Γιάννης Αγγελής

Τι μας εμποδίζει να κάνουμε μια νέα αρχή;

Τι μας εμποδίζει να κάνουμε μια νέα αρχή;

Γιάννης Αγγελής
άνδρας σκέφτεται τι μας εμποδίζει να κάνουμε μια νέα αρχή
Image credit: katemangostar / freepik.com

Έχω ακούσει σε διάφορες εποχές του χρόνου πολλούς θεραπευόμενους μου και οικεία πρόσωπα, να μου λένε πως είναι σε φάση μεγάλων αλλαγών που δε χωρούν αναβολή και είναι σίγουροι πως αυτή την φορά, θα τα καταφέρουν. Το βλέπεις ζωγραφισμένο στα πρόσωπα τους που λάμπει από δύναμη και βαθιά αυτοπεποίθηση. Η πλειοψηφία όμως δε τα καταφέρνει. Ματαιώνεται σε τόσο ολοκληρωτικό βαθμό που δεν έχει καμία διάθεση, να κάνει ξανά οποιαδήποτε προσπάθεια.


Καθώς παρατηρώ όλα αυτά τα πρόσωπα που περνούν μέσα από τα μάτια μου, αναρωτιέμαι συνεχώς, τι είναι αυτό που τους εμποδίζει να προχωρήσουν στη ζωή τους και να βιώσουν την ύπαρξη τους σε αυτό το κόσμο, με έναν αλλιώτικο τρόπο από αυτό που έχουν συνηθίσει. Ενώ έχουν τις δυνατότητες να κινηθούν, παραμένουν στο σημείο της αφετηρίας, όντας εγκλωβισμένοι.

Κατά την άποψη μου, θεωρώ σημαντικό το θέμα του κινήτρου. Είναι σημαντικό για όλους τους ανθρώπους να εξετάσουν στην ουσία του, τι είναι αυτό που τους ωθεί να επιθυμούν, ένα νέο ξεκίνημα. Αυτή η επιθυμία εδράζεται και κινείται από τον εσωτερικό τους κόσμο προς τον εξωτερικό ή κατά κάποιο τρόπο, είναι μια επιβολή από τον έξω κόσμο που αυτοί θέλουν να το ακολουθήσουν, δίχως να ξέρουν τον πραγματικό λόγο; Θα φέρω ένα παράδειγμα σε αυτό σημείο για να είμαι πιο σαφής.

Σκεφτείτε έναν αιώνιο φοιτητή που κοντεύει την δεκαετία στον πολυτεχνείο, δίχως να έχει πάρει πτυχίο και να χρωστάει πάμπολλα μαθήματα. Στα δεκαοχτώ του χρόνια ήταν σίγουρα ένας εξαιρετικός μαθητής που έκανε περήφανους τους οικείους του, μπαίνοντας στο πανεπιστήμιο. Γεννιέται όμως το ερώτημα που συνδέεται με το κίνητρο. Ήταν όντως δικό του όνειρο να σπουδάσει στη συγκεκριμένη σχολή ή των γονιών του;

Κι αυτός μήπως αναλαμβάνοντας το ρόλο του καλού παιδιού, μη θέλοντας να τους στεναχωρήσει, διάβασε σκληρά, ώστε να πετύχει στις εισαγωγικές εξετάσεις κι έπειτα άδειασε από ψυχική ενέργεια, ώστε να συνεχίσει την ακαδημαϊκή του πορεία; Δεν υπάρχει άνθρωπος που δε θα νιώσει απόρριψη, χαράζοντας ένα νέο μονοπάτι.

Η διαφορά είναι όμως, πως αυτός που έχει προσωπικό κίνητρο, θα ανασυνταχθεί πιο γρήγορα και άμεσα, διότι γνωρίζει το λόγο που κάνει αυτό το νέο άνοιγμα. Η αληθινή επιθυμία δράσης που κυοφορείται και αναδύεται από μέσα μας, είναι η πιο σίγουρη πηγή ενέργειας, που μπορεί να διαθέτει ένας άνθρωπος.


Διαβάστε σχετικά: Αυτά είναι τα ανεπαίσθητα σημάδια που δείχνουν πως σαμποτάρετε τον εαυτό σας


Επίσης οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν μιλούν για νέα ξεκινήματα στη ζωή τους, θεωρούν πως αυτό θα γίνει αναίμακτα, χωρίς να πληρώσουν κάποιο κόστος. Και το ερώτημα που γεννιέται, είναι γιατί τόσο καιρό, δεν έκαναν το νέο βήμα και παρέμειναν σε μια κατάσταση αδρανοποίησης; Μέσα από την ψυχοθεραπευτική μου διαδρομή μου καταλήγω, πως κάθε νέο ξεκίνημα, σηματοδοτεί μια αλλαγή. Και κάθε αλλαγή, για να μπορεί να εξελιχθεί και να αφήσει το αποτύπωμα της μέσα μας, οφείλει να συνδυαστεί με μια αλλαγή στο χαρακτήρα μας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να αλλάξουν διάφορα πράγματα στη ζωή τους, αλλά χωρίς να αλλάξουν το χαρακτήρα τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, είτε να μην προσπαθούν καθόλου να δημιουργήσουν μια νέα αφετηρία ή στην πρώτη δυσκολία, θα τα παρατήσουν, αναπαράγοντας εσφαλμένες πεποιθήσεις πως αυτές οι αλλαγές, δεν αφορούν αυτούς, αλλά κάποιους άλλους. Θα φέρω πάλι ένα παράδειγμα για να είμαι πιο κατανοητός.

Φανταστείτε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει δίαιτα. Εν τέλει ξεκινάει, αλλά μετά από δύο εβδομάδες σταματάει. Θα πει στον εαυτό του κάποια δικαιολογία του τύπου, έχω μάθει από μικρό παιδί να τρώω πολύ. Τώρα θα αλλάξω που έχω μεγαλώσει. Ο διατροφολόγος ήταν αυστηρός και δε με καταλάβαινε.

Δε θα αναρωτηθεί, τι τον κάνει και καταφεύγει σε αυτό το υποκατάστατο που ονομάζεται τροφή και τι πρέπει να αλλάξει σχετικά με τον χαρακτήρα του. Πως φροντίζει τον εαυτό του και διαχειρίζεται τα συναισθήματα του; Κάθε καινούργιο ξεκίνημα που δε συνδυάζεται με μια αλλαγή στο χαρακτήρα, είναι απλά μια επιπλέον ματαίωση.

Συνοψίζοντας θα έλεγα πως αν επιθυμούμε να ζήσουμε μια ζωή με χαρά και γνήσιο νόημα, είναι απαραίτητο να κάνουμε νέα ξεκινήματα, εξελίσσοντας συνεχώς τον εαυτό μας και ωθώντας τον να προχωρήσει πέρα από την ζώνη άνεσης που κατέχει.

Δε πρέπει να ξεχνάμε σε καμία περίπτωση όμως, πως αυτά τα ξεκινήματα για να περιέχουν ένα πραγματικό νόημα ύπαρξης, οφείλουν να έχουν ουσιαστικό κίνητρο, διάθεση για ριζικές αλλαγές και κυρίως ένα προσωπικό όραμα για το πως θέλουμε να πορευτούμε στη ζωή μας, ακολουθώντας όσο πιο πιστά μπορούμε αυτό το όραμα.


*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...