PsychologyNow Team

Το τραύμα της γέννησης βιώνεται και από τον πατέρα

Το τραύμα της γέννησης βιώνεται και από τον πατέρα

PsychologyNow Team
χαρούμενος πατέρας με το μωρό του
Image credit: Kelly Sikkema / unsplash.com

Γιατί η παρουσία του πατέρα στον τοκετό μπορεί να αποβεί μία τραυματική εμπειρία;


Ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι το 45% των νέων μαμάδων αναφέρουν ότι βιώνουν τραύμα κατά τη γέννηση, δίνεται πολύ λιγότερη προσοχή στις επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει για τους νέους μπαμπάδες. Περίπου, το 90% των μπαμπάδων παρευρίσκονται στη γέννηση του παιδιού τους και μπορεί να γίνουν μάρτυρες μιας περίπλοκης γέννας στην οποία εμπλέκεται τόσο η σύντροφός τους όσο και το παιδί τους, γεγονός που θα τους έθετε σε κίνδυνο να βιώσουν τραύμα.

Επειδή σύμφωνα με τους σύγχρονους ορισμούς του τραύματος η έκθεση σε ένα γεγονός μπορεί να είναι τραυματική, ένας πατέρας μπορεί, χωρίς αμφιβολία, να βιώσει το τραύμα του τοκετού ακόμη και χωρίς να γεννήσει ο ίδιος.

Παράγοντες κινδύνου

Το τραύμα της γέννησης έχει οριστεί από την Δρ. Τσέριλ Μπεκ μια διεθνούς φήμης ερευνήτρια στον τομέα της γέννησης και του τραύματος, ως η αντίληψη ότι υπάρχει πραγματικός ή αντιληπτός τραυματισμός ή θάνατος της μητέρας ή του βρέφους λόγω επεισοδίων κατά τη διάρκεια του τοκετού και της γέννας ή λόγω ιατρικής παρέμβασης ή/και θεραπείας από επαγγελματίες υγείας.

Υπάρχουν προσωπικοί παράγοντες καθώς και παράγοντες που σχετίζονται με τη γέννηση που αυξάνουν τον κίνδυνο για έναν πατέρα να βιώσει τραύμα κατά τη γέννηση.

Οι προσωπικοί παράγοντες που αυξάνουν την ευπάθεια ενός πατέρα στο τραύμα της γέννησης είναι οι ακόλουθοι:

  • Η μεγαλύτερη ηλικία του πατέρα
  • Η απόκτηση λιγότερων παιδιών
  • Η μονογονεϊκή πατρότητα
  • Το ιστορικό ψυχικής υγείας του
  • Το αίσθημα μειωμένης αυτοπεποίθησης και έλλειψης προετοιμασίας σχετικά με το πώς να υποστηρίξει τη σύντροφό του κατά τη διάρκεια του τοκετού

Οι παράγοντες που σχετίζονται με τη γέννηση και αυξάνουν την ευπάθεια του πατέρα στο τραύμα κατά τη γέννηση περιλαμβάνουν:

  • Οι μαιευτικές επιπλοκές και οι επιπλοκές του τοκετού (π.χ. αιμορραγία)
  • Η αντίληψη ότι η σύντροφός τους πονάει
  • Ο πρόωρος τοκετός
  • Η μη προγραμματισμένη εγκυμοσύνη
  • Η κακή επικοινωνία και υποστήριξη από την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης

Διαβάστε σχετικά: Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει και τους άντρες


Πατρικά συμπτώματα και επιπτώσεις του τραύματος από τη γέννηση

Περίπου 1 στους 10 μπαμπάδες αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό. Οι μπαμπάδες που αναφέρουν ότι βίωσαν έναν τραυματικό τοκετό είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αργότερα προβλήματα ψυχικής υγείας. Επιπλέον, οι επιπτώσεις από την εμπειρία μίας τραυματικής γέννας της συντρόφου τους μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

  • Αίσθημα φόβου και άγχους
  • Αναδρομές και εφιάλτες σχετικά με τον τοκετό
  • Δυσκολίες στη σχέση με τη σύντροφό τους
  • Προβλήματα σεξουαλικής επαφής και οικειότητας με τη σύντροφό τους
  • Δυσκολία στο δέσιμο γονέα-βρέφους

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο

Αν και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος επιπλοκών κατά τη διάρκεια ενός τοκετού, αν είστε υποψήφιος μπαμπάς, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε τους πιθανούς κινδύνους για εσάς και τη σύντροφό σας.

Έρευνες δείχνουν αυξημένα θετικά αποτελέσματα μέσω της υποστήριξης μίας συνοδού τοκετού και γέννας που παρέχει συνεχώς πληροφορίες, σωματική υποστήριξη και συναισθηματική στήριξη στο άτομο που γεννά και στο/στη σύντροφό του.

Οι μπαμπάδες μπορούν επιπλέον να συμμετέχουν σε μαθήματα τοκετού για να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους ενόψει του τοκετού και της νέας γονεϊκότητας.

Αυτό είναι σημαντικό γιατί η παρουσία του πατέρα κατά τη διάρκεια του τοκετού και της γέννας μπορεί να είναι ουσιαστική και έχει δείξει θετικές επιπτώσεις στη σχέση του τόσο με τη σύντροφό του όσο και στο δεσμό του με το μωρό.

Πώς μπορούν να ανταπεξέλθουν οι μπαμπάδες μετά από το τραύμα της γέννησης;

Οι μπαμπάδες που βιώνουν δυσφορία μετά τον τοκετό συνήθως δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια και μπορεί να περάσουν χρόνια χωρίς να λάβουν επαγγελματική υποστήριξη για τις συνέπειες του τραύματος της γέννησης.

Μια μελέτη υποστηρίζει ότι μόνο το 3,2% των νέων μπαμπάδων αναζητούν υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αυτό μπορεί πιθανότατα να αποδοθεί στα κοινωνικά μηνύματα που λαμβάνουν οι άνδρες σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι άνδρας και πατέρας μαζί. Εάν είστε πατέρας που βίωσε μια τραυματική γέννηση και δυσκολεύεστε ή γνωρίζετε έναν νέο πατέρα που θα μπορούσε να επωφεληθεί από πρόσθετη βοήθεια, παρακάτω θα βρείτε μερικές προτάσεις:

  • Αναζητήστε έναν ψυχολόγο που να εξειδικεύεται στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας και του τραύματος των μπαμπάδων.
  • Η ψυχική υγεία του πατέρα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ψυχική υγεία της μητέρας, καθώς ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας για την κατάθλιψη του πατέρα μετά τον τοκετό είναι η κατάθλιψη της μητέρας. Αυτό υποδηλώνει ότι η ενασχόληση με την υποστήριξη και των δύο συντρόφων μέσω της θεραπείας ζεύγους μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για τη συνολική ψυχική υγεία μίας νέας οικογένειας.

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...