PsychologyNow Team

Η ασυνεπής φροντίδα του βρέφους μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του

Η ασυνεπής φροντίδα του βρέφους μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του

PsychologyNow Team
μητέρα που κρατά το μωρό της στο χέρι και με το άλλο κοιτάζει το smartphone της

Οι ψυχολόγοι βρήκαν ότι η μη συνεπής μητρική φροντίδα των βρεφών, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επικίνδυνων συμπεριφορών στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή, όπως η λήψη ναρκωτικών ουσιών και η κατάθλιψη.


Οι ψυχολόγοι έχουν ένα μήνυμα προς τις νέες μητέρες: Αφήστε τα smartphones σας και φροντίστε τα μωρά σας.

Αυτό είναι το μήνυμα από τους Ψυχολόγους του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι η περιορισμένη και ασυνεπής μητρική φροντίδα, μπορεί να διαταράξει τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους και μπορεί να οδηγήσει σε μεταγενέστερες συναισθηματικές διαταραχές.

Παρ’ όλο που η μελέτη διεξήχθη με τρωκτικά, τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι μπορεί να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα βρέφη αν οι μητέρες φροντίζουν τα βρέφη τους, παράλληλα με επαναλαμβανόμενες διακοπές στην καθημερινότητα ακόμη και εκείνες που φαινομενικά μοιάζουν ακίνδυνες, όπως οι τηλεφωνικές κλήσεις και τα γραπτά μηνύματα.

Η Dr. Tallie Ζ. Baram και οι συνεργάτες της στο Κέντρο Conte του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια για τον Προγραμματισμό του Εγκεφάλου στις Εφηβικές Ευπάθειες, υποστηρίζουν ότι οι συνεπείς ρυθμοί και τα σωστά πρότυπα της μητρικής φροντίδας, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους, ο οποίος χρειάζεται προβλέψιμα και συνεχή ερεθίσματα για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη ισχυρών νευρωνικών δίκτυων.

 

Οι Ψυχολόγοι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, βρήκαν ότι η μη συνεπής μητρική φροντίδα των βρεφών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα επικίνδυνων συμπεριφορών στην εφηβεία και στην ενήλικη ζωή, όπως η λήψη ναρκωτικών ουσιών και η κατάθλιψη.

 

Επειδή τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει τόσο «πανταχού παρόντα» και οι χρήστες έχουν γίνει τόσο εξοικειωμένοι με το συχνό έλεγχο και τη χρήση τους, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης είναι καθοριστικής σημασίας για τις σημερινές μητέρες και τα μωρά... και τους εφήβους και τους ενήλικες του αύριο.

Είναι γνωστό ότι η ευαισθησία σε συναισθηματικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, προέρχεται από τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα γονίδια μας και το περιβάλλον, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ευαίσθητων περιόδων ανάπτυξης της ζωής, λέει η Dr. Baram, πρόεδρος του Τμήματος Νευρολογικών Σπουδών.

Η δουλειά μας βασίζεται σε πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η μητρική φροντίδα είναι σημαντική για τη μελλοντική συναισθηματική υγεία των βρεφών. Συγκεκριμένα, δείχνει ότι δεν είναι η ποσότητα της μητρικής φροντίδας που επηρεάζει αργότερα τη συμπεριφορά των εφήβων, αλλά η αποφυγή της περιορισμένης και μη συνεπής φροντίδας που είναι ζωτικής σημασίας. Ίσως, θα έπρεπε να απενεργοποιήσουμε το κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της φροντίδας του μωρού και να είμαστε τυπικές και συνεπείς μητέρες.

Η ομάδα των ψυχολόγων μελέτησε τα συναισθηματικά αποτελέσματα εφήβων αρουραίων που εκτρέφονταν είτε σε ήρεμα είτε σε χαοτικά περιβάλλοντα και χρησιμοποίησε μαθηματικές προσεγγίσεις για την ανάλυση της συμπεριφοράς ανατροφής που είχαν οι μητέρες.

Παρά το γεγονός ότι η ποσότητα και τα τυπικά χαρακτηριστικά του μητρικού ενστίκτου ήταν δυσδιάκριτα στα δύο περιβάλλοντα, οι συνήθειες και οι ρυθμοί της φροντίδας διέφεραν σημαντικά, γεγονός που επηρέασε έντονα τον τρόπο που αναπτύχθηκαν τα νεογνά τρωκτικά. Συγκεκριμένα, στο ένα περιβάλλον, οι μητέρες εμφάνιζαν «σύντομης διάρκειας» φροντίδα και ασυνεπή συμπεριφορά.

Οι απόγονοι που μεγάλωσαν σε αυτό το περιβάλλον, παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, μειωμένο ενδιαφέρον για τα γλυκά τρόφιμα ή για τα ομαδικά παιχνίδια, δύο ξεχωριστούς δείκτες που υποδεικνύουν την ικανότητα για ευχαρίστηση. Η αδυναμία της αίσθησης της ευτυχίας, γνωστή και ως «ανηδονία», είναι συχνά ένας προάγγελος της κατάθλιψης. Στους άνθρωπους, μπορεί επίσης να οδηγήσει τους εφήβους στην αναζήτηση της ευχαρίστησης μέσω πιο ακραίων διεγέρσεων, όπως είναι η ριψοκίνδυνη οδήγηση, το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.

Γιατί μπορεί η ασυνεπής μητρική φροντίδα να δημιουργεί αυτό το πρόβλημα σε σχέση με το σύστημα ευχαρίστησης;

Οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι τα κυκλώματα ευχαρίστησης του υποδοχέα ντοπαμίνης του εγκεφάλου δεν έχουν ακόμη ωριμάσει σε νεογνά και βρέφη και ότι αυτά τα κυκλώματα διεγείρονται από τις συνεπείς ακολουθίες γεγονότων, οι οποίες και φαίνεται να είναι κρίσιμες για την ωρίμανση τους. Αν τα βρέφη δεν εκτίθενται επαρκώς σε τέτοιου είδους αξιόπιστα μοτίβα συμπεριφοράς, τα συστήματα ευχαρίστησής τους δεν ωριμάζουν σωστά, προκαλώντας τους ανηδονία..

Οι ψυχολόγοι μελετούν αυτή την περίοδο, ανθρώπινες μητέρες και τα βρέφη τους, καταγράφουν σε βίντεο και αναλύουν τις συμπεριφορές φροντίδας, χρησιμοποιώντας παράλληλα εξελιγμένη τεχνολογία απεικόνισης για τη μέτρηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου, καθώς και ψυχολογικές και γνωστικές δοκιμές για την πληρέστερη μελέτη του ζητήματος.

Ο στόχος είναι να επιβεβαιώσουν, αν τα πορίσματα της μελέτης στα τρωκτικά ισχύουν και για τους ανθρώπους. Αν ναι, θα μπορούσαν να σχεδιαστούν χρήσιμες στρατηγικές για τον περιορισμό ακανόνιστων και μη συνεπών μοτίβων της μητρικής φροντίδας στην πρόληψη συναισθηματικών προβλήματων στους εφήβους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης εμφανίζονται στο επιστημονικό Περιοδικό “Translational Psychiatry”.


Πηγή: University of California Irvine
Έρευνα: Fragmentation and high entropy of neonatal experience predict adolescent emotional outcome

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...