PsychologyNow Team

Οι θάνατοι ανθρώπων με παθήσεις ψυχικής υγείας αυξήθηκαν στην πανδημία

Οι θάνατοι ανθρώπων με παθήσεις ψυχικής υγείας αυξήθηκαν στην πανδημία

PsychologyNow Team
άνθρωποι στο δρόμο μαθαίνουν ότι οι θάνατοι ανθρώπων με παθήσεις ψυχικής υγείας αυξήθηκαν στην πανδημία
Image credit: Matteo Jorjoson / unsplash.com

Ο αριθμός θανάτων μεταξύ των ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές και διανοητικές αναπηρίες αυξήθηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως αποκαλύπτει έρευνα με στοιχεία από 160.000 ασθενείς.


Πριν από την πανδημία, οι δείκτες θνησιμότητας στους ανθρώπους με σοβαρές παθήσεις ψυχικής υγείας ήταν ήδη υψηλότεροι από του γενικού πληθυσμού. Μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Regional Health, δείχνει ότι μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η θνησιμότητα αυξήθηκε επιπλέον στα άτομα με ψυχικές διαταραχές και διανοητικές αναπηρίες, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

 

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι θάνατοι από τον κορονοϊό ανάμεσα στα άτομα με μαθησιακές δυσκολίες ήταν εννιά φορές περισσότεροι από του γενικού πληθυσμού, κατά τη διάρκεια του πρώτου λοκντάουν, ενώ για τους ανθρώπους με διατροφικές διαταραχές ήταν σχεδόν πέντε φορές περισσότεροι. Για εκείνους με διαταραχές προσωπικότητας και άνοια, οι θάνατοι από τον κορονοϊό ήταν σχεδόν τέσσερις φορές περισσότεροι από του γενικού πληθυσμού, και πάνω από τρεις φορές περισσότεροι στους ανθρώπους με σχιζοφρένεια.

Η κύρια συγγραφέας της μελέτης Δρ Τζαγιατί Ντας-Μούνσι, λέκτορας Κοινωνικής και Ψυχιατρικής Επιδημιολογίας στο Κολέγιο Κινγκς του Λονδίνου, δήλωσε:

Τα αποτελέσματα της μελέτης δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα του πώς η υπάρχουσα ευαλωτότητα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και διανοητικές αναπηρίες έχει χειροτερέψει κατά την πανδημία. Οι υψηλότεροι δείκτες θανάτου σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό συσχετίστηκαν με περισσότερους θανάτους από COVID-19, καθώς και θανάτους από άλλες αιτίες.

Οι άνθρωποι που ζουν με σοβαρές ψυχικές παθήσεις και διανοητικές αναπηρίες θα έπρεπε να θεωρούνται ευάλωτη ομάδα σε σχέση με τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19, καθώς και από άλλες αιτίες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τονίζουμε την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα εμβολιασμού και να βελτιστοποιηθεί η φροντίδα υγείας και η μείωση του κινδύνου αυτοκτονίας για τους ανθρώπους που ζουν με ψυχικές παθήσεις.


Διαβάστε σχετικά: Η πανδημία οδήγησε σε αύξηση διαταραχών κατάθλιψης και άγχους παγκοσμίως


Μέσω του Διαδραστικού Συστήματος Κλινικών Αρχείων του Βιοϊατρικού Ερευνητικού Κέντρου Maudsley, οι ερευνητές ανέλυσαν ανώνυμα δεδομένα από 167.122 ασθενείς, για θανάτους μεταξύ 2019 και 2020. Αξιολόγησαν δείκτες θνησιμότητας για εννέα παθήσεις ψυχικής υγείας και διανοητικές αναπηρίες, και με βάση την εθνικότητα. Τα δεδομένα τυποποιήθηκαν κατά ηλικία και φύλο και συγκρίθηκαν με τον μέσο αριθμό εβδομαδιαίων θανάτων για πέντε έτη (2015-2019), από την Αγγλία και την Ουαλία.

Οι θάνατοι μεταξύ ανθρώπων με παθήσεις ψυχικής υγείας και διανοητικές αναπηρίες μειώθηκαν από τον Ιούλιο ως τον Σεπτέμβριο του 2020, καθώς μειώθηκαν τα κρούσματα και χαλάρωσαν τα μέτρα, ωστόσο παρέμειναν διπλάσιοι από του γενικού πληθυσμού.


Ism Tsox
Έρευνα: All-cause and cause-specific mortality in people with mental disorders and intellectual disabilities, before and during the COVID-19 pandemic: cohort study, The Lancet Regional Health-Europe.

Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...