PsychologyNow Team

Χρόνιος πόνος: η ανακούφιση που προσφέρει το Mindfulness

Χρόνιος πόνος: η ανακούφιση που προσφέρει το Mindfulness

PsychologyNow Team
γυναίκα εφαρμόζει Mindfulness στην παραλία
Image credit: freepik/ freepik.com

Χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιους πόνους που οφείλονται σε διαφορετικές ασθένειες ή παλιά τραύματα. Δεν έχει βρεθεί τρόπος να αντιμετωπίζεται ο χρόνιος πόνος φαρμακευτικά. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον των επιστημόνων στράφηκε στο πόσο το Mindfulness βοηθά τους ανθρώπους που υποφέρουν από χρόνιο πόνο.


Δεκάδες έρευνες έγιναν σε αυτό το πεδίο, προκειμένου να εκτιμηθεί η δράση του Mindfulness στη διαχείριση του πόνου, και σε όλες αυτές τις έρευνες τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Οι έρευνες περιστράφηκαν ιδιαίτερα ως προς δύο βασικούς δείκτες:

1ον) πώς το Mindfulness επηρεάζει την ένταση του πόνου και

2ον) πώς επηρεάζει τον τρόπο που ένας άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον πόνο.

Αυτό που αποκαλύφθηκε και αποτελεί βασικό στοιχείο στη διαχείριση και αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου είναι η αναγνώριση μιας άγνωστης ως τώρα πραγματικότητας: Για τον κάθε άνθρωπο ο πόνος είναι διαφορετικός


Διαβάστε σχετικά: Χρόνιος πόνος: Ψυχοσωματικό νόσημα ή όχι μόνο;


Η εμπειρία του πόνου προκύπτει από την αλληλεπίδραση πολλών ψυχολογικών, γνωστικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως για παράδειγμα το φύλο, η διάθεση και η γενικότερη στάση ενός ανθρώπου, καθώς και ο καιρός μπορεί να επηρεάσει τη συνολική εμπειρία του πόνου.

Η πρακτική του Mindfulness «μαλακώνει» τον τρόπο που κάποιος επεξεργάζεται τον πόνο, σε όλη τη διαδρομή από αυτό καθαυτό το σημείο του πόνου μέχρι το νωτιαίο μυελό και τελικά φτάνοντας μέχρι τον εγκέφαλο. Κάνει επίσης κάτι που οι περισσότερες άλλες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση του πόνου δεν κάνουν: μετριάζει τον συναισθηματικό παράγοντα του πόνου – δηλαδή τις σκέψεις και τα συναισθήματα που σχετίζονται με τον πόνο, τη συνολική δυσφορία που νιώθει ένας άνθρωπος που πονά.

Το Mindfulness μας μαθαίνει πώς να αλλάξουμε τη σχέση μας με τον πόνο, να αλλάξουμε το πώς αντιδρούμε σε αυτόν. Και εδώ βρίσκεται όλη η ουσία. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να θεραπεύσουμε άμεσα την αιτία που μας προκαλεί τον πόνο, αλλά η επίγνωση που καλλιεργούμε μέσω της ενσυνειδητότητας μπορεί να αλλάξει τη στάση μας ως προς τον τραυματισμό ή την ασθένεια που μας κάνει να πονάμε, μπορεί να αλλάξει το πώς αποκομίζουμε συνολικά την εμπειρία του πόνου και πώς συμβιώνουμε καλύτερα με αυτήν.

Από πρακτικής πλευράς το Mindfulness είναι ένας απλός, εύκολος και ανέξοδος τρόπος ανακούφισης του πόνου, που μπορεί να εφαρμοστεί παντού, από κάθε άνθρωπο. Λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο σαν το μυϊκό σύστημα: όσο περισσότερο το χρησιμοποιεί κανείς, τόσο περισσότερο δυναμώνει.

Το Mindfulness, τελικά, ενδυναμώνει τους ανθρώπους που πονούν παροτρύνοντάς τους να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Αυτή η ώθηση μπορεί να τους κάνει να νιώσουν συνολικά καλύτερα, καθώς συνειδητοποιούν ότι πάντα υπάρχει κάποια ανακούφιση παράλληλα με τον πόνο, όπως πάντα υπάρχει κάποιο φως πίσω από το σκοτάδι. Και αυτή ακριβώς η συνειδητοποίηση μπορεί και να είναι ο πιο αισιόδοξος, δυνατός και σημαντικός παράγοντας για την ανακούφιση των ανθρώπων που πονούν.


Πηγές:

Συγγραφέας: Στέλλα Κουτρή, B.Eng., M.Sc., Total Mindfulness Program Director & Senior Trainer

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...