Δρ. Καλλιόπη Μέγαρη

Ο σημαντικός ρόλος της ψυχολογίας ως προς την πρόθεση εμβολιασμού για την COVID-19

Ο σημαντικός ρόλος της ψυχολογίας ως προς την πρόθεση εμβολιασμού για την COVID-19

Δρ. Καλλιόπη Μέγαρη
ψυχολόγος απευθύνεται στους θεραπευόμενούς της ως προς την πρόθεση εμβολιασμού για την COVID-19
Image credit:  SHVETS production / pexels.com

Με τα εμβόλια για τον COVID-19 να αποδεικνύονται επιστημονικά ως ασφαλή και αποτελεσματικά, εναπόκειται πλέον σε εμάς τους ψυχολόγους, ειδικούς στην ανθρώπινη συμπεριφορά, να βοηθήσουμε το γενικό πληθυσμό να ξεκινήσει τη διαδικασία του εμβολιασμού.


Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία ως κοινωνία και οι ψυχολόγοι πρέπει να διαδραματίσουν βασικό ρόλο. Γνωρίζουμε ότι για να έχει αντίκτυπο ένα εμβόλιο, πρέπει να χορηγηθεί σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Αλλά μια ποικιλία παραγόντων δημιουργήσαν το γεγονός, ένα πλήθος ανθρώπων να έχουν γίνει επιρρεπείς σε παραπληροφόρηση και θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τα εμβόλια για την COVID-19.

Αυτό είναι το σημείο, που η ψυχολογική επιστήμη μπορεί να είναι ένα μεγάλο όφελος για τους συμπολίτες μας. Θα είναι δουλειά μας να καταπολεμήσουμε τον δισταγμό ως προς τους εμβολιασμούς με βάση τα στοιχεία και τα δεδομένα που έχουμε, και στη συνέχεια να το επικοινωνήσουμε με τους συμπολίτες μας.

Η επιστήμη θα είναι καθοριστικός παράγοντας, για το τι βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Η επιστήμη μας έχει δείξει ότι η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών μας και η φυσική απόσταση εμποδίζουν την εξάπλωση του SARS-CoV-2 . Η επιστήμη έχει επίσης δείξει ότι αυτά τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

 

NEO BANNER ODHGOS SPOUDWN 21 22 ARXIKH

 

Οι ομάδες που διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο έχουν θέμα ως προς την αλλαγή συμπεριφοράς. Μπορούμε, ως ψυχολόγοι να παίξουμε έναν βασικό ρόλο βοηθώντας τους ανθρώπους να κατανοήσουν ότι είναι ασφαλές να αποδεχτούν τα δεδομένα, την επιστήμη και να συμπεριφερθούν ανάλογα ανασηκώνοντας τα μανίκια τους. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τη σημασία της εμπιστοσύνης και της αποδοχής, δεδομένων των ιατρικών δεδομένων σε διαφορετικές κοινότητες.

Υπήρξαν μελέτες που είχαν ως στόχο να διερευνήσουν τους λόγους της προθυμίας των ανθρώπων να εμβολιαστούν. Μια από αυτές έγινε σε ένα δείγμα Ιταλών ενηλίκων, λαμβάνοντας υπόψη τις επιδράσεις των διαφορετικών ατομικών χαρακτηριστικών και ψυχολογικών μεταβλητών στις θετικές έναντι των αρνητικών/διστακτικών προθέσεων εμβολιασμού, καθώς και τα αυτοαναφερόμενα κίνητρα των ατόμων για τέτοιες προθέσεις (Giuliani et al, 2021).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη στην επιστήμη, ο αριθμός των εμβολίων που έγιναν το 2019 και η πεποίθηση ότι ο COVID-19 είναι πιο σοβαρός από την κοινή γρίπη, συνδέονταν με θετικές προθέσεις εμβολιασμού. Ο τόπος ελέγχου της «πιθανότητας εξωτερικότητας» έδειξε άμεσες και έμμεσες επιδράσεις στις θετικές προθέσεις εμβολιασμού. Τα συμπτώματα άγχους και η ψυχολογική κατάσταση των συμμετεχόντων έδειξαν επίσης έμμεσες θετικές επιδράσεις.

Οι μελέτες που ερευνούν μέχρι τώρα την διστακτικότητα του εμβολίου COVID-19 έχουν επικεντρωθεί κυρίως στη σχέση μεταξύ κοινωνικοδημογραφικών παραγόντων και πολιτιστικών και προσωπικών πεποιθήσεων, αφενός, και στην προθυμία εμβολιασμού, αφετέρου.

Ειδικότερα, οι θετικές προθέσεις σε σχέση με τον εμβολιασμό COVID-19 έχουν αποδειχθεί ότι σχετίζονται με παράγοντες όπως είναι να άνδρες, έγγαμοι, ηλικιωμένοι, έχουν ανώτερη εκπαίδευση, είναι επαγγελματίας υγείας, έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης στο προηγούμενο σεζόν, καθώς και αντίληψη υψηλού κινδύνου μόλυνσης από COVID-19, εμπιστοσύνη σε πληροφορίες από θεσμικές πηγές και γενική πίστη στην αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών και τις ιατρικές συμβουλές.


Διαβάστε σχετικά: Η δύναμη της απειροελάχιστης πιθανότητας


Η εστίαση μας τον τελευταίο χρόνο ήταν να περάσουμε αυτήν την πανδημία με την ψυχική μας υγεία όσο το δυνατό πιο άθικτη. Τώρα, αντιμετωπίζουμε το επόμενο βήμα σε αυτήν τη μάχη. Στο χέρι μας είναι να διασφαλίσουμε ότι το εμβόλιο είναι ευρέως αποδεκτό από κάθε ομάδα της κοινωνίας.

Γνωρίζουμε ότι η αλλαγή συμπεριφοράς θα παίξει κεντρικό ρόλο για να μας βγάλει από αυτή τη φοβερή πανδημία. Αυτός ο τύπος αλλαγής ταιριάζει άμεσα σε αυτό που κάνουμε ως ψυχολόγοι. Πρέπει να τοποθετηθούμε ως επαγγελματίες που μπορούμε να βοηθήσουμε στην αλλαγή συμπεριφοράς εάν θέλουμε να δούμε πραγματικά ένα τέλος σε αυτήν την πανδημία.

Ως άνθρωποι έχετε δικαίωμα στην ελεύθερη βούληση, αλλά είναι σημαντικό να λαμβάνετε επικαιροποιημένες πληροφορίες μόνο από έγκυρες πηγές. Σας προτείνουμε να ακολουθείτε τις συμβουλές των υγειονομικών αρχών της χώρας σας, καθώς και τους σχετικούς ιστότοπους της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών: ECDC και ΠΟΥ. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε αποφεύγοντας να κοινοποιείτε μη επαληθευμένες πληροφορίες που προέρχονται από αμφίβολες πηγές.


Αναφορές

  • American Psychological Association. 2021. Psychology's role in vaccine uptake. The field has a critical role to play in fighting vaccine hesitancy
  • Giuliani M. et al., Who Is Willing to Get Vaccinated? 2021. A Study into the Psychological, Socio-Demographic, and Cultural Determinants of COVID-19 Vaccination Intentions. Vaccines, 9,810,1-21

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...