PsychologyNow Team

7 πράγματα που θα ήθελα να πω στον ψυχοθεραπευτή μου

7 πράγματα που θα ήθελα να πω στον ψυχοθεραπευτή μου

PsychologyNow Team
κοπέλα κρατά ένα μπαλόνι με φόντο τον ήλιο
Image credit: Bruno Ramos Lara / unsplash.com

Τι θα μπορούσαν να πουν οι θεραπευόμενοι στους ψυχοθεραπευτές τους;


Διαγνώσθηκα με προβλήματα ψυχικής υγείας πριν από 15 χρόνια, πρώτα με διπολική διαταραχή και τελικά με σχιζοσυναισθηματική διαταραχή διπολικού τύπου και όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έμπαινα και έβγαινα από τη θεραπεία.

Έχω αλλάξει πολλούς ψυχοθεραπευτές, ορισμένοι έδειξαν μεγάλη κατανόηση για το πώς είναι να είσαι ψυχικά ασθενής και άλλοι δεν είχαν την παραμικρή ιδέα. Οι ψυχοθεραπευτές εκπαιδεύονται σε διάφορες σχολές για χρόνια, αλλά πώς μπορεί κάποιος να καταλάβει την ψυχική ασθένεια χωρίς να έχει ψυχική ασθένεια; Δεν είναι σαν να μαθαίνεις να κολυμπάς χωρίς νερό;

Ως ένας άνθρωπος που έχει κάνει αρκετά χρόνια θεραπεία, πάντα ήθελα να πω αυτά τα πράγματα στους θεραπευτές για να τους βοηθήσω να με καταλάβουν και να τους ενημερώσω πώς αισθάνομαι γι’ αυτούς:

1. Έχετε βιώσει πολλά από αυτά που έχω βιώσει

Όλοι έχουν καλές μέρες και κακές μέρες. Όλοι γίνονται μερικές φορές μανιακοί, καταθλιπτικοί ή παρανοϊκοί. Δεν είχα πάντα ψυχική ασθένεια. Το ένιωσα για πρώτη φορά όταν έκανα χρήση ναρκωτικών, οπότε γνωρίζω ότι ακόμα και πριν από την αρχική εμφάνιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας μου, βίωνα συναισθηματικές αλλαγές. Όλοι έχουμε καλή διάθεση όταν παίρνουμε αύξηση ή νιώθουμε λυπημένοι στο θάνατο μέλους της οικογένειά μας και μερικές φορές γινόμαστε παρανοϊκοί όταν δεν αρέσουμε σε κάποιον.

Πάρτε αυτές τις εμπειρίες και χρησιμοποιήστε τις για να κατανοήσετε την ψυχική ασθένεια μου, συνειδητοποιώντας ότι οι άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα αντιμετωπίζουν αυτά τα ίδια συναισθήματα - εκτός από το ό,τι τα συναισθήματά τους συχνά αναδύονται χωρίς λόγο ή για παράλογους λόγους.


Διαβάστε σχετικά: Θεραπευτική Συμμαχία: Πως η σχέση ανάμεσα σε θεραπευτή και θεραπευόμενο οδηγεί στην αλλαγή


2. Χρειάζομαι την καθοδήγησή σας, όχι τις συμβουλές σας

Διάφοροι θεραπευτές έχουν συζητήσει τη σημασία της μη παροχής συμβουλών στους θεραπευόμενους. Ως θεραπευόμενος μπορώ να σας πω ότι τις περισσότερες φορές θέλω οι θεραπευτές απλά να μου λένε τι να κάνω και πολλοί άλλοι άνθρωποι θέλουν το ίδιο.

Ωστόσο, ως θεραπευτές, δεν γνωρίζετε πάντα την πλήρη ιστορία - μόνο αυτό που θέλουμε να σας πούμε. Επομένως, είναι καλύτερο να αφήσετε τις άμεσες συμβουλές για τους κοντινούς φίλους και την οικογένεια του ατόμου που θεραπεύεται. Ωστόσο, θεωρώ ότι η ικανότητα παροχής καθοδήγησης αποτελεί βασικό στοιχείο για έναν σπουδαίο θεραπευτή.

Η καθοδήγηση δεν αφορά στην παροχή απαντήσεων. Πρόκειται για την καθοδήγηση των ανθρώπων να βρουν τις δικές τους απαντήσεις.

Απλά, όταν θέτετε ερωτήσεις, είναι αρκετό για να μας βοηθήσουν αυτές να δούμε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία και να φτάσουμε στα δικά μας συμπεράσματα.

3. Είμαι άνθρωπος. Πρέπει να είστε και εσείς

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μιλάς σε έναν θεραπευτή ο οποίος δεν φαίνεται να νοιάζεται: οι απαντήσεις τους είναι απρόθυμες. Φαίνονται αδιάφοροι. Και το μισό χρόνο αισθάνομαι σαν να τους έδινα εγώ συμβουλές. Φαντάζομαι ότι δεν είναι εύκολο να ακούτε τα προβλήματα άλλων ανθρώπων, τα οποία μπορούν να σας επιβαρύνουν ψυχικά και πνευματικά και να σας εξαντλήσουν ή να προκαλέσουν κόπωση από συμπόνια.

Χρειάζεται να καταλάβετε ότι, όσο σκληρά προσπαθείτε να καλύψετε την εξάντλησή σας, αυτό μεταφέρεται στη δουλειά σας. Οι άνθρωποι το βλέπουν κατά τη διάρκεια των θεραπειών τους και τους επηρεάζει. Οι θεραπευτές κάνουν ένα σημαντικό έργο και γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι μπορούν να αλλάξουν ζωές. Είστε τόσο άνθρωποι όσο είμαι και εγώ και παρά την περηφάνια που μπορεί να νιώθετε ως ψυχοθεραπευτές μπορεί μερικές φορές να χρειαστεί να δουλέψετε για να βελτιώσετε τη δική σας ψυχική ευεξία.

4. Θέλω να σας γνωρίσω

Δεν είμαι πραγματικά βέβαιος τι διδάσκονται οι ψυχοθεραπευτές στη σχολή τους, ώστε να κρατούν απόσταση μεταξύ των ιδίων και των θεραπευόμενών τους, αλλά δεν θέλω η θεραπεία να αισθάνεται σαν μια μονόπλευρη σχέση.

Μερικές φορές αισθάνομαι λίγο εγωιστικά να μιλάω για τον εαυτό μου για 45 λεπτά χωρίς σταματημό και θα ήταν υπέροχο να ακούσω λίγο για τη ζωή σας για να σπάσει τη μονοτονία της δικής μου φωνής. Δεν χρειάζεται να είναι προσωπικό- απλά μερικές ανταλλαγές αισθάνονται σαν μια πραγματική συζήτηση. Αν σας ξέρω, μπορώ πιο εύκολα να σας εμπιστευτώ και η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο της επιτυχημένης θεραπείας.

5. Εσείς είστε ο ειδικός αλλά εγώ είμαι εκείνος με τη βιωματική εμπειρία

Η ενδυνάμωση των ανθρώπων είναι σημαντική κατά τη διάρκεια των συνεδριών θεραπείας. Επειδή έχω περάσει πολλά – γι’ αυτό και κάνω θεραπεία - θέλω να νιώσω σαν να μπορώ να σας διδάξω κάτι και θέλω να πάρω την εντύπωση ότι είστε πρόθυμοι να μάθετε από και για μένα. Απλές ερωτήσεις σχετικά με το πώς έζησα την εμπειρία μου, μου δίνουν μια αίσθηση ότι γνωρίζω κάτι που δεν γνωρίζετε εσείς και με βοηθά να ανοιχτώ και να κάνει ακόμη πιο δυνατή τη σχέση μας.

6. Η θεραπεία με φέρνει σε αμηχανία... αλλά είναι και λίγο αστεία

Όταν άρχισα να πηγαίνω στη θεραπεία, ένιωθα τρομερή αμηχανία να μιλήσω για τα πράγματα που σκεφτόμουν όταν είχα κατάθλιψη και τα πράγματα που είχα κάνει όταν ήμουν μανιακός. Εν τέλει, ποιος θέλει να παραδεχτεί ότι κάποτε ήταν βέβαιος ότι ήταν ο Υιός του Θεού, αλλά και ο διάβολος, αλλά και η μετενσάρκωση του Τζιμ Μόρισον και επίσης ένας αρουραίος; Εγώ όχι!

Το θέμα είναι, όμως, πως με λίγο ρεαλιστική οπτική, αυτά τα πράγματα είναι πραγματικά κάπως αστεία. Αν γελάω πραγματικά με αυτά στη θεραπεία, μην φοβάστε να χαμογελάσετε (αλλά μην ξεκαρδιστείτε!). Αυτό είναι κάτι που επιβεβαιώνει ότι αυτές οι μνήμες είναι αβλαβείς και δεν είναι πραγματικά τόσο σοβαρές μακροπρόθεσμα.


Διαβάστε σχετικά: Ο δρόμος της ψυχοθεραπείας είναι αυτός της επιθυμίας


7. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

Με τα χρόνια οι θεραπευτές μου και εγώ περάσαμε πολλά: κατάθλιψη, μανία, άγχος, σκέψεις αυτοκτονίας, σύγχυση, οργή, απελπισία κλπ. Ενώ κάποιες φορές οι συνεδρίες μας δεν έμοιαζαν με τίποτα περισσότερο από το κόλλημα ενός αυτοκινήτου στη λάσπη, με την πάροδο του χρόνου έμαθα τους μηχανισμούς αντιμετώπισης που απαιτούνται για τη διαχείριση της ψυχικής μου ασθένειας, χάρη στη βοήθεια των θεραπευτών μου.

Ενώ κάποτε ήμουν απελπισμένος, με κατάθλιψη, με αίσθημα απελπισίας μετά από τρία μανιακά επεισόδια που οδήγησαν σε νοσηλείες και να ζω στο σπίτι των γονέων μου μέχρι την ηλικία των 30 ετών, σήμερα έχω δύο επιχειρήσεις, πάνω από 12 υπαλλήλους και έχω γράψει πολυάριθμα βιβλία. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος, αλλά μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.


Πηγή: goodtherapy.org
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...