PsychologyNow Team

Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

PsychologyNow Team
άδειο κρεββάτι μωρού με κουκλάκια
Image credit: lookstudio / freepik.com

Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου (ΣΑΒΘ) είναι μια περίπτωση κατά την οποία ο θάνατος ενός φαινομενικά υγιούς βρέφους πριν από τα πρώτα του γενέθλια παραμένει ανεξήγητος ακόμη και μετά από ενδελεχή έρευνα.


Ο θάνατος γενικά συμβαίνει όταν τα βρέφη κοιμούνται.

Αν και σπάνιο, είναι ο κυριότερος μεταγεννητικός θάνατος βρεφών στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, καθώς εμφανίζεται σε 103 από τις 100.000 γεννήσεις ζώντων παιδιών ετησίως. Παρά την αρχική επιτυχία των εθνικών εκστρατειών δημόσιας υγείας που προωθούσαν ασφαλή περιβάλλοντα ύπνου και υγιέστερες θέσεις ύπνου στα βρέφη τη δεκαετία του 1990 στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ποσοστά των περιπτώσεων παρέμειναν τα ίδια τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Οι ερευνητές σε μία νέα μελέτη, συνέλεξαν ιστούς από το γραφείο του ιατροδικαστή του Σαν Ντιέγκο που αφορούσαν θανάτους βρεφών μεταξύ 2004 και 2011. Στη συνέχεια εξέτασαν τα εγκεφαλικά στελέχη 70 βρεφών που πέθαναν κατά την περίοδο αυτή και τα εξέτασαν για συνεχείς ανωμαλίες.

Διαπίστωσαν ότι ο υποδοχέας σεροτονίνης 2A/C είναι τροποποιημένος σε περιπτώσεις αιφνίδιου βρεφικού θανάτου σε σύγκριση με γενικές περιπτώσεις βρεφικών θανάτων. Προηγούμενες έρευνες σε τρωκτικά έχουν δείξει ότι η σηματοδότηση του υποδοχέα 2A/C συμβάλλει στην αφύπνιση και την αυτόματη ανάνηψη, προστατεύοντας την κατάσταση οξυγόνου του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτή η νέα έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι μια βιολογική ανωμαλία σε ορισμένα βρέφη τα καθιστά ευάλωτα στο θάνατο υπό ορισμένες συνθήκες.

Οι ερευνητές εδώ πιστεύουν ότι το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου εμφανίζεται όταν τρία πράγματα συμβαίνουν μαζί:

  • ένα παιδί βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο καρδιοαναπνευστικής ανάπτυξης κατά τον πρώτο χρόνο
  • το παιδί αντιμετωπίζει έναν εξωτερικό στρεσογόνο παράγοντα, όπως η θέση ύπνου με το πρόσωπο προς τα κάτω ή η κοινή χρήση του κρεβατιού
  • το παιδί έχει μια βιολογική ανωμαλία που το καθιστά ευάλωτο σε αναπνευστικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου

Η εργασία που παρουσιάζεται βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες του εργαστηρίου μας και άλλων που έδειξαν ανωμαλίες στο σεροτονινεργικό σύστημα ορισμένων βρεφών με ΣΑΒΘ, λέει η επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, Ρόμπιν Χάινς. Αν και έχουμε εντοπίσει ανωμαλίες στον υποδοχέα σεροτονίνης 2A/C στο SIDS, η σχέση μεταξύ των ανωμαλιών και της αιτίας θανάτου παραμένει άγνωστη.

Απομένει να κάνουμε πολλή δουλειά για να προσδιορίσουμε τις συνέπειες των ανωμαλιών σε αυτόν τον υποδοχέα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου δικτύου υποδοχέων σεροτονίνης και μη σεροτονίνης που προστατεύουν ζωτικές λειτουργίες στον καρδιακό και αναπνευστικό έλεγχο όταν προκαλούνται. Επί του παρόντος, δεν διαθέτουμε κανένα μέσο για την αναγνώριση βρεφών με βιολογικές ανωμαλίες στο σεροτονινεργικό σύστημα. Έτσι, η τήρηση πρακτικών ασφαλούς ύπνου παραμένει κρίσιμη.


Έρευνα: Robin Haynes et al, Altered 5-HT2A/C receptor binding in the medulla oblongata in the sudden infant death syndrome (SIDS): part I. Tissue-based evidence for serotonin receptor signaling abnormalities in cardiorespiratory- and arousal-related circuits, Journal of Neuropathology & Experimental Neurology (2023). DOI: 10.1093/jnen/nlad030

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...