PsychologyNow Team

Η ψιλοκυβίνη μπορεί να βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

Η ψιλοκυβίνη μπορεί να βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

PsychologyNow Team
γυναίκα ανακαλύπτει ότι η ψιλοκυβίνη μπορεί να βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Image credit:  Cristina Gottardi / unsplash.com

Μια γνωστή ψυχεδελική ουσία φαίνεται ότι ενεργοποιεί την ανάπτυξη νευρωνικών συνδέσεων που μειώνονται κατά την κατάθλιψη, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Neuron.


Η ψυχεδελική ουσία ψιλοκυβίνη (psilocybin), που υπάρχει σε κάποια μανιτάρια, μελετάται εδώ και χρόνια ως πιθανή θεραπεία για την κατάθλιψη. Όμως, είναι ακόμα ασαφές πώς λειτουργεί στον εγκέφαλο και πόσο μπορούν να διαρκέσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα.

Σε μια νέα μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου Γέιλ έδειξαν ότι μία μόνο δόση ψιλοκυβίνης που δόθηκε σε ποντίκια προκάλεσε μια άμεση και μεγάλης διάρκειας αύξηση στις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων.


Διαβάστε σχετικά: Εγκρίνεται η χορήγηση ψιλοκυβίνης για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών


Προηγούμενα εργαστηριακά πειράματα έχουν δείξει ότι η ψιλοκυβίνη, όπως και το αναισθητικό κεταμίνη, παρουσιάζουν προοπτικές για τη μείωση της κατάθλιψης. Η νέα έρευνα βρήκε ότι αυτές οι ουσίες αυξάνουν την πυκνότητα μικρών προεξοχών στα κύτταρα των νεύρων, που βοηθούν στη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ των νευρώνων. Το χρόνιο στρες και η κατάθλιψη είναι γνωστό ότι μειώνουν τον αριθμό αυτών των νευρωνικών συνδέσεων.

Για κάποιους ανθρώπους, η ψιλοκυβίνη, ενεργό συστατικό των «μαγικών μανιταριών», μπορεί να προκαλεί μια βαθιά μυστηριακή εμπειρία. Η ψυχεδελική ουσία χρησιμοποιούνταν σε θρησκευτικές τελετές από τους ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής και της Ωκεανίας και σήμερα αποτελεί ένα δημοφιλές ναρκωτικό.

Μπορεί να είναι η ψυχολογική επίδραση της ψιλοκυβίνης που ενεργοποεί την ανάπτυξη των νευρωνικών συνδέσεων. Ήταν έκπληξη το ότι παρατηρήθηκαν τέτοιες μακροχρόνιες αλλαγές με μόνο μία δόση ψιλοκυβίνης. Αυτές οι καινούριες συνδέσεις ίσως είναι οι δομικές αλλαγές που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος για να αποθηκεύει νέες εμπειρίες, δήλωσε ο Άλεξ Κουάν, αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής και Νευροεπιστήμης και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.


Ism Tsox
Απόδοση: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...