PsychologyNow Team

Η πανδημία μας δείχνει ότι ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό με κοινή μοίρα των ανθρώπων

Η πανδημία μας δείχνει ότι ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό με κοινή μοίρα των ανθρώπων

PsychologyNow Team
γυναίκα σκέφτεται ότι η πανδημία μας δείχνει ότι ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωρικό με κοινή μοίρα των ανθρώπων
Image credit: Michael Amadeus / unsplash.com

Μήνυμα για τον Κορωνοϊό από την κα Β. Παπαδιώτη, Επιστημονική Υπεύθυνη Κε.Συ.Θε.Σ.


Ως Συστημικοί δεν θα μπορούσαμε να μην προβληματιστούμε με αυτή την παγκόσμια αναταραχή σήμερα. Η παγκόσμια εξάπλωση του ιού μας έδειξε περίτρανα ότι ζούμε σε ένα παγκόσμιο χωριό με κοινή μοίρα των ανθρώπων του.

Δεν μπορούν να υπάρξουν διαχωρισμοί σε σοβαρά για την ανθρωπότητα προβλήματα, όπως η καταστροφή του πλανήτη ή η μόλυνσή του. Όλα είναι μια αλυσίδα και ισχύει απόλυτα η φράση που εκφράζει τη Συστημική σκέψη «Μια πεταλούδα κουνάει τα φτερά της στο νότιο ημισφαίριο και γίνονται κραδασμοί στο βόρειο».


Διαβάστε σχετικά: Το συλλογικό τραύμα της πανδημικής κρίσης


Στη Συστημική θεώρηση των φαινομένων λέμε ότι οι κρίσεις αν δεν μας καταστρέψουν, μας μεταφέρουν σε ανώτερα επίπεδα εξέλιξης και μας ωριμάζουν. Όταν άραγε θα έχει περάσει αυτή η κρίση, θα μας έχει διδάξει κάτι; Θα ενστερνιστούμε όλοι μας πολιτικές και οικονομικές θεωρίες και κυρίως πρακτικές για την επιβίωση του πλανήτη γη αρχικά και της ζωής των ανθρώπων που αυτή φιλοξενεί;

Πολλά μηνύματα μας έρχονται τελευταία προς την κατεύθυνση της φθοράς. Υπερθέρμανση από την ανεύθυνη εκμετάλλευση, ανταγωνισμοί και πόλεμοι, φτώχεια, ανεργία και μετανάστευση. Για να μην αναφερθούμε και στη σοβαρή αύξηση των ψυχολογικών προβλημάτων και της παθολογίας, σε μια εποχή μάλιστα που η ευχαρίστηση και η ευτυχία θεωρούνται ως βασικές αξίες και αιτούμενα.

Ας ελπίσουμε σε μια ωρίμανση της σκέψης όλων μας και σε μια πιο υπεύθυνη στάση για το σύνολο των ανθρώπων και του οίκου που τους φιλοξενεί.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~
Βάσω Παπαδιώτη-Αθανασίου
Συστημική-Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Επιστημονική Υπεύθυνη Κε.Συ.Θε.Σ.
π. Αν. Καθηγήτρια Ψυχολογίας Π/μίου Ιωαννίνω

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...