PsychologyNow Team

Κορωνοϊός και στα ζευγάρια;

Κορωνοϊός και στα ζευγάρια;

PsychologyNow Team
ζευγάρι στο σπίτι λόγω Κορωνοϊού
Image credit: Toa Heftiba / unsplash.com

Η κρίση του κορωνοϊού αποτελεί και μια αφορμή να δούμε πώς είμαστε με τον σύντροφό μας και να φροντίσουμε να αναπτύξουμε μια πιο ουσιαστική σχέση.


Οι στατιστικές με βάση τα τηλεφωνήματα για καταγγελία περιστατικών βίας, δείχνουν ότι έχει αυξηθεί η ένταση σε πολλά ζευγάρια που έρχονται πιο κοντά μετά την αναγκαστική απομόνωση στο σπίτι τους. Έχουμε βέβαια και πολλές μαρτυρίες, που λένε ότι επιτέλους βρεθήκαμε σαν ζευγάρι και είδαμε τα παιδιά μας. Ποια να είναι άραγε η διαφορά ανάμεσα στα ζευγάρια που το πολύ κοντά τους φέρνει σε σύγκρουση και σε αυτά που το χαίρονται;

Η θεωρία δεσμού μας δίνει μια εξήγηση. Ο θεμελιωτής αυτής της θεωρίας, ο Bowlby, μας λέει ότι οι άνθρωποι από τη γέννηση ως το θάνατο, έχουμε ανάγκη από στενές συναισθηματικές σχέσεις. Τη στενή αυτή σχέση στην ενήλικη ζωή, συνήθως την εκφράζει ο σύντροφός μας. Στα ζευγάρια που νιώθουν ικανοποίηση ο ένας από την αποδοχή και τη διαθεσιμότητα του άλλου,- ασφαλής συναισθηματικός δεσμός- υπάρχει ισορροπία και γαλήνη.


Διαβάστε σχετικά: Ο κορωνοϊός δε θα “κατεβάσει τα ρολά” στις σχέσεις! Μείνετε ευέλικτοι!


Στα ζευγάρια που δεν συμβαίνει αυτή η κατάσταση - ανασφαλής συναισθηματικός δεσμός-, υπάρχει ένταση και θυμός. Τα πάντα τους φταίνε γιατί νιώθουν ότι ο σύντροφός τους δεν είναι εκεί να τους κατανοήσει και να τους στηρίξει. Αντί όμως να πούνε ότι νιώθουν μόνοι και σε εγκατάλειψη, θυμώνουν και επιτίθενται. Όλα τους φταίνε και για όλα φταίει ο άλλος. Έτσι ξεκινάει ένα κλιμακούμενο παιχνίδι κατηγόριας και επίθεσης, που μπορεί να φτάσει και στην κακοποίηση.

Τα ζευγάρια αυτά συνήθως επιβιώνουν με το να μένουν όσο γίνεται πιο μακριά ο ένας από τον άλλον. Η πολλή δουλειά εκτός σπιτιού και η απόσταση, είναι ένας τρόπος να γλυτώνουν τη ματαίωση που βιώνουν από τη συναισθηματική μεταξύ τους απόσταση και την επακόλουθη επίθεση.

Η κρίση του κορωνοϊού επομένως, αποτελεί και μια αφορμή να δούμε πώς είμαστε με τον σύντροφό μας και να φροντίσουμε να αναπτύξουμε μια πιο ουσιαστική σχέση. Η συνειδητοποίηση αρχικά και έκφραση των βαθύτερων αναγκών μας, η προσοχή και η επιδοκιμασία στα μικρά έστω πράγματα που μας δίνει ο σύντροφός μας, η κατανόηση και η αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου, είναι μερικές στάσεις και συμπεριφορές που θα βοηθήσουν τη σχέση μας.

Και μην ξεχνάμε ότι τα ζευγάρια που καταφέρνουν να έχουν μια καλή σχέση, αντιμετωπίζουν με λιγότερο φόβο και περισσότερη αισιοδοξία τις δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτή που ζούμε σήμερα.


Συγγραφέας: Δρ. Παπαδιώτη Βάσω, Συστημική οικογενειακή θεραπεύτρια,
Αν. Καθηγήτρια Ψυχολογίας,
Μέλος της EFTA, 
Επιστημονική Υπεύθυνη του Κε.Συ.Θε.Σ

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...