PsychologyNow Team

Εγκρίνεται η χορήγηση ψιλοκυβίνης για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών

Εγκρίνεται η χορήγηση ψιλοκυβίνης για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών

PsychologyNow Team
μανιτάρι με ψιλοκυβίνη εγκρίνεται για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών
Image credit: Matthijs B / unsplash.com

Θα λαμβάνατε μια φαρμακευτική αγωγή που ενώ θα θεράπευε την ψυχική διαταραχή θα υπήρχε περίπτωση να αλλάξει τις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις σας;


Μια νέα θεραπεία ψυχικών διαταραχών η οποία χρησιμοποιεί την ψυχοτρόπο ουσία ψιλοκυβίνη εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ιατρική και τις αξίες της.

Πώς θα νιώθατε να δοκιμάζατε μια νέα θεραπεία για έναν χρόνιο πόνο σας, η οποία, αν και πολύ πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε εναλλακτική διαθέσιμη λύση, μπορεί επίσης να άλλαζε τις θρησκευτικές σας πεποιθήσεις; Ή πώς θα βλέπατε μια θεραπεία για το λέμφωμα η οποία οδηγεί σε ύφεση των συμπτωμάτων σε έναν στους τρεις ασθενείς, αλλά που μπορεί, επίσης, να τους υποβάλλει να ψηφίσουν το λιγότερο προτιμώμενο πολιτικό κόμμα;

Μπορεί οι παραπάνω να σάς φαίνονται ανώφελες υποθετικές ερωτήσεις σχετικά με απίθανες παρενέργειες. Σε τελική ανάλυση, δεν είναι αυτός ο τρόπος που λειτουργεί η ιατρική. Ωστόσο, μια νέα θεραπεία ψυχικών ασθενειών, η οποία πρόκειται να λάβει άδεια το επόμενο έτος, θέτει ακριβώς αυτό το είδος προβλήματος.

Η ψυχοθεραπεία με τη βοήθεια της ψιλοκυβίνης, την ψυχοτρόπο ουσία η οποία εντοπίζεται στα «μαγικά μανιτάρια», φαίνεται να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ψυχοπαθολογιών, αλλά επίσης προκαλεί μια σειρά ασυνήθιστων μη κλινικών αλλαγών που δεν παρατηρούνται στην ιατρική.

Αν και οι ακριβείς θεραπευτικοί μηχανισμοί της παραμένουν ασαφείς, οι σχετικές κλινικές δόσεις της ψιλοκυβίνης μπορούν να προκαλέσουν ισχυρές μυστικιστικές εμπειρίες1, οι οποίες συνηθέστερα σχετίζονται με παρατεταμένες περιόδους νηστείας, προσευχής ή διαλογισμού. Αναμφισβήτητα, λοιπόν, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες αλλαγές στους ασθενείς.

Μελέτες αναφέρουν αυξημένη προκοινωνικότητα και αισθητική προσέγγιση, καθώς και ισχυρές μεταβολές στην προσωπικότητα, τις αξίες και τις στάσεις ζωής, ωθώντας ακόμη και κάποιους άθεους να ανακαλύψουν το Θεό.

Επιπλέον, αυτές οι εμπειρίες φαίνεται να είναι ένα χαρακτηριστικό, παρά μια παρενέργεια, της ψυχοθεραπείας σε συνδυασμό με τη χορήγηση ψιλοκυβίνης, όπου η ένταση της μυστικιστικής εμπειρίας συσχετίζεται με την έκταση του κλινικού οφέλους2.

Πρόκειται για αναμφίβολα ενδιαφέροντα ευρήματα, ωστόσο έχουν σημασία; Όσο ασυνήθιστα κι αν είναι τα αποτελέσματα μιας θεραπείας, δεν θα πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στις προτιμήσεις ενός ενημερωμένου ασθενή που δίνει την συγκατάθεση του; Ναι, καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να με αλλάξει με περίεργους τρόπους. Όμως, η κατάθλιψή μου είναι εξουθενωτική. Θα το ρισκάρω.


Διαβάστε σχετικά: 5 ψυχοτρόπα φάρμακα που άλλαξαν την ιστορία της Ψυχιατρικής


Ακόμα και αν αφήσουμε στην άκρη το ζήτημα του πόσο καλά ενημερωμένος θα μπορούσε να είναι ένας ασθενής σχετικά με τέτοιου είδους ριζοσπαστικές μεταμορφώσεις, οι πολιτικές πραγματικότητες κάνουν τα πράγματα πιο περίπλοκα, όπου στην περίπτωση αυτή, η ψιλοκυβίνη θεωρείται επί του παρόντος ένα εξαιρετικά παράνομο ναρκωτικό, γεγονός που επιδεικνύει έντονα πώς οι αξίες, η πολιτική και οι κοινωνικές αφηγήσεις επηρεάζουν την ανάπτυξη της Βιοϊατρικής επιστήμης.

Ωστόσο, το ταμπού του παράνομου ναρκωτικού δεν είναι ένα αξεπέραστο εμπόδιο. Ο Πολυεπιστημονικός Σύλλογος Ψυχεδελικών Σπουδών (MAPS) στις ΗΠΑ, ένας οργανισμός που υποστηρίζει τις «προσεκτικές χρήσεις» ψυχεδελικών, έχει βρει έναν εντυπωσιακό τρόπο για την αποκατάσταση του MDMA (δηλαδή του Έκσταση) σε ένα νόμιμο φάρμακο. Το κατόρθωμα του MAPS ήταν να επικεντρωθεί στην επίδειξη των δυνατοτήτων του για τη θεραπεία της Διαταραχής Μετατραυματικού Στρες (PTSD).

Οι υποστηρικτές της θεραπείας με τη βοήθεια της ψιλοκυβίνης τη θεωρούν ως μια λύση στην αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας. Αλλά, όπως και το MDMA, έτσι και η ψιλοκυβίνη απέχει πολύ από ένα πολιτισμικά ουδέτερο φάρμακο, το οποίο και φέρει μια πολυτάραχη κοινωνική ιστορία. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να χτίσει ένα είδος συνασπισμού υποστηρικτών, όπως έχει αποκτήσει η υποστηριζόμενη θεραπεία με MDMA.

Ωστόσο, προκειμένου να γίνει ελκυστική, υπάρχει μια σημαντική πρόκληση: η ψιλοκυβίνη φαίνεται να κάνει τους ανθρώπους πιο φιλελεύθερους. Επιστημονικές αναφορές που σχετίζονται με την χρήση ψυχεδελικών και τις φιλελεύθερες αξίες χρονολογούνται από το 1971, και παρόλο που αυτά τα ευρήματα έχουν επαναληφθεί πιο πρόσφατα, υπάρχει μια μη αιτιώδης εξήγηση.

Όσοι έχουν συντηρητική στάση τείνουν να φαίνονται πιο αποδοκιμαστικοί για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, καθιστώντας τους λιγότερο πιθανό από τους φιλελεύθερους ανθρώπους να δοκιμάσουν ένα ψυχεδελικό φάρμακο.

Ωστόσο, αναδυόμενα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η συσχέτιση θα μπορούσε να είναι αιτιώδης, με την κλινικά χορηγούμενη ψιλοκυβίνη να αλλάζει ενεργά τις πολιτικές αξίες, όπως αλλάζει και άλλα μη κλινικά χαρακτηριστικά.

Συγκεκριμένα, μια μελέτη της ψιλοκυβίνης σχετικά με τη θεραπεία της ανθεκτικής κατάθλιψης, βρήκε ότι η θεραπεία παρουσίασε μείωση των αυταρχικών πολιτικών απόψεων σε ασθενείς3. Η συγκεκριμένη κλινική δοκιμή εντόπισε, επίσης, ένα άλλο αποτέλεσμα που είχε στο παρελθόν εντοπιστεί σε υγιείς συμμετέχοντες: η χρήση της ψιλοκυβίνης οδηγεί στην ενίσχυση της ανοικτής προσωπικότητας4, η οποία αποτελεί έναν προγνωστικό παράγοντα των φιλελεύθερων αξιών.

Εάν η ψιλοκυβίνη αλλάξει τις πολιτικές αξίες, η σημασία αυτού του ευρήματος πηγαίνει βαθύτερα από το γεγονός ότι οι πολιτικοί ή τα μέσα ενημέρωσης μπορεί να επιδιώξουν να υποστηρίξουν ή να εμποδίσουν τη θεραπεία με ψιλοκυβίνη. Μια καθιερωμένη συναίνεση του κοσμικού δημοκρατικού κράτους είναι ότι θα πρέπει να παραμείνει ουδέτερο και αγνωστικιστικό για ορισμένα θέματα, επιτρέποντας μια ποικιλία αξιών, πολιτικών στάσεων και θρησκευτικών πεποιθήσεων μεταξύ των πολιτών του.

Στην περίπτωση που κάποιες χώρες διαθέτουν καθολικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, επιτρέπεται να υποστηρίζονται αλλά και να χρηματοδοτούνται μέσω εισφορών φορολογουμένων, θεραπείες που μετατοπίζουν τις αξίες προς μια κατεύθυνση;

Για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο, οι υποστηρικτές της θεραπείας με ψιλοκυβίνη χρειάζονται ένα εμπνευστικό έμβλημα μέσω του οποίου θα μπορούσαν να συσπειρωθούν όλες οι πολιτικές φυλές. Με λίγα πράγματα να μας ενώνουν τόσο δυνατά όσο η πολιτική, ίσως το πιο δελεαστικό έμβλημα θα είναι ένα που μας ενώνει όλους: ο θάνατος.

Ενώ η ψιλοκυβίνη δεν είναι ούτε θεραπεία ενάντια στο θάνατο ούτε προφυλάσσει από αυτόν, μελέτες έχουν δείξει επανειλημμένα ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της παρηγορητικής φροντίδας5.

Η υπαρξιακή δυσφορία που βιώνει κάποιος που αντιμετωπίζει μια απειλητική για τη ζωή του ασθένεια, μπορεί να κλέψει την ελάχιστη ποιότητα ζωής που του απομένει. Αυτή η δυσφορία ανταποκρίνεται ελάχιστα στις τυπικές φαρμακευτικές προσεγγίσεις, ωστόσο οι ισχυρές μυστικιστικές εμπειρίες που προκαλούνται από τη χορήγηση ψιλοκυβίνης μετουσιώνουν με συνέπεια την αποθάρρυνση, το άγχος και την κατάθλιψη σε αποδοχή, γαλήνη και νόημα, καθώς οι ασθενείς προετοιμάζονται να συναντήσουν το θάνατό τους.

Όσο όμως κι αν διαφέρουν μεταξύ τους, οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι ενώνονται μέσω της γνώσης ότι αυτοί και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τελικά θα πεθάνουν και τόσο για τους συντηρητικούς όσο και για τους φιλελεύθερους, η ψιλοκυβίνη μπορεί να βοηθήσει να καλωσορίσουν το τέλος με μεγαλύτερη αποδοχή και λιγότερο φόβο.

Επίσης, προβλέπεται ότι η ψιλοκυβίνη θα εγκριθεί φαρμακευτικά έως το 2022. Ωστόσο, πόσοι τελικά θα επωφεληθούν από τη χορήγησή της η οποία θα βασίζεται όχι μόνο στην αποτελεσματικότητά της, αλλά και στην αφήγηση που θα την περιβάλλει όταν εγκριθεί η χρήση της: Η ψιλοκυβίνη τονίζει πόσο διαφορετικοί είμαστε ή πόσο μοιάζουμε μεταξύ μας;


Μελέτες:

  1. Psilocybin can occasion mystical-type experiences having substantial and sustained personal meaning and spiritual significance. R. R. Griffiths & W. A. Richards & U. McCann & R. Jesse
  2. Psilocybin produces substantial and sustained decreases in depression and anxiety in patients with life-threatening cancer: A randomized double-blind trial. Roland R Griffiths, Matthew W Johnson, Michael A Carducci, Annie Umbricht, William A Richards, Brian D Richards, Mary P Cosimano, and Margaret A Klinedinst
  3. Increased nature relatedness and decreased authoritarian political views after psilocybin for treatment-resistant depression. Taylor Lyons, Robin L. Carhart-Harris
  4. Mystical Experiences Occasioned by the Hallucinogen Psilocybin Lead to Increases in the Personality Domain of Openness. Katherine A. MacLean, Matthew W. Johnson, and Roland R. Griffiths
  5. Rapid and sustained symptom reduction following psilocybin treatment for anxiety and depression in patients with life-threatening cancer: a randomized controlled trial. Stephen Ross, Anthony Bossis, Jeffrey Guss, Gabrielle Agin-Liebes, Tara Malone, Barry Cohen, Sarah E Mennenga, Alexander Belser, Krystallia Kalliontzi, James Babb, Zhe Su, Patricia Corby, Brian L Schmidt

ViolGeorg
Πηγή

Απόδοση: Γεωργιάννα Βιολάτου-Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...