PsychologyNow Team

Εντοπίστηκε εγκεφαλική οδός που επηρεάζει την κοινωνική συμπεριφορά των νέων μητέρων μετά από εφηβικό στρες

Εντοπίστηκε εγκεφαλική οδός που επηρεάζει την κοινωνική συμπεριφορά των νέων μητέρων μετά από εφηβικό στρες

PsychologyNow Team
νέα μητέρα παρουσιάζει αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά
Image credit: cookie_studio / freepik.com

Οι νέες μητέρες ενδέχεται να παρουσιάσουν αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά τους μετά τον τοκετό αν έχουν βιώσει έντονο άγχος κατά την εφηβεία.


Το άγχος κατά την εφηβεία μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά των γυναικών μετά τον τοκετό, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και των αλλαγών στην κοινωνική συμπεριφορά μετά τη γέννηση ενός παιδιού.

Ωστόσο, οι μηχανισμοί του νευρικού κυκλώματος με τους οποίους το εφηβικό στρες οδηγεί σε μεταγενέστερες αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά μετά τον τοκετό είναι ασαφείς. Στη μελέτη Nature Communications, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, χρησιμοποίησαν ποντίκια και νευροβιολογικές τεχνικές αιχμής για να δείξουν πώς το ψυχολογικό στρες κατά την εφηβεία μεταβάλλει τις νευρωνικές λειτουργίες στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται η κοινωνική συμπεριφορά μετά τον τοκετό.

Η έρευνα αυτή βασίζεται στην πρόσφατη διαπίστωσή τους ότι τα ποντίκια που εκτίθενται σε κοινωνική απομόνωση στην όψιμη εφηβεία, η οποία από μόνη της δεν προκαλεί ενδοκρινικές ή συμπεριφορικές αλλαγές, εμφανίζουν μακροχρόνιες αλλαγές στη συμπεριφορά μόνο όταν συνοδεύονται από εγκυμοσύνη και τοκετό. Οι ερευνητές μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν αυτό το μοντέλο συμπεριφοράς για να διερευνήσουν τις διαφορές των νευρικών κυκλωμάτων μετά τον τοκετό μεταξύ των μητέρων ποντικών που υπέστησαν στρες στην όψιμη εφηβεία και μιας ομάδας ελέγχου από μητέρες ποντικών που παρέμειναν χωρίς στρες στην εφηβεία, λόγω των φυσιολογικών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων με άλλα ποντίκια.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στον προστεφανιαίο φλοιό, μια κομβική περιοχή του εγκεφάλου που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην κοινωνική συμπεριφορά και στη ρύθμιση των αντιδράσεων στο στρες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την οπτογενετική -όπου τα φωτεινά σήματα μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να αναστείλουν επιλεκτικά εγκεφαλικά κυκλώματα- και την in vivo απεικόνιση ασβεστίου, η οποία επιτρέπει στους ερευνητές να εξετάζουν τη νευρωνική δραστηριότητα συγκεκριμένων νευρώνων σε μια περιοχή του εγκεφάλου. Αυτές οι προσεγγίσεις επιτρέπουν στους ερευνητές να κατανοήσουν πώς επικοινωνούν τα νευρικά κύτταρα σε ζώα που συμπεριφέρονται ελεύθερα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Νευροβιολογίας διαπίστωσαν ότι το ψυχοκοινωνικό στρες των εφήβων, σε συνδυασμό με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, προκάλεσε υπολειτουργία της γλουταματεργικής οδού που χαρτογράφησαν από την πρόσθια περιοχή της νησίδας του εγκεφαλικού φλοιού έως τον προλεμφικό φλοιό. Το γλουταμινικό είναι ο κύριος διεγερτικός νευροδιαβιβαστής στο κεντρικό νευρικό σύστημα των θηλαστικών.

Η μειωμένη λειτουργία αυτής της φλοιώδους οδού μετέβαλε τη νευρωνική δραστηριότητα στον προστεφανιαίο φλοιό και οδήγησε, με τη σειρά της, σε μη φυσιολογική κοινωνική συμπεριφορά, όπως φάνηκε σε μια δοκιμή για το πόσο χρόνο περνάει ένα μητρικό ποντίκι με ένα οικείο ποντίκι που είναι περιορισμένο σε μια γωνία ενός κλουβιού, σε σχέση με ένα νέο ποντίκι, που είναι περιορισμένο σε μια άλλη γωνία. Σε αυτή τη δοκιμή κοινωνικής καινοτομίας, τα μη στρεσαρισμένα μητρικά -σε αντίθεση με τα στρεσαρισμένα μητρικά- ξόδεψαν περισσότερο χρόνο αλληλεπίδρασης ανά επίσκεψη και περισσότερο συνολικό χρόνο αλληλεπίδρασης με το νέο ποντίκι.


Διαβάστε σχετικά: Η ψυχική υγεία στην εγκυμοσύνη και μετά τη γέννα


Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η οδός πρόσθιας νησίδας- προστεφανιαίου φλοιού έπαιζε καθοριστικό ρόλο κατά την αναγνώριση της καινοτομίας από άλλα ποντίκια, ρυθμίζοντας αυτό που ονομάζουν "σταθερούς νευρώνες" στον προστεφανιαίο φλοιό, οι οποίοι ενεργοποιούνταν ή αναστέλλονταν συνεχώς από τα νέα ποντίκια. Μια φλοιώδης οδός σημαίνει ότι το δυναμικό δράσης από έναν νευρώνα σε μια περιοχή του φλοιού του εγκεφάλου ταξιδεύει σε νευρώνες-στόχους σε μια άλλη περιοχή του φλοιού.

Στα πρώτα τους πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μειωμένη δραστηριότητα στο μονοπάτι πρόσθια νησίδα- προστεφανιαίος φλοιός συσχετίστηκε με μειωμένη προτίμηση για κοινωνικές καινοτομίες σε στρεσαρισμένες μητέρες. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν οπτογενετική για να επιβεβαιώσουν τη λειτουργική σημασία αυτής της οδού.

Επιπλέον, η ομάδα των ερευνητών ήταν σε θέση να περιορίσει τον χρόνο της οπτογενετικής διαμόρφωσης στις δοκιμές κοινωνικής καινοτομίας, έτσι ώστε να συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης του κλουβιού του από το ποντίκι ή μόνο κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης με τα νέα ή τα οικεία ποντίκια που ήταν περιορισμένα σε δύο γωνίες του κλουβιού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εξεταζόμενο εγκεφαλικό μονοπάτι που διαμορφώνει τους σταθερούς νευρώνες παίζει κρίσιμο ρόλο μόνο κατά τη διάρκεια των αλληλεπιδράσεων κοινωνικής καινοτομίας με άλλα ποντίκια και όχι κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης.

Η μελέτη μας αποκάλυψε σημαντικά ευρήματα που καταδεικνύουν τη συμμετοχή της πρόσθιας νησιωτικής οδού στις μεταβολές που προκαλούνται μετά τον τοκετό από το εφηβικό στρες και σχετίζονται με την αναγνώριση της καινοτομίας άλλων ποντικιών, η οποία αποτελεί βασική πτυχή της κοινωνικής συμπεριφοράς, είπε. Η διερεύνηση των προγενέστερων και μεταγενέστερων συνεισφορών της πρόσθιας νησίδας θα διευκόλυνε την κατανόηση των μεταβολών της κοινωνικής συμπεριφοράς μετά τον τοκετό που προκαλούνται από την κοινωνική απομόνωση στην ύστερη εφηβεία, καθώς και την κατανόηση της φύσης της κοινωνικής συμπεριφοράς.


Έρευνα: Kyohei Kin et al, Adolescent stress impairs postpartum social behavior via anterior insula-prelimbic pathway in mice, Nature Communications (2023). DOI: 10.1038/s41467-023-38799-6

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...