PsychologyNow Team

Δεν είναι δική σας ευθύνη να φροντίσετε τη ζωή των γονιών σας

Δεν είναι δική σας ευθύνη να φροντίσετε τη ζωή των γονιών σας

PsychologyNow Team
γυναίκα καταλαβαίνει ότι δεν είναι δική της ευθύνη να φροντίσει τη ζωή των γονιών της
Image credit: Andrea Piacquadio / pexels.com

Μερικές στρατηγικές για να αλλάξετε παλιά, ανθυγιεινά μοτίβα.


Η δημιουργία υγιών ορίων για τοξικούς γονείς μπορεί να είναι κάτι δύσκολο, επειδή, ως ενήλικες, συχνά είμαστε ακόμα εμπλεκόμενοι σε παλιά μοτίβα της παιδικής ηλικίας, χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε. Απλώς ζούμε μέσα στο μοτίβο, και το μοτίβο κάνει αυτό που κάνει, ώσπου, κάποια στιγμή, αρχίζουμε να βλέπουμε ή να νιώθουμε το πώς μας επηρεάζει.

Ακόμα κι όταν το καταλάβουμε, μπορεί να πάρει χρόνο και προσπάθεια για να αρχίσουμε να βάζουμε υγιή όρια, επειδή νιώθουμε τύψεις ή φοβόμαστε ότι θα πληγώσουμε τους γονείς μας, ή είμαστε τόσο μπλεγμένοι στην κατάσταση που δεν μπορούμε να βρούμε τον τρόπο να αποδεσμευτούμε.

Αυτό που συνήθως φοβόμαστε περισσότερο είναι το πώς θα αντιδράσουν στα νέα όρια. Φοβόμαστε ότι δεν θα μπορέσουν να ανεχτούν το όριο και ότι η ζωή τους θα καταρρεύσει. Φοβόμαστε ότι θα σταματήσουν να σχετίζονται μαζί μας, ότι δεν θα μας θέλουν πια στη ζωή τους, ή ότι η συζήτηση θα καταλήξει σε καβγά. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε αυτό τον φόβο από τότε που εκείνοι μας τον δημιούργησαν, πολλά χρόνια πριν.

Όμως, είμαστε ενήλικες, όπως κι εκείνοι. Μπορεί να προβλέπουμε σωστά το πώς θα αντιδράσουν. Αυτό το άρθρο μας δίνει μερικές απλές επιλογές για όρια σε συγκεκριμένους τύπους τοξικότητας.

Τοξικοί γονείς που προσπαθούν να μας ελέγξουν

Με τέτοιους γονείς, το ζήτημα είναι εξουσία εναντίον ενοχής. Νιώθετε ότι οι γονείς σας πρέπει να έχουν κάποιο έλεγχο επειδή πάντα είχαν, και νιώθετε ένοχοι που προσπαθείτε να πάρετε πίσω τη ζωή σας. Με κάθε παρέμβασή τους, νιώθετε μπερδεμένοι, επειδή σκέφτεστε ότι μάλλον φέρονται έτσι από αγάπη.

Μπορεί να σας αγαπούν, ή όχι, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με τις προσπάθειές τους να σας ελέγξουν. Ο έλεγχος δεν είναι αγάπη.

Μια επιλογή είναι να αρχίσετε να καταλαβαίνετε τι θέλετε και μετά να το εφαρμόσετε με τη μορφή ορίου. Όταν αντιδρούν, προσπαθήστε να είστε παρόντες με τα δικά σας συναισθήματα, αντί να προσπαθείτε να αλλάξετε τα δικά τους. Η μόνη σας δουλειά σε αυτή την περίπτωση είναι να φροντίσετε τον εαυτό σας.


Διαβάστε σχετικά: Θέλω να αντιμετωπίσω τους γονείς μου


Τοξικοί γονείς που είναι εθισμένοι

Όταν έχετε ανατραφεί από εθισμένους γονείς, μπορεί να έχετε μια τάση να πιστεύετε ότι είναι δική σας δουλειά να το διορθώσετε ή να τους φροντίσετε με κάποιο τρόπο. Έτσι, κάνετε παραχωρήσεις που δεν θα κάνατε για άλλον. Μπορεί να νιώθετε ένοχοι και υπεύθυνοι γι’ αυτούς, κι αυτό είναι ένα μοτίβο δύσκολο να σπάσει.

Μπορείτε να αρχίσετε να εξετάζετε τις πραγματικότητες της ευθύνης γενικά. Ποιος είναι υπεύθυνος για την ευτυχία και την ευημερία σας; Εσείς. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους. Έτσι, αρχίστε με κάτι μικρό, για το οποίο είχατε αναλάβει την ευθύνη, και δώστε τη πίσω σε αυτούς. Από αυτό το σημείο θα αρχίσει η ανάπτυξή σας.

Τοξικοί γονείς που παίρνουν τον ρόλο του θύματος

Αυτοί οι γονείς απαιτούν, μέσω χειραγώγησης, να τους φροντίσετε. Με τη συμπεριφορά τους, το κάνουν προφανές ότι δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους. Ίσως παίζετε τον ρόλο του γονιού όλη σας τη ζωή. Μια επιλογή είναι να αρχίσετε με κάτι μικρό και να επιμείνετε ότι δεν θα φροντίζετε γι’ αυτό πια. Έπειτα, επιτρέψτε τους να βρουν την άκρη χωρίς τη βοήθειά σας. Συνεχίστε και αναπτυχθείτε από αυτό το σημείο.

Τοξικοί γονείς που είναι κακοποιητικοί

Αυτοί οι γονείς σας έχουν πληγώσει, συναισθηματικά ή σωματικά. Και μπορεί να πιστεύετε, επειδή έτσι σας ανέθρεψαν, ότι η συμπεριφορά τους είναι φυσιολογική.

Όμως, ως ενήλικες ελεύθεροι να επιλέξετε τη ζωή σας, έχετε επιλογή για το πόσα θα ανεχτείτε. Μπορεί να επιλέξετε να κόψετε κάθε επαφή μαζί τους. Ή μπορεί απλώς να λήγετε κάθε κουβέντα που πάει να γίνει κακοποιητική. Δεν είναι ανάγκη να ανέχεστε κακοποιητικές συμπεριφορές.

Το βασικό είναι να θυμάστε ότι η ζωή σας σας ανήκει και είναι δική σας ευθύνη να τη φροντίσετε. Δεν είναι, ούτε τώρα ούτε ποτέ, δική σας ευθύνη να φροντίσετε τη ζωή των γονιών σας. Μπορείτε να είστε καλοί με τον εαυτό σας χωρίς να φέρεστε άσχημα στους άλλους. Τα όρια δεν είναι έλλειψη καλοσύνης, είναι απλώς πιο αυθεντικά από τα παλιά ανθυγιεινά μοτίβα.


Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, μεταφράστρια - επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...