Ορέστης Γιωτάκος

10 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας όπως καθορίζεται από τον World Federation for Mental Health φέτος με θέμα «Μεγαλύτερη επένδυση, περισσότερη προσβασιμότητα»

10 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας όπως καθορίζεται από τον World Federation for Mental Health φέτος με θέμα «Μεγαλύτερη επένδυση, περισσότερη προσβασιμότητα»

Ορέστης Γιωτάκος
γυναίκα σκέφτεται την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας
Image credit: Denys Nevozhai / unsplash.com

Με βάση το φετινό μήνυμα του World Federation for Mental Health, είναι σκόπιμο να ενισχυθεί η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στο βιο-ψυχο-κοινωνικό μοντέλο υγείας και στην οργάνωση και προώθηση πιστοποιημένων προγραμμάτων κατάρτισης και επαρκούς εκπαίδευσης στον τομέα της ψυχιατρικής φροντίδας.


Ιδιαίτερη σημασία έχει και ο σχεδιασμός εκπαιδευτικών εγχειριδίων και ειδικών ψυχομετρικών εργαλείων για την πρώιμη ανίχνευση των συμπτωμάτων. Η ψυχική υγεία και η ασθένεια αποτελούν ένα συνεχές. Χρειάζεται φροντίδα για την κάλυψη αναγκών διαβίωσης, επανεκπαίδευση για την επανάκτηση των χαμένων κοινωνικών δεξιοτήτων του ασθενή και εκπαίδευση για την επαγγελματική του αποκατάσταση.

Είναι επίσης σκόπιμη η εφαρμογή της Διασυνδετικής Ψυχιατρικής (Liaison Psychiatry) στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και η ενσωμάτωση της Ιατρικής που βασίζεται σε αποδείξεις (Evidence-Based Medicine (EBM) στην διαχείριση της Ψυχικής νόσου. Θα ήταν χρήσιμο παράλληλα να σχεδιαστούν πρωτόκολλα και κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) για τη διαχείριση της ψυχικής νόσου.


Διαβάστε σχετικά: Ο Πλήρης Οδηγός για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2020


Επίσης, η δημιουργία τακτικού ψυχιατρικού ιατρείου στα Κέντρα Υγείας, με επισκέπτες ψυχίατρους από την πλησιέστερη δομή ψυχικής υγείας, η λειτουργία κινητών μονάδων ψυχικής υγείας για κάλυψη των απομακρυσμένων αγροτικών περιοχών και η δημιουργία θέσεων ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και επισκεπτών υγείας στα Κέντρα Υγείας αποτελούν ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Η ενσωμάτωση της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την πρόληψη και φροντίδα της ψυχικής νόσου, η διάδοση και επέκταση του ρόλου των τηλεφωνικών γραμμών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ο συντονισμός και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση και προαγωγή της ψυχικής υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η συνεργασία των δομών υγείας με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους πολιτιστικούς φορείς και τα τοπικά ΜΜΕ, με ομαλή χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας, με την ενεργητική συμμετοχή της κοινότητας είναι παρεμβάσεις ζωτικής σημασίας.

Η οργάνωση, ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός όλων των ενεργειών με συγκεκριμένα βήματα, ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας, μέσα στην κοινότητά τους και η συνεχής αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος, θα δώσουν τη λύση στα προβλήματα της ανάπτυξης και εφαρμογής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην ψυχική υγεία.


Πηγή:

Ψυχιατρική για τον Γενικό Οικογενειακό Ιατρό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Ιατρικές Εκδόσεις Βασιλειάδη, 2020

https://www.obrela.gr/book/psixiatriki-gia-ton-geniko-oikogeneiako-iatro/

https://www.obrela.gr/bookcase/books/

10OkobGiwt e

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...