PsychologyNow Team

Το οικονομικό όφελος της ψυχοθεραπείας στην ψυχική υγεία

Το οικονομικό όφελος της ψυχοθεραπείας στην ψυχική υγεία

PsychologyNow Team
θεραπευόμενος αναγνωρίζει το οικονομικό όφελος της ψυχοθεραπείας στην ψυχική υγεία
Image credit: cottonbro / pexels.com

Για πολλούς ανθρώπους, η ψυχοθεραπεία είναι η καλύτερη επένδυση που θα κάνουν στη ζωή τους.


Η επιτυχημένη ψυχοθεραπεία μοιάζει με μία σωστή συνταγογράφηση γυαλιών, καθώς μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο. Παρ’ όλο που η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη από μία απλή συνταγογράφηση, τα αποτελέσματα είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Παράλληλα, η ψυχοθεραπεία απαιτεί αφοσίωση, συναισθηματική ευαλωτότητα και οικονομικούς πόρους. Πολλοί άνθρωποι, εύλογα, αισθάνονται προβληματισμένοι και δύσπιστοι σχετικά με την έναρξη της. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τα οφέλη της ψυχοθεραπείας που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η επένδυση σε αυτή αποτελεί μια σοφή απόφαση.

Τι επιδιώκει να πετύχει η ψυχοθεραπεία;

Προκειμένου να κατανοήσουμε το λόγο που η ψυχοθεραπεία είναι ωφέλιμη, αξίζει να αναλογιστούμε τι επιτυγχάνει. Οι περισσότεροι άνθρωποι που ξεκινούν ψυχοθεραπεία, γνωρίζουν ότι διακατέχονται από ψυχική δυσφορία. Ωστόσο, τα συμπτώματά τους είναι συχνά μια αντανάκλαση ανωμαλιών του εγκεφάλου.

Ένα άτομο που αναζητά ψυχοθεραπεία πιθανότατα να έχει βιώσει οδυνηρές εμπειρίες. Αυτές ενδεχομένως να έχουν αυξήσει την ευαισθησία του εγκεφάλου του στις απειλές ή να έχουν μειώσει την ανταπόκρισή του σε θετικές κοινωνικές εμπειρίες. Ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος του ατόμου είχε προσαρμοστεί για να διαχειρίζεται τους πόνους του παρελθόντος, μπορεί πλέον να μην είναι βοηθητικός. Αντίθετα, μάλιστα, οι αλλαγές αυτές μπορεί να συμβάλλουν στη συναισθηματική δυσφορία που βιώνει.

Μελέτες νευροαπεικόνισης έχουν δείξει ότι η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της δραστηριότητας των δομών του ανθρώπινου εγκεφάλου. Αυτό ισχύει για άτομα με κατάθλιψη, φοβίες, διαταραχές μετατραυματικού στρες (PTSD) και άλλες παθήσεις.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να ενισχύσει τη δραστηριότητα στις περιοχές εκείνες του εγκεφάλου που επιτρέπουν στους ανθρώπους να αναλογιστούν και να ερμηνεύσουν εκ νέου τα οδυνηρά γεγονότα. Μπορεί επίσης να μειώσει τη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που εκπέμπουν σήματα φόβου.

Η αξία της θεραπείας

Όποιος έχει ολοκληρώσει μια επιτυχημένη ψυχοθεραπεία, μπορεί να επιβεβαιώσει την αξία της. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει δυσπιστία να επενδύσετε σε μια διαδικασία, η οποία προϋποθέτει να αφιερώσετε χρόνο για να δείτε αποτελέσματα. Όσοι σκέφτονται να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία για πρώτη φορά ή που δεν ταίριαξαν με τον πρώτο ψυχοθεραπευτή που επισκέφτηκαν, μπορεί πράγματι να αμφιταλαντεύονται να επιδείξουν την απαραίτητη αφοσίωση.

Πρόσφατες μελέτες έχουν αναδείξει το οικονομικό όφελος της ψυχοθεραπείας. Μια ομάδα ερευνητών εξέτασε την αξία της συγκριτικά με την άμεση οικονομική αποζημίωση και βρήκε ότι η ψυχοθεραπεία ήταν 32 φορές περισσότερο αποδοτική από ό, τι τα χρήματα, στην ανακούφιση της ψυχικής δυσφορίας.

Μια άλλη μελέτη συνέκρινε το ποσοστό ικανοποίησης από τη ζωή που προκύπτει από τις αλλαγές στην προσωπικότητα συγκριτικά με το οικονομικό κέρδος. Ο νευρωτισμός, η αντίδραση σε στρεσογόνους παράγοντες μέσω εκδήλωσης αρνητικών συναισθημάτων, ήταν ένα από τα πιο επιδραστικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Η μελέτη βρήκε ότι η σημαντική μείωση του νευρωτισμού πρόσφερε μια αξία ικανοποίησης από τη ζωή ισοδύναμη με την απόκτηση του ποσού των 314.000 ευρώ. Η μείωση του νευρωτισμού είναι ένα σύνηθες αποτέλεσμα της ψυχοθεραπείας.

Η ψυχοθεραπεία μπορεί, επίσης, να βελτιώσει τη σωματική υγεία του ατόμου. Έρευνες δείχνουν ότι η επεξεργασία τραυματικών εμπειριών, μπορεί να βελτιώσει την ανοσοποιητική λειτουργία. Η ψυχοθεραπεία μειώνει το συνολικό μελλοντικό ιατρικό κόστος των ατόμων που έχουν λάβει διάγνωση ψυχικής υγείας κατά περίπου 17%, συγκριτικά με όσους δεν λαμβάνουν θεραπεία, οι οποίοι βλέπουν το συνολικό ιατρικό κόστος τους να αυξάνεται κατά περίπου 12% με την πάροδο του χρόνου.

Αν και αυτές οι μελέτες σχετικά με τα οφέλη της θεραπείας μπορεί να φαίνονται απροσδόκητες, σε κάποιο επίπεδο, είναι εύληπτες. Ένα άτομο που επιλύει ένα σωματικό σύμπτωμα, όπως ο πόνος στη μέση, συνήθως, αυξάνει την ικανοποίηση από τη ζωή. Μέσω της αλλαγής της λειτουργίας του εγκεφάλου, η ψυχοθεραπεία προσφέρει μια παρόμοια αύξηση ευεξίας. Συμπερασματικά, παρόλο που η θεραπεία προϋποθέτει τη δέσμευση οικονομικών πόρων, η επένδυση σε αυτή προσφέρει σημαντικές ανταμοιβές.


Mari Gia
Απόδοση: Μαρίλια Γιακουμή - Φιλόλογος- Ειδική παιδαγωγός

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...