PsychologyNow Team

Η απόκτηση κατοικιδίου σχετίζεται με τη μείωση της κατάθλιψης

Η απόκτηση κατοικιδίου σχετίζεται με τη μείωση της κατάθλιψης

PsychologyNow Team
γυναίκα ξαπλωμένη με μία γάτα στα πόδια της φροντίζει για την ψυχική της υγεία

Μία Πορτογαλική μελέτη υποστηρίζει ότι η υιοθεσία ενός ζώου ως κατοικίδιο, μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση ότι τα ζώα είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου.


Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η υιοθεσία ενός κατοικίδιου θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση σε όσους πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη, που έχει χαμηλά ποσοστά ύφεσης και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με αντικαταθλιπτικά φάρμακα ή με ψυχοθεραπεία.

Δύο Πορτογάλοι ερευνητές, ο Jorge Mota Pereira και η Daniela Fonte από την κλινική Médico-Psiquiátrica, μελέτησαν 80 ασθενείς με αυτό το είδος κατάθλιψης, γνωστό ως «μείζων καταθλιπτική διαταραχή ανθεκτική στη θεραπεία».

Διαπίστωσαν ότι η υιοθεσία ενός κατοικίδιου ζώου «ενίσχυσε» τις επιπτώσεις της αντικαταθλιπτικής φαρμακευτικής αγωγής σε μία στις τρεις περιπτώσεις.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα κατοικίδια ζώα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματική πρόσθετη βοήθεια στις συμβατικές θεραπείες για την κατάθλιψη. Εκείνοι, που φροντίζουν ένα κατοικίδιο, αναπτύσσουν μαζί του μια ισχυρή συγγένεια και μια συντροφικότητα, που συμβάλλουν έντονα στην ψυχική τους υγεία, επεσήμαναν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Psychiatric Research.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...