπότε, είναι δυνατόν μόνο να καθοριστούν οι παράγοντες που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αυτές τις αλλαγές.


Διαβάστε σχετικά: Πέντε τρόποι για να διατηρήσετε την ψυχική υγεία σας κατά τη διάρκεια των γιορτών


Αγορές και υποχρεώσεις

Αυτή την εποχή του χρόνου, έχουμε συχνά περισσότερες κοινωνικές υποχρεώσεις από ό,τι συνήθως. Υπάρχουν περισσότερες συναντήσεις με την οικογένεια ή τους φίλους, πάρτι και κάθε είδους κοινωνικές εκδηλώσεις. Επιπλέον, ξοδεύουμε χρόνο για αγορές δώρων σε πολυπληθή καταστήματα. Αν τα βάλουμε όλα μαζί, αυτό αυξάνεται το άγχος.

Συχνά, όσοι βιώνουν ένα θετικό συναίσθημα για τα Χριστούγεννα, νιώθουν επίσης μια κάποια θλίψη όταν τελειώνουν. Μπορεί να αισθάνονται εξαντλημένοι ή άδειοι συνοδευόμενοι από την υποχρέωση να επιστρέψουν στη συνηθισμένη ρουτίνα τους.

Δώρα

Τα Χριστούγεννα και τα δώρα είναι σαν το ψωμί και το βούτυρο: συχνά πάνε μαζί. Τόσο η προσφορά όσο και η λήψη δώρων παράγουν συναισθηματική ικανοποίηση. Η γενναιοδωρία συνδέεται με την απελευθέρωση ντοπαμίνης και ενδορφινών. Αυτό αυξάνει τα συναισθήματα ευεξίας.

Μπορεί να μην μπορούμε να δώσουμε όλα τα δώρα που θα θέλαμε ή να μην λαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι αρκετά. Αν είναι έτσι, μπορεί να νιώσουμε απογοήτευση ή θλίψη. Αν νιώσετε έτσι, ίσως θα ήταν καλύτερο να κάνετε ένα μικρό δώρο στον εαυτό σας για να αντισταθμίσετε το αίσθημα του κενού.

Επαφή με τους άλλους

Τα Χριστούγεννα, έχουμε την τάση να ερχόμαστε πιο κοντά με τους άλλους. Είναι σημαντικό να συντονίσετε καλά και ισορροπημένα τις συναντήσεις, ώστε να μην φτάσει στην υπερβολή, ειδικά αν δεν αισθάνεστε άνετα με τόσο έντονες συναναστροφές. Διαφορετικά, μπορείτε να συμμετάσχετε ολόψυχα στη χριστουγεννιάτικη χαρά των άλλων.

Οι υπερβολές

Αναμφίβολα, αυτή η εποχή του χρόνου προσφέρεται για υπερβολές. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα έξοδα, το φαγητό και το ποτό. Ωστόσο, η υπέρβαση των ορίων έχει συνήθως συνέπειες, οι οποίες συχνά γίνονται αντιληπτές μόνο τον Ιανουάριο. Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο να ελέγχετε λίγο τον εαυτό σας και να απολαμβάνετε τις γιορτές με μέτρο.

Τέλος, τα Χριστούγεννα είναι μια υπέροχη περίοδος και σχεδόν κανείς δεν είναι αδιάφορος γι' αυτά. Έχοντας μια θετική νοητική και συναισθηματική στάση είναι δυνατόν να τα ζήσετε με υγιή τρόπο, καλλιεργώντας τις θετικές αλλαγές των γιορτών, ενώ παράλληλα ρυθμίζετε τα πάντα, ώστε να μην υπάρξουν αργότερα ανεπιθύμητες συνέπειες.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...