PsychologyNow Team

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν ψυχολογικό πρόβλημα κάποια στιγμή στη ζωή τους

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα βιώσουν ψυχολογικό πρόβλημα κάποια στιγμή στη ζωή τους

PsychologyNow Team
ανθρώπινες πολύχρωμες μορφές βιώνουν ψυχολογικά προβλήματα κάποια στιγμή στην ζωή τους

Ας σταματήσουμε να στιγματίζουμε πλέον την ψυχική ασθένεια.


Μπορεί να είναι τρομακτικό για κάποιον να έρχεται αντιμέτωπος με ψυχολογικά προβλήματα και πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι επηρεάζονται από αυτά, αισθάνονται ότι χάνουν τόσο τον έλεγχο όσο και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Από τότε που το άγχος και η κατάθλιψη ξεκίνησαν να έχουν μία ανοδική τάση στην καθημερινή ζωή μας, όλο και μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων φαίνεται να βιώνει τέτοια συναισθήματα (δηλαδή άγχος, θλίψη, απογοήτευση κ.ά), τουλάχιστον στο δυτικό πολιτισμό. Πράγματι, μία πρόσφατη μελέτη φαίνεται να αναδεικνύει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων, θα βιώσει τουλάχιστον μία ψυχική διαταραχή στον κύκλο της ζωής του.

Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε δείγμα πληθυσμού από μία περιοχή στη Νέα Ζηλανδία, οι οποίο είχαν γεννηθεί στο διάστημα του Απριλίου του 1972 έως και το Μάρτιο του 1973. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε οχτώ αξιολογήσεις ψυχικής υγείας μεταξύ 11 έως και 38 ετών.

Μόνο 171 συμμετέχοντες από τους 988, δηλαδή το 17%, δεν είχε καμία εμπειρία από κάποια αγχώδη διαταραχή, κατάθλιψη ή άλλη ψυχική διαταραχή, από την παιδική ηλικία έως και την μέση ηλικία, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ερευνητές στο “Journal of Abnormal Psychology”.

Aπό τους υπόλοιπους, οι μισοί είχαν βιώσει παροδικά κάποια ψυχική διαταραχή, συνήθως είχαν περάσει μία μοναδική περίοδο κατάθλιψης, άγχους ή κατάχρησης ουσιών στην μέση ηλικία. Το 83% των συμμετεχόντων, επομένως, φαίνεται να είχε αντιμετωπίσει τουλάχιστον σε μία περίοδο της ζωής του κάποια ψυχική διαταραχή.


Διαβάστε σχετικά: Τι μας εμποδίζει να αποδεχθούμε ότι μπορεί να έχουμε ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας;


Αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι δεν πρέπει να γενικεύσουμε τα αποτελέσματα από το συγκεκριμένο πληθυσμό. Αυτό όμως που φανερώνεται, είναι ότι το 83% συμπίπτει με τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα από τέσσερις άλλες έρευνες. Σε αυτές τις έρευνες, δύο πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, μία στην Ελβετία και μία άλλη στη Νέα Ζηλανδία, ένα ποσοστό μεταξύ του 61% και 85%, εμφάνισαν κάποια ψυχική διαταραχή από την ηλικία των 12 έως και των 30 ετών.

Η μειονότητα των συμμετεχόντων, οι οποίοι δεν είχαν ποτέ αντιμετωπίσει ψυχολογικά προβλήματα, αναφέρθηκε ότι είχαν περισσότερη εκπαίδευση, καλύτερη εργασία, καλύτερης ποιότητας διαπροσωπικές σχέσεις και μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους σε σχέση με άλλους συνομηλίκους τους.

Αυτό είναι μία συνηθισμένη περίπτωση της συσχέτισης και της αιτίας που δυσκολεύει την επίλυση των προβλημάτων ψυχικής υγείας, καθώς όπως είναι εύκολο να δούμε, για παράδειγμα, η εμπειρία σημαντικών ψυχικών διαταραχών είναι πιθανό να κάνει πολύ πιο δύσκολη τη σύναψη στενών διαπροσωπικών σχέσεων, αλλά επίσης ότι η απουσία των στενών διαπροσωπικών σχέσεων θα μπορούσε να προκαλέσει ή να επιδεινώσει κάποια ψυχική διαταραχή την οποία αντιμετωπίζει ένας άνθρωπος.

Το σημαντικό μέρος αυτής της έρευνας είναι το μήνυμα το οποίο θέλει να περάσει στην κοινωνία μας γενικότερα. Δηλαδή, ότι η ψυχική διαταραχή συναντάται πλέον πολύ συχνά και μπορεί να «πλήξει» τον καθένα. Υπάρχει, όμως, ένα σημαντικό σημείο, που δείχνει πόσο άβολο μπορεί να είναι για κάποιον να αντιμετωπίζει κάποια ψυχική διαταραχή: αν κάποιος αντιμετωπίζει μία δύσκολη περίοδο ψυχολογικά, θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και αυτό ίσως είναι μόνο για αυτή την περίοδο της ζωής του (δηλαδή, ίσως είναι κάτι παροδικό).

Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς να το αγνοήσει ή να μην αναζητήσει βοήθεια, αν αυτό είναι απαραίτητο. Δηλαδή αν ένα άτομο αντιμετωπίσει τα ψυχολογικά προβλήματα και τις συναισθηματικές του δυσκολίες άμεσα, θα αυξηθούν οι πιθανότητες ώστε αυτές οι δυσκολίες να είναι παροδικές αλλά είναι επίσης σημαντικό να καταλάβει κάποιος ότι αυτό πλεόν είναι συνηθισμένο.


Πηγή: nymag.com
Απόδοση: Αναστασία Δ. Φουρτάκα, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...