PsychologyNow Team

Η πανδημία οδήγησε σε αύξηση διαταραχών κατάθλιψης και άγχους παγκοσμίως

Η πανδημία οδήγησε σε αύξηση διαταραχών κατάθλιψης και άγχους παγκοσμίως

PsychologyNow Team
άνδρας ανακαλύπτει ότι η πανδημία οδήγησε σε αύξηση διαταραχών κατάθλιψης και άγχους παγκοσμίως
Image credit: freddie marriage / unsplash.com

Οι περιπτώσεις μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και διαταραχών άγχους αυξήθηκαν κατά ένα τέταρτο παγκοσμίως το 2020, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με τις πρώτες παγκόσμιες εκτιμήσεις των επιπτώσεων της πανδημίας στην ψυχική υγεία.


Το 2020, τα περιστατικά μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και αγχώδους διαταραχής αυξήθηκαν κατά 28% και 26%, αντίστοιχα. Οι γυναίκες επηρεάστηκαν περισσότερο από τους άντρες και οι νεότεροι περισσότερο από τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Οι χώρες με υψηλούς δείκτες μόλυνσης και αυστηρούς περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην εμφάνιση μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και διαταραχών άγχους.

Ακόμα και πριν την πανδημία, η μείζων καταθλιπτική διαταραχή και οι αγχώδεις διαταραχές, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για άλλα αποτελέσματα υγείας, όπως η αυτοκτονία, συνέβαλλαν σημαντικά στο παγκόσμιο βάρος της ασθένειας, επηρεάζοντας εκατομμύρια άντρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών, παγκοσμίως.

 

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

 

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Ντέμιαν Σαντομάουρο, από το Κέντρο Έρευνας για την Ψυχική Υγεία του Κουίνσλαντ, είπε:

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη να ενισχυθούν τα συστήματα ψυχικής υγείας, ώστε να αντιμετωπίσουμε το αυξανόμενο βάρος της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και των διαταραχών άγχους παγκοσμίως. Η προώθηση της ψυχικής ευημερίας, η στοχοποίηση των παραγόντων που συμβάλλουν στην κακή ψυχική υγεία και η βελτίωση των θεραπειών για εκείνους που αναπτύσσουν μια ψυχική διαταραχή θα πρέπει να έχουν κεντρική θέση στις προσπάθειές μας για τη βελτίωση των υπηρεσιών υποστήριξης.

Ως τώρα, καμιά μελέτη δεν είχε αναλύσει τον παγκόσμιο αντίκτυπο της πανδημίας στην εμφάνιση μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και διαταραχών άγχους το 2020.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που αξιολογεί τις παγκόσμιες επιπτώσεις της πανδημίας σε αυτές τις διαταραχές, ποσοτικοποιώντας τη συχνότητα και το βάρος των διαταραχών κατά ηλικία, φύλο και τοποθεσία, σε 204 χώρες και περιοχές, το 2020.

PandhmiaAukshshDiataraxwn e

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, για να εντοπίσουν δεδομένα από έρευνες πληθυσμού που δημοσιεύτηκαν μεταξύ 1/1/2020 και 29/1/2020. Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι οι αυξημένοι δείκτες μόλυνσης από κορονοϊό και η μειωμένη κίνηση των ανθρώπων συσχετίστηκαν με αυξημένη συχνότητα μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και διαταραχών άγχους, υποδηλώνοντας ότι οι χώρες που χτυπήθηκαν πιο έντονα από τον ιό το 2020 είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη συχνότητα των διαταραχών.

Από τις επιπλέον περιπτώσεις μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής, τα 35 εκατομμύρια αφορούσαν γυναίκες, σε σύγκριση με τα 18 εκατομμύρια περιπτώσεων που αφορούσαν άντρες. Αντίστοιχα, για τις αγχώδεις διαταραχές, σχεδόν τα 52 εκατομμύρια επιπλέον περιπτώσεων ήταν γυναίκες, σε σύγκριση με τα 24 εκατομμύρια που ήταν άντρες.

Οι νεότεροι άνθρωποι επηρεάστηκαν περισσότερο από αυτές τις διαταραχές το 2020 απ’ ό,τι οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Η επιπρόσθετη συχνότητα αυτών των διαταραχών κορυφώθηκε στα άτομα ηλικίας 20-24 ετών και παρουσίασε μείωση με την άνοδο της ηλικίας.

Η πανδημία επιδείνωσε πολλές υπάρχουσες ανισότητες και κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της ψυχικής υγείας. Για διάφορους λόγους, οι γυναίκες ήταν πάντα πιο πιθανό να επηρεαστούν εντονότερα από τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Οι αυξημένες ευθύνες φροντίδας και νοικοκυριού τείνουν να επιβαρύνουν τις γυναίκες, και οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υφίστανται ενδοοικογενειακή βία, η οποία αυξήθηκε στα διάφορα στάδια της πανδημίας, δήλωσε η Αλίζε Φεράρι, συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής ομάδας για τις ψυχικές διαταραχές στο Κέντρο Έρευνας για την Ψυχική Υγεία του Κουίνσλαντ.


Διαβάστε σχετικά: Χειρότερη ψυχική υγεία αναφέρει το 1/3 εφήβων και νέων κατά τη διάρκεια της πανδημίας


Το κλείσιμο των σχολείων και οι περιορισμοί, που μείωσαν τη δυνατότητα των νέων να μαθαίνουν και να αλληλεπιδρούν με τους συνομηλίκους τους, σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο κίνδυνο ανεργίας, έκαναν τους νέους ανθρώπους να επηρεαστούν πιο έντονα από τις ψυχικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι σημαντικό να ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράγοντες κατά τη θέσπιση μέτρων που θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι η μελέτη έχει περιορισμούς, λόγω της έλλειψης υψηλής ποιότητας δεδομένων για τις επιδράσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία σε πολλά μέρη του κόσμου, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Τα περισσότερα διαθέσιμα δεδομένα βασίζονταν σε κλίμακες αυτοαναφερόμενων συμπτωμάτων, που κάνουν μόνο μια εκτίμηση πιθανών περιπτώσεων καταθλιπτικής διαταραχής και διαταραχών άγχους.

Περισσότερα δεδομένα από διαγνωστικές έρευνες ψυχικής υγείας που θα αντιπροσωπεύουν τον γενικό πληθυσμό θα βελτιώσουν την κατανόηση των επιδράσεων της πανδημίας στην ψυχική υγεία.


Ism Tsox
ΈρευναGlobal prevalence and burden of depressive and anxiety disorders in 204 countries and territories in 2020 due to the COVID-19 pandemic, The Lancet (2021).

Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...