PsychologyNow Team

Οι σοβαρές ψυχικές ασθένειες σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο

Οι σοβαρές ψυχικές ασθένειες σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο

PsychologyNow Team
γυναίκα στο κρεββάτι που τη χτυπάει ο ήλιος μέσα από περσίδες

Τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες έχουν 53% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιαγγειακές παθήσεις από όσους δεν έχουν ψυχικές ασθένειες, υποστηρίζει η μεγαλύτερη μετά-ανάλυση που έχει γίνει για τη σχέση σοβαρών ψυχικών ασθενειών και καρδιαγγειακών παθήσεων.


Μία ομάδα ερευνητών από το King's College του Λονδίνου, μελέτησε 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους με σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και μείζονα κατάθλιψη και διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θανάτου από ασθένειες ήταν 85% υψηλότερος σε αυτούς τους ανθρώπους, από ό,τι στο γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές δήλωσαν: «Τα ευρήματα αυτά αποτελούν μια σοβαρή υπενθύμιση ότι τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες μένουν παραμελημένα, σε μια εποχή που η υγεία του γενικού πληθυσμού ως σύνολο, φαίνεται να επωφελείται από πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας για τη μείωση του βάρους των καρδιαγγειακών παθήσεων».

«Οι άνθρωποι με σοβαρή ψυχική ασθένεια πεθαίνουν πολύ νωρίτερα από όσους δεν έχουν αυτές τις διαταραχές, όμως η πλειοψηφία αυτών των πρόωρων θανάτων μπορεί να αποφευχθεί με μία φροντίδα και επιμέλεια που δίνει προτεραιότητα στις αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση, η καλύτερη διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος, μαζί με προσεκτική συνταγογράφηση αντιψυχωσικών».

Αυτή η νέα μελέτη είναι η μεγαλύτερη μετά-ανάλυση των σοβαρών ψυχικών ασθενειών και των καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων άνω των 3,2 εκατομμυρίων ασθενών και άνω των 113 εκατομμυρίων ατόμων από τον γενικό πληθυσμό.

Οι ερευνητές εξέτασαν 92 μελέτες σε τέσσερις ηπείρους και 16 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Αυστραλίας και της Σουηδίας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό World Psychiatry και μπορείτε να τη βρείτε ολόκληρη εδώ.


Πηγή: King’s College

Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...