PsychologyNow Team

Χρήσιμα μαθήματα από την εποχή του κορωνοϊού

Χρήσιμα μαθήματα από την εποχή του κορωνοϊού

PsychologyNow Team
άνδρας θυμάται τα χρήσιμα μαθήματα από την εποχή του κορωνοϊού
Image credit:  Silviu Beniamin Tofan / unsplash.com

Ο τελευταίος χρόνος έφερε χιλιάδες σκαμπανεβάσματα που μας έχουν κάνει να νιώθουμε μπερδεμένοι, απογοητευμένοι, νικημένοι και αγχωμένοι για το μέλλον. Έχουμε «κερδίσει» κάτι από την πανδημία;


Τα πράγματα άλλαξαν ξανά και ξανά λόγω της πανδημίας. Παρόλο που έχουμε περάσει έναν χρόνο κάνοντας πολλή υπομονή για επιστροφή στο κανονικό, έχουμε επίσης μάθει πολλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ας κάνουμε μια παύση για να εξετάσουμε μερικά πολύτιμα μαθήματα από την εποχή του κορονοϊού.

Η αξία της φροντίδας του εαυτού

Η αυτοφροντίδα είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται πολύ εδώ και αρκετά χρόνια και βασίζεται στην ιδέα ότι πρέπει να εξετάζουμε και να φροντίζουμε τον εαυτό μας. Αυτό πηγάζει από ένα διπλό κίνητρο: αναγνωρίζουμε την αξία μας και ξέρουμε ότι έχουμε όρια.

Η φροντίδα του εαυτού μπορεί να είναι ο καθορισμός υγιών ορίων, η αναζήτηση θεραπείας για προβλήματα ψυχικής υγείας, μια βόλτα, ένα ωραίο μπάνιο, καθώς και μια σειρά από άλλες επιλογές. Η πρακτική της φροντίδας του εαυτού μοιάζει με τις οδηγίες ασφαλείας στο αεροπλάνο: βάλτε τη μάσκα σας πριν βοηθήσετε τους άλλους.

Αυτή η εποχή μάς έχει προσφέρει μαθήματα για την αξία της αυτοφροντίδας. Η πανδημία αύξησε τα συναισθήματα αβεβαιότητας, μοναξιάς, άγχους και κατάθλιψης σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η αυτοφροντίδα παρέχει ένα σημαντικό καταφύγιο από αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες, δίνοντάς μας χώρο για να αναγνωρίσουμε τι χρειαζόμαστε για να τα βγάλουμε πέρα τις πιο δύσκολες μέρες.

Η εργασία από το σπίτι

Πολλοί άνθρωποι ονειρεύονταν να μπορούν να εργάζονται από το σπίτι πριν από την πανδημία, αλλά αυτό δεν ήταν ποτέ επιλογή για τους περισσότερους. Η εξ αποστάσεως εργασία ήταν νέο έδαφος για πολλούς από εμάς. Χρειάστηκε να προσαρμοστούμε και να καταλάβουμε πώς μπορούμε να αποδώσουμε καλύτερα στις νέες συνθήκες. Χρειάστηκε να τροποποιήσουμε τις συνήθειές μας ή να αναπτύξουμε νέους τρόπους οργάνωσης, πειθαρχίας και διαχείρισης χρόνου.

Αυτό που θεωρούμε παραδοσιακή δουλειά γραφείου δεν μπορεί ποτέ ξανά να είναι το ίδιο. Πολλές εταιρείες έχουν αλλάξει τον τρόπο σκέψης τους σχετικά με την τηλεργασία και τις βέλτιστες πρακτικές οργάνωσης τον τελευταίο χρόνο. Ορισμένοι έχουν αποφασίσει ότι δεν θα επιστρέψουν ποτέ στο γραφείο – ή τουλάχιστον δεν απαιτούν από τους υπαλλήλους τους κάτι τέτοιο.


Διαβάστε σχετικά: Συναισθηματικοί και γνωστικοί κλυδωνισμοί από την πανδημία COVID-19


Μένοντας συνδεδεμένοι από απόσταση

Η κοινωνική αποστασιοποίηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν δύσκολη. Το να παραμένεις συνδεδεμένος ενώ είσαι αποστασιοποιημένος φαινόταν πολύ αντιφατικό. Στην καραντίνα, οι άνθρωποι βρήκαν νέους τρόπους για να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τους φίλους, τις οικογένειες και τις κοινότητές τους. Συνομιλίες μέσω βίντεο, λέσχες ανάγνωσης στις αυλές τηρώντας τις αποστάσεις, διαδικτυακά πάρτι – βρήκαμε τρόπους επειδή οι σχέσεις έχουν σημασία.

Πώς να φροντίζουμε την ψυχική υγεία μας

Η ψυχική υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων παρουσίασε απότομη πτώση στην αρχή της πανδημίας. Χρειάστηκε να βρούμε τρόπους να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία παρά τους περιορισμούς. Αυτό οδήγησε στην ευρεία υιοθέτηση της τηλεθεραπείας. Ανακαλύψαμε νέους και συναρπαστικούς τρόπους για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας, και οι θεραπευτές εφάρμοσαν αυτές τις εναλλακτικές λύσεις, ώστε να συνεχίσουν να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη στους θεραπευόμενους.

Ανθεκτικότητα

Η πανδημία άλλαξε τη ζωή για όλους μας. Για μερικούς, αυτό ήταν μια πολύ δύσκολη πρόκληση, αλλά ως τώρα τα έχουμε καταφέρει. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μάθαμε να είμαστε πιο ανθεκτικοί, μάθαμε πώς να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο και να ξεπερνάμε μαζί τις δύσκολες στιγμές του τελευταίου χρόνου.

Πώς να είμαστε υπομονετικοί

Μέσα στις δοκιμασίες και τις προκλήσεις της πανδημίας, έπρεπε να μάθουμε πώς να είμαστε υπομονετικοί. Η υπομονή είναι η μόνη επιλογή σε μια πανδημία χωρίς σαφές τέλος στον ορίζοντα. Έπρεπε να εξασκηθούμε στην υπομονή καθώς αντιμετωπίζαμε μια σπάνια κατάσταση χωρίς να έχουμε βιβλίο με κανόνες. Τα μαθήματα στην υπομονή αύξησαν την ανοχή μας προς τους άλλους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες.

Υπάρχει κάτι καλό ακόμα και στους δύσκολους καιρούς

Παρά τις δυσκολίες, έχουμε αποκομίσει πολύτιμα οφέλη από την πανδημία. Όλα όσα έχουμε μάθει, σχετικά με τη φροντίδα του εαυτού μας, την προσαρμογή στις νέες συνθήκες, τη διατήρηση επαφής με εκείνους που αγαπάμε, τη φροντίδα της ψυχικής υγείας, το σθένος και την υπομονή, μπορούν να μας βοηθήσουν για την υπόλοιπη ζωή μας. Είναι μια καλή υπενθύμιση ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές υπάρχει ελπίδα.


Sof Pol
Απόδοση: Σοφία Πολυχρονάκη - φοιτήτρια Ψυχολογίας

Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...