PsychologyNow Team

Μπορεί ένας άνθρωπος να ευημερήσει ξανά μετά από μία ψυχική ασθένεια; Ναι, μπορεί!

Μπορεί ένας άνθρωπος να ευημερήσει ξανά μετά από μία ψυχική ασθένεια; Ναι, μπορεί!

PsychologyNow Team
θεραπευόμενος ευημερεί μετά από μία ψυχική ασθένεια
Image credit: shurkin_son / freepik.com

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Psychological Science αναφέρει ότι πολλοί άνθρωποι που έχουν υποφέρει από ψυχικές ασθένειες είναι σε θέση να ευδοκιμήσουν και να ζήσουν ξανά μια ζωή υψηλής λειτουργικότητας.


Η έρευνά μας εντοπίζει πόσοι άνθρωποι μπορούν να ανακάμψουν από μια ψυχική ασθένεια και να συνεχίσουν να ζουν μια ζωή με υψηλά επίπεδα ευημερίας και λειτουργικότητας, δήλωσε ο Άντριου Ντέβεντορφ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή κλινική αντίληψη, διαπιστώσαμε ότι οι ψυχικές ασθένειες και οι διαταραχές χρήσης ουσιών μπορεί να μειώσουν, αλλά όχι να εμποδίσουν την πιθανότητα το άτομο να θεραπευθεί.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μακρές περίοδοι ή οι αρκετές συννοσηρότητες ψυχικών ασθενειών στη ζωή του ανθρώπου μειώνουν, αλλά δεν εξαλείφουν, τις πιθανότητες του να επιστρέψει στην κανονική λειτουργικότητα.

Τα δεδομένα για αυτή την έρευνα προήλθαν από την Καναδική Κοινοτική Έρευνα Ψυχικής Υγείας του 2012, μια αντιπροσωπευτική έρευνα εθνικού επιπέδου που περιελάμβανε περισσότερους από 25.000 Καναδούς συμμετέχοντες ηλικίας 15 έως και άνω των 80 ετών.

Στην έρευνα συγκεντρώθηκαν πληροφορίες σχετικά με τη διάρκεια ζωής και την κατάσταση ψυχικής υγείας των συμμετεχόντων, την πρόσβαση και την ανάγκη που θεωρούν ότι έχουν για επίσημες και ανεπίσημες υποστηρικτικές υπηρεσίες, τη λειτουργικότητα και τις αναπηρίες τους, καθώς και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία.

Ο Ντέβεντορφ και οι συνεργάτες του συνέκριναν τις συνθήκες ψυχικής υγείας που παρακολουθούνται στην έρευνα και άλλα δεδομένα που σχετίζονται με την ποιότητα ζωής κάθε συμμετέχοντα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών τους σχέσεων, των θετικών συναισθημάτων, και της ποιότητας ζωής και λειτουργικότητας (δηλαδή, το κατά πόσο θεωρεί ότι είναι ικανό να εκπληρώσει τους ρόλους που έχει στη ζωή του).

Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν πόσα άτομα με ιστορικό ψυχικής ασθένειας κατά τη διάρκειας της ζωής τους -συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους, της διπολικής διαταραχής ή της διαταραχής χρήσης ουσιών- πληρούσαν τα κριτήρια “ακμής” στη ζωή τους κατά τη διάρκεια της μελέτης.


Διαβάστε σχετικά: Το απροσδόκητο μυστικό για μια επιτυχημένη ψυχοθεραπεία


Για να θεωρηθεί η ζωή του ατόμου ως ακμάζουσα μετά την κατάθλιψη, όχι μόνο έπρεπε να είναι απαλλαγμένο από τα κύρια συμπτώματα της κατάθλιψης, αλλά επίσης και να αναφέρει μεγαλύτερα ποσοστά ευημερίας από το 75% των μη καταθλιπτικών ενηλίκων που ερωτήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Θέτουμε πολύ ψηλά τον πήχη για την ευημερία, δήλωσε ο Ντέβεντορφ.

Τα αποτελέσματα της σύγκρισης έδειξαν ότι περίπου το 10% των Καναδών με ιστορικό ψυχικής ασθένειας πληρούσαν τα ακμάζοντα κριτήρια, σε σύγκριση με περίπου το 24% των Καναδών που δεν είχαν ιστορικό ψυχικής ασθένειας. Τα άτομα με ιστορικό διαταραχών χρήσης ουσιών (10%), κατάθλιψης (7%), και άγχους (6%) είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να ευδοκιμήσουν στη ζωή τους, συγκριτικά με τα άτομα που έχουν ιστορικό διπολικής διαταραχής (3%).

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι οι ψυχικές ασθένειες μειώνουν, αλλά δεν αποκλείουν τη δυνατότητα εκπλήρωσης κριτηρίων για να ευδοκιμήσουν στη ζωή τους, δήλωσε ο Ντέβεντορφ. Αν και η ευημερία μετά από ψυχική ασθένεια δεν ήταν το σύνηθες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαγνωσμένες αναρρώσεις μετά από ψυχική ασθένεια ήταν πολύ πιο συχνές.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα (67%) των ατόμων με ψυχικές ασθένειες παρουσιάζουν διαγνωσμένη ανάρρωση, δηλαδή έπαυαν μετά από κάποιο καιρό να πληρούν τα κριτήρια για τη διάγνωση της εκάστοτε διαταραχής. O ρυθμός με τον οποίο οι άνθρωποι αναρρώνουν από ψυχικές ασθένειες και επιτυγχάνουν μέτρια έως καλά, αντί για βέλτιστα, επίπεδα ευημερίας είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος, εικάζουν οι ερευνητές.

Αν και γνωρίζουμε ότι οι παραδοσιακές θεραπείες ψυχικής υγείας όπως η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα των ψυχικών ασθενειών, υπάρχει έλλειμμα όσον αφορά την έρευνα για το πώς οι θεραπείες επηρεάζουν μακροπρόθεσμα την ευημερία και τη λειτουργικότητα, δήλωσε ο Ντέβεντορφ.

Τώρα που γνωρίζουμε ότι η ευημερία είναι εφικτή μετά από μια ψυχική ασθένεια, ελπίζουμε ότι οι ερευνητές θα αρχίσουν να διερευνούν το πώς οι υπάρχουσες θεραπείες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα καλλιέργειας και διατήρησης της γενικότερης ευημερίας μετά από ψυχική ασθένεια.


Kat Kakou
Απόδοση: Κατερίνα Κακουλάκη, Ειδικευόμενη Σχολική Ψυχολόγος

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...