PsychologyNow Team

Πονοκέφαλος: Τρεις τρόποι για να απαλλαγείτε από τον ενοχλητικό πόνο

Πονοκέφαλος: Τρεις τρόποι για να απαλλαγείτε από τον ενοχλητικό πόνο

PsychologyNow Team
γυναίκα έχει πονοκέφαλο και ψάχνει τρεις τρόπους για να απαλλαγεί από τον ενοχλητικό πόνο
Image credit: Edward Jenner / pexels.com

Για να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τον πονοκέφαλο, χρειάζεται να αναγνωρίσουμε το είδος του και να σκεφτούμε πώς συνδέεται με τον τρόπο ζωής μας.


Όλοι έχουμε πονοκεφάλους. Από τον αμβλύ πονοκέφαλο λόγω αφυδάτωσης μέχρι τις εξουθενωτικές ημικρανίες, ο πόνος στο κεφάλι είναι μια συνηθισμένη ενόχληση. Πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί από τον κορονοϊό αλλά και όταν απλώς κάποιος κάθεται πολύ ώρα σε γραφείο ή δεν βγαίνει αρκετά έξω.

Η αντίδραση των περισσότερων όταν τους πιάνει πονοκέφαλος είναι να πάρουν κάποιο αναλγητικό. Τα αναλγητικά είναι αποτελεσματικά, αλλά μια καλύτερη λύση θα ήταν να αναζητήσετε τους λόγους που προκαλούν τον πόνο – ειδικά αν έχετε συχνά παρόμοιου τύπου πονοκεφάλους.

Αν και ο πόνος είναι το κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις περιπτώσεις, το πού εντοπίζεται ο πόνος μπορεί να μας δώσει στοιχεία για το είδος του πονοκεφάλου που αντιμετωπίζουμε. Ο πόνος στο πρόσωπο και το μέτωπο είναι σημάδι πονοκεφάλου που σχετίζεται με τα ιγμόρεια, ενώ ο πόνος σαν τρυπάνι σε κάποιο σημείο του κρανίου συνήθως είναι ημικρανία.

Αλλά τελικά, όλοι οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από την αγγειοδιαστολή στο κεφάλι – τη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων κοντά στον εγκέφαλο. Αυτό τεντώνει τους αισθητηριακούς υποδοχείς στο περίβλημα των αιμοφόρων αγγείων και νιώθουμε πόνο.

Για να καταλάβουμε τον λόγο που συμβαίνει αυτό, χρειάζεται να σκεφτούμε τους περιορισμούς στους οποίους υπόκεινται οι λειτουργίες του κεφαλιού μας. Το αίμα είναι τοξικό για τον εγκεφαλικό ιστό και γι’ αυτό αυτά τα δύο κρατούνται χωριστά με το φράγμα αίματος-εγκεφάλου. Αν ένα αιμοφόρο αγγείο έχει διαρροή ή σπάσει, αυτό προκαλεί αιμορραγία και την καταστροφή του εγκεφαλικού ιστού που έρχεται σε επαφή με το αίμα.

Έτσι, αν τα αιμοφόρα αγγεία μας διασταλούν περισσότερο από κάποιο όριο, οι αισθητηριακοί υποδοχείς στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο, το οποίο ερμηνεύουμε ως πόνο. Ο πονοκέφαλος είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σύστημα. Ο καλύτερος τρόπος για να τον αντιμετωπίσουμε είναι να καταλάβουμε για ποιο πράγμα μας προειδοποιεί.

1. Σκέψου λόγους πέρα από τον πόνο στο κεφάλι σου

Ισχύει ότι ο πονοκέφαλος δημιουργείται κάπου μέσα στο κεφάλι και τον νιώθουμε στο κεφάλι, και γι αυτό λέγεται και πονοκέφαλος. Αλλά είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Η αιτία του πονοκεφάλου μπορεί να προέρχεται από το σώμα ή τη συμπεριφορά μας. Και φυσικά οι πονοκέφαλοι επηρεάζουν και το σώμα και τη συμπεριφορά μας. Αν δούμε τον πονοκέφαλο ως κάτι περιορισμένο στο κρανίο, δεν θα κατανοήσουμε πλήρως τα αίτιά του, την αίσθηση που μας προκαλεί ή τον τρόπο που μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε.

Εκείνοι που υποφέρουν συχνά από ημικρανίες το καταλαβαίνουν αυτό και συχνά παρατηρούν τις συνήθειες φαγητού και τις δραστηριότητές τους, καθώς και τις αλλαγές του καιρού, για να βρουν τι πυροδοτεί τις ημικρανίες. Αλλά για έναν άνθρωπο που δεν αντιμετωπίζει συχνά πονοκεφάλους μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναγνωρίσει τι τους προκαλεί.

Ο πονοκέφαλος τάσης είναι ένα καλό παράδειγμα. Νιώθεις μια σφιχτή λωρίδα γύρω από το κεφάλι σου και ένα βάρος στην κορυφή. Όλοι γνωρίζουμε ότι εμφανίζεται σε περιπτώσεις έντονου στρες αλλά μπορεί να προκληθεί και από την πίεση που ασκείται στο σώμα λόγω κακής στάσης ή ανάρρωσης από τραύμα.

Και στις δύο περιπτώσεις προκαλείται υπερδραστηριότητα στο μυϊκό σύστημα γύρω από το κεφάλι και τον λαιμό, η οποία ενεργοποιεί μια φλεγμονώδη απόκριση που περιλαμβάνει προσταγλανδίνες και μονοξείδιο του αζώτου, χημικές ουσίες που διαστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Οι φλεγμονώδεις χημικές ουσίες ενεργοποιούν και το τρίδυμο νεύρο – το πιο σύνθετο από τα κρανιακά νεύρα, που είναι υπεύθυνο για την αίσθηση και την κίνηση στο πρόσωπο.

Η ανάληψη πολλών ευθυνών, η βιασύνη να προλάβουμε προθεσμίες, η προσπάθεια να ικανοποιήσουμε τους πάντες είναι συνηθισμένοι δείκτες συμπεριφοράς που συνδέονται με πονοκέφαλο τάσης.


Διαβάστε σχετικά: Όταν το άγχος γίνεται πονοκέφαλος: η σύνδεση τραύματος και ημικρανίας


2. Άκου τον πόνο

Αν έχετε έναν πόνο στο πόδι, αυτό μάλλον θα σας εμποδίσει να παίξετε σε ένα προγραμματισμένο παιχνίδι ποδοσφαίρου. Ξέρετε ότι αν παίξετε, μπορεί να κάνετε μεγαλύτερη ζημιά στο πόδι σας και η ανάρρωση θα διαρκέσει περισσότερο. Όμως συνήθως δεν κάνουμε το ίδιο με τον πονοκέφαλο. Παίρνουμε ένα αναλγητικό ή αντιφλεγμονώδες και συνεχίζουμε, ακόμα κι αν οι υποδοχείς πόνου στο σώμα μας φωνάζουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ένα αναλγητικό ή αντιφλεγμονώδες θα δράσει για να αποτρέψει τον κίνδυνο, μειώνοντας τη φλεγμονή, τη διαστολή και την αντίληψη του πόνου, αλλά ο πονοκέφαλος θα επανεμφανιστεί αν δεν αντιμετωπίσετε την αιτία. Μερικές φορές η αιτία είναι προφανής –αν έχετε ρινικό πονοκέφαλο θα πρέπει να περιμένετε να καθαρίσουν τα ιγμόρεια, οπότε το να πάρετε ένα αναλγητικό ή αποσυμφορητικό μάλλον είναι καλή επιλογή– αλλά μερικές φορές ο τρόπος αντιμετώπισης μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Ένα βράδυ με κρασί και πικάντικο φαγητό μπορεί να θεωρείται καλός τρόπος για να χαλαρώσετε. Όμως και τα δύο προκαλούν αφυδάτωση, μια ακόμα αιτία του πονοκεφάλου. Καθώς ο εγκέφαλος αποτελείται κατά 70% από νερό, αν τα νεφρά χρειαστούν νερό για να διαλύσουν το αλκοόλ και τα μπαχαρικά, συνήθως θα το πάρουν από αυτή την πηγή. Ο εγκέφαλος χάνει νερό και κυριολεκτικά συρρικνώνεται σε όγκο, οι μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο τραβιούνται και αυτό προκαλεί πόνο.

3, Χρησιμοποίησε τα φυσικά αναλγητικά του εγκεφάλου

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε; Μια λύση είναι να στραφείτε στα φυσικά αναλγητικά του εγκεφάλου και να ενεργοποιήσετε νευροχημικές ουσίες που συνδέονται με τη χαρά (σεροτονίνη και ωκυτοκίνη) και την ανταμοιβή (ντοπαμίνη).

Μια κωμωδία που σας κάνει να γελάτε, η παρέα με καλούς φίλους ή η σωματική οικειότητα με έναν σύντροφο ενεργοποιούν αυτές τις ορμόνες σε διαφορετικό βαθμό. Αυτές οι ορμόνες εμποδίζουν τα σήματα του πόνου που στέλνει το σώμα και όχι μόνο βοηθούν στον περιορισμό του πονοκεφάλου αλλά επαναφέρουν την ισορροπία στις νευροχημικές ουσίες που προκάλεσαν την ταραγμένη συναισθηματική σας κατάσταση.

Η γνώση ότι μπορούμε να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά μας για να κρατάμε σε ισορροπία τις νευροχημικές ουσίες του εγκεφάλου μάς προσφέρει τον τρόπο να σπάσουμε τον κύκλο του πονοκεφάλου. Την επόμενη φορά που θα έχετε πονοκέφαλο για τον οποίο δεν θα υπάρχουν τελείως προφανείς λόγοι, παρατηρήστε τον τρόπο ζωής σας και σκεφτείτε τι μπορείτε να αλλάξετε. Ο πόνος προσπαθεί να σας πει κάτι.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...