Δρ. Ευτυχία Παπαγιάννη

Γερμανική έρευνα: Σχεδόν κάθε τρίτο παιδί παρουσιάζει ψυχικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Γερμανική έρευνα: Σχεδόν κάθε τρίτο παιδί παρουσιάζει ψυχικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Δρ. Ευτυχία Παπαγιάννη
μητέρα στη Γερμανία γνωρίζει ότι κάθε τρίτο παιδί παρουσιάζει ψυχικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Image credit: Marcin Jozwiak / unsplash.com

Διανύουμε μια περίοδο που τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί είναι κλειστοί ενώ πολλά παιδιά έχουν εβδομάδες να συναντηθούν με τους φίλους τους. Έρευνα που δημοσιεύθηκε από την πανεπιστημιακή κλινική του Αμβούργου – Εppendorf μας δείχνει πως τα παιδιά και οι έφηβοι υποφέρουν πολύ από τον εγκλεισμό (lockdown).


Ένα στα τρία παιδιά σχεδόν παρουσιάζει ψυχικές δυσκολίες μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη της επιδημίας του COVID 19. Η επικεφαλής της έρευνας Ulrike Ravens- Sieberer σημειώνει πως οι φόβοι και οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί, ενώ παρατηρούνται όλο και περισσότερο καταθλιπτικά συμπτώματα και ψυχοσωματικές ενοχλήσεις, όπως είναι οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι στο στομάχι. Η ποιότητα ζωής φαίνεται να χειροτερεύει.

“Μία αίσθηση εξάντλησης”

Η επικεφαλής της έρευνας Ulrike Ravens- Sieberer παρατηρεί μια αίσθηση εξάντλησης η οποία προκύπτει μέσα από την παρατεταμένη έκθεση σε παράγοντες που μας επιβαρύνουν. Με το να κρατούμε κλειστά τα σχολεία και τους χώρους όπου τα παιδιά περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους και απασχολούνται, εξαφανίζεται με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο μέρος ζωτικού χώρου για αυτά. Έτσι, εκλείπουν οι φίλοι και οι κοινωνικές επαφές. Επιπλέον, οι δυσκολίες κατά τη διδασκαλία και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση επιδρούν στα παιδιά και μειώνουν τη διάθεση και την όρεξή τους.


Διαβάστε σχετικά: Το συναίσθημα της νοσταλγίας στην εποχή του Covid-19


“Συχνότερη ενασχόληση με τα κινητά τηλέφωνα, μεγαλύτερη κατανάλωση γλυκών και λιγότερη άθληση”

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό έχει πέσει αισθητά εφόσον δέκα φορές περισσότερα παιδιά από ότι πριν την πανδημία και διπλάσια από την πρώτη έρευνα δηλώνουν πως δε γυμνάζονται.

Σύμφωνα με την επικεφαλή της έρευνας η συνάντηση με τους φίλους και η συμμετοχή σε ομάδες, όπου τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τις νίκες και τις ήττες τους, θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες για την ανάπτυξή τους. Την ίδια στιγμή που, τόσο αγόρια όσο και κορίτσια, καταναλώνουν περισσότερα γλυκά και περνούν περισσότερες ώρες μπροστά στο κινητό και στο tablet.

Από την άλλη δε λείπουν οι συχνοί καβγάδες στην οικογένεια, όπου οι γονείς έρχονται στα όριά τους. Η έρευνα μας επιβεβαιώνει και κάτι άλλο αναφορικά με τους γονείς, τα παιδιά και τους εφήβους: Όποιος πριν από την πανδημία ήταν σε καλό οικογενειακό περιβάλλον, όπου αισθανόταν καλά, αυτό θα τον βοηθήσει ώστε να διέλθει από την πανδημία με ομαλό τρόπο. Ανησυχία μας προκαλούν οι οικογένειες όπου οι σχέσεις είναι δύσκολες, αναφέρει η Ravens- Sieberer, διαχωρίζοντας την ψυχική επιβάρυνση από την ψυχική ασθένεια.

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 1.000 παιδιά και νέοι

Η έρευνα “COPSY” είναι η πρώτη του είδους της στη Γερμανία. Από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου, συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 παιδιά και έφηβοι και περισσότεροι από 1.600 γονείς σε ένα on line ερωτηματολόγιο. H μελέτη επικεντρώθηκε σε παιδιά από 7-17 ετών.

Οι ερευνητές σε μια πρώτη αξιολόγηση, κάπου στα μέσα Ιουλίου, διαπίστωσαν ότι πάνω από το 70% των παιδιών και των εφήβων που ρωτήθηκαν, αισθανόντουσαν ψυχικά επιβαρυμένα εξαιτίας της πανδημίας ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης ψυχικών προβημάτων είχε σχεδόν διπλασιαστεί.


Πηγή: www.ndr.de

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...