PsychologyNow Team

Πώς μπορείτε να σταθείτε δίπλα στο σύντροφό σας που έχει κατάθλιψη

Πώς μπορείτε να σταθείτε δίπλα στο σύντροφό σας που έχει κατάθλιψη

PsychologyNow Team
γυναίκα στέκεται δίπλα στο σύντροφό της που έχει κατάθλιψη
Image credit:  taylor hernandez / unsplash.com

Η ζωή με με έναν καταθλιπτικό σύντροφο δεν είναι εύκολη. Το βάρος που κουβαλάει ο ένας σύντροφος συχνά μεταφέρεται στον άλλο και στο τέλος και οι δύο μπορεί να αισθάνονται κατάθλιψη και απελπισία.


Είναι καλό να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι δεν χρειάζεται να είστε ένα θύμα του μυαλού σας (ή του μυαλού του συντρόφου σας). Τα συναισθήματα έρχονται και φεύγουν και το ίδιο κάνουν και οι καταθλιπτικές καταστάσεις. Είναι σπάνια η εικόνα να αισθάνεται χάλια κάθε ώρα της ημέρας ακόμη και ένα άτομο διαγνωσμένο με μια καταθλιπτική διαταραχή. Μπορείτε να μάθετε να αναγνωρίζετε ότι υπάρχουν λεπτές διαφορές στη διάθεση του συντρόφου και να αξιοποιήσετε πλήρως τις δυνατότητες του.

Εξετάστε ποιες ώρες της ημέρας ή της εβδομάδας ή του έτους, φαίνεται ότι η κατάθλιψη παίρνει καλύτερη ή χειρότερη τροπή. Γνωρίζοντας τα ερεθίσματα που πυροδοτούν την κατάθλιψη, δίνετε στον εαυτό σας τόσο την αίσθηση του ελέγχου αλλά και το πώς θα την διαχειριστείτε. Και αυτό σας δίνει μια αίσθηση ανακούφισης γνωρίζοντας πότε θα υπάρξουν καλύτερες στιγμές.

Είναι σημαντικό να αποδεχθείτε τις καταστάσεις απόσυρσης του καταθλιπτικού συντρόφου σας. Η απόσυρση χρησιμεύει ως ένας προστατευτικός μηχανισμός για τη ρύθμιση των δυνάμει συντριπτικών συναισθήματων. Γνωρίζοντας γιατί ο σύζυγός σας υποχωρεί και ότι συνήθως δεν έχει να κάνει με σας, θα σας είναι πιο εύκολο να έρθετε σε συμφωνία με αυτές τις φάσεις.

Συνήθως δεν είναι δικό σας λάθος ή δική σας ευθύνη όταν η σύντροφός σας γίνεται καταθλιπτικός. Αν και η υποστήριξη και η κατανόηση είναι ζωτικής σημασίας σε αυτή την κατάσταση, ενδεχομένως να μην μπορείτε να «διορθώσετε» αυτό που συμβαίνει.


Διαβάστε σχετικά: Στη σύζυγό μου που υποφέρει από άγχος και κατάθλιψη, από εμένα, το σύζυγό σου


Αυτό που μπορείτε ενεργά να κάνετε για να προσπαθήσετε να κάνετε το σύντροφό σας να αισθανθεί καλύτερα είναι να προτείνετε (όχι να προτρέψετε) δραστηριότητες που θα τον απελευθερώσουν από τις σκέψεις του. Μια απλή δραστηριότητα, όπως μία βόλτα στη φύση μαζί ηρεμεί ένα ανήσυχο ή λυπημένο μυαλό. Η σωματική δραστηριότητα οποιασδήποτε μορφής έχει θετική επίδραση στον οργανισμό και ως εκ τούτου, στο μυαλό. Όταν το σώμα χαλαρώνει, ο νους χαλαρώνει.

Κάντε σχέδια με έμπιστους φίλους και την οικογένεια. Εάν ο σύντροφός σας δεν έχει όρεξη, να θυμάστε ότι δεν είναι δική σας ευθύνη να βρίσκετε δικαιολογίες για εκείνον. Η ανοιχτή επικοινωνία για το τι συμβαίνει, θα σας οδηγήσει σε ένα ισχυρότερο σύστημα υποστήριξης και για τους δυο σας. Να είστε ειλικρινείς με τα παιδιά σας για αυτό. Πείτε τους ότι οι θλιβερές περίοδοι είναι ένα μέρος της ζωής και ότι η οικογένεια θα είναι σε θέση να τις ξεπεράσει.

Ο σύντροφος που δεν έχει κατάθλιψη πρέπει να λάβει μέτρα για την φροντίδα του εαυτού του. Έχοντας ένα καλό σύστημα υποστήριξης και γνωρίζοντας πώς να τοποθετήσετε τις δικές σας ανάγκες σε προτεραιότητα, είναι ζωτικής σημασίας για τη δική σας ευημερία, χωριστά από το σύζυγό σας.

Μερικές φορές και οι δύο σύντροφοι βρίσκονται σε κατάθλιψη. Ειδικά σε μακροχρόνιες σχέσεις, όπου η κατάθλιψη είναι μια υποκείμενη και χωρίς αντιμετώπιση κατάσταση, η δυναμική μετατρέπεται σε μια ατελείωτη παλινδρόμηση, όπου και οι δύο υποχωρούν από τα αρνητικά συναισθήματα χωρίς να μιλάνε για αυτά και νιώθουν όλο και πιο απελπισπισμένοι στη διαδικασία.

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε σε τέτοιες περιστάσεις ποια ήταν η πραγματική αιτία για την καθοδική πορεία και η οικογενειακή δυσαρέσκεια αρχίζει να παίρνει μεγάλο χώρο. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι σημαντικό οι δύο σύντροφοι να αναλάβουν την ευθύνη και να κάνουν μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της δυναμικής. Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η σχέση.


Πηγή: psychcentral.com
Απόδοση – Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...