PsychologyNow Team

Νέο τεστ κάνει διάγνωση του αυτισμού μέσω μίας τρίχας με ποσοστό επιτυχίας 81%

Νέο τεστ κάνει διάγνωση του αυτισμού μέσω μίας τρίχας με ποσοστό επιτυχίας 81%

PsychologyNow Team
οικογένεια ετοιμάζεται να κάνει ένα νέο τεστ για τον αυτισμό
Image credit: senivpetro / freepik.com

Ερευνητές ανέπτυξαν το πρώτο στο είδος του τεστ για τον αυτισμό, το οποίο, όπως λένε, μπορεί να εντοπίσει ενδείξεις κινδύνου σε μία μόνο τρίχα, μια καινοτομία που θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να τον εντοπίσουν σε μικρά παιδιά πριν χάσουν αναπτυξιακά ορόσημα.


Το τεστ - το οποίο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης από την νεοφυή εταιρεία LinusBio και απέχει πολύ από την επίσημη έγκριση - είναι ένα διαγνωστικό βοήθημα, που προορίζεται να βοηθήσει τους γιατρούς στη διάγνωση του αυτισμού, αλλά δεν πρέπει να βασίζονται μόνο σε αυτό. Επειδή τα μαλλιά καταγράφουν ένα ιστορικό έκθεσης σε μέταλλα και άλλες ουσίες, η τεχνολογία χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να τα αναλύσει αναζητώντας μοτίβα συγκεκριμένων μετάλλων που οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σχετίζονται με τον αυτισμό.

Το τεστ αυτό είναι το πρώτο που αναλύει αυτού του είδους το ιστορικό έκθεσης σε βάθος χρόνου. Η ανάλυση προέβλεψε με ακρίβεια τον αυτισμό περίπου στο 81% των περιπτώσεων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο Journal of Clinical Medicine.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να λάβουν νωρίτερα θεραπείες έγκαιρης παρέμβασης και επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων ή μοντέλων θεραπείας για μικρά παιδιά.

Η τεχνολογία είναι απίστευτα καινοτόμα. Η χρήση των μαλλιών και ο τύπος των μετρήσεων που κάνουν με τα μαλλιά είναι πρωτοποριακός, δήλωσε ο Δρ. Αντρέα Μπακαρέλλι, καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα της εταιρείας. Είναι πρωτοποριακό.

Οι αιτίες του αυτισμού παραμένουν μυστηριώδεις και η LinusBio μπαίνει σε μια συνεχή και έντονη συζήτηση σχετικά με τους ρόλους που μπορεί να διαδραματίζει ένα κουβάρι περιβαλλοντικών και γενετικών παραγόντων. Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει αμέτρητους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον αυτισμό, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του μητρικού στρες. Η ρύπανση από μέταλλα, η οποία είναι γνωστό ότι προκαλεί νευροαναπτυξιακά προβλήματα, έχει επίσης συσχετιστεί με αυτόν.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες κινδύνου λειτουργούν σε ένα υπόβαθρο γενετικού κινδύνου, ωστόσο τελευταία 15 χρόνια, περισσότεροι ερευνητές έχουν στρέψει την προσοχή τους στους περιβαλλοντικούς παράγοντες.


Διαβάστε σχετικά: Ένα γράμμα από ένα παιδί με αυτισμό


Πώς λειτουργεί το τεστ

Το τεστ της εταιρείας LinusBio αναλύει το ιστορικό του μεταβολισμού, εξιστορώντας την ιστορία των ουσιών ή των τοξινών στις οποίες έχει εκτεθεί το παιδί με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τον Μάνις Αρόρα, συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής περιβαλλοντικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στην Icahn School of Medicine at Mount Sinai, τον ακαδημαϊκό βραχίονα του Mount Sinai Health System. Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από έρευνα που ολοκληρώθηκε στο Mount Sinai.

Σε ένα βρέφος, τα μαλλιά μπορούν να δώσουν μια εικόνα των εκθέσεων σε στιγμές κρίσιμες για την ανάπτυξη, όπως το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Το τεστ περνάει ένα λέιζερ κατά μήκος μιας τρίχας, χρησιμοποιώντας την ενέργειά του για να τη μετατρέψει σε πλάσμα προς ανάλυση. Ένα εκατοστό - λιγότερο από μισή ίντσα - τρίχας συλλαμβάνει δεδομένα έκθεσης περίπου ενός μήνα, δήλωσε ο Αρόρα.

Όπως οι δακτύλιοι ενός δέντρου ενημερώνουν τους επιστήμονες για τις συνθήκες ανάπτυξης κάθε χρόνο, η ανάπτυξη των μαλλιών επιτρέπει στους ερευνητές να κατανοήσουν τι συνέβαινε στο σώμα κάποιου κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών στιγμών. Η LinusBio λέει ότι το τεστ της μπορεί να αποκαλύψει το μεταβολισμό των μετάλλων σε διαστήματα 4-6 ωρών.

Είναι σχεδόν σαν να έχεις μια κάμερα ασφαλείας όπου μπορείς να πας πίσω και να δεις τέσσερις εικόνες την ημέρα, δήλωσε ο Μπακαρέλλι.

Η τεχνική αυτή δημιουργεί τεράστιες ποσότητες δεδομένων. Στη συνέχεια αναλαμβάνει ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης που εκπαιδεύεται να αναζητά μοτίβα δυσλειτουργίας των μετάλλων που οι ερευνητές πιστεύουν ότι αποτελούν βιοδείκτες του αυτισμού.

Μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον σαφή ρυθμό του αυτισμού με μόλις ένα εκατοστό τρίχας, δήλωσε ο Αρόρα.

Χρόνος διάγνωσης αυτισμού

Ο Αρόρα και η ομάδα του ελπίζουν ότι η τεχνολογία τους θα μπορούσε να βοηθήσει τα μικρά παιδιά, ακόμη και τα νεογέννητα, να λαμβάνουν έγκαιρες παρεμβάσεις για τον αυτισμό νωρίτερα από ό,τι τώρα.

Το πρόβλημα με τον αυτισμό είναι ότι διαγιγνώσκεται κατά μέσο όρο στην ηλικία των 4 ετών. Μέχρι τότε, έχει ήδη συντελεστεί μεγάλη ανάπτυξη του εγκεφάλου, δήλωσε. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την έγκαιρη παρέμβαση.

Δεν υπάρχει ακόμη βιολογική εξέταση για τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Αντίθετα, τα παιδιά συχνά διαγιγνώσκονται αφού οι γονείς παρατηρήσουν διαφορές στη συμπεριφορά τους, όπως η αποφυγή της οπτικής επαφής, η καθυστέρηση στη χρήση της ομιλίας ή το ότι δεν δείχνουν με το δάχτυλο. Αλλά αυτές οι συμπεριφορές ποικίλλουν ευρέως και ο αυτισμός μπορεί επίσης να εμφανιστεί παράλληλα με άλλες καταστάσεις, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), το άγχος και οι διαταραχές της διάθεσης.

Οι ειδικοί χρησιμοποιούν νευρολογικές εξετάσεις, γλωσσικές αξιολογήσεις, παρατηρήσεις συμπεριφοράς και άλλες μεθόδους για να διαγνώσουν ένα παιδί. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά εξετάσεις αυτισμού στους 18 και 24 μήνες.

Ο Αρόρα ελπίζει ότι στο μέλλον η νέα τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να παρέχει ενδείξεις για το τι αλλάζει στο σώμα ενός παιδιού καθώς εκδηλώνεται ο αυτισμός. Ίσως τελικά, οι πληροφορίες αυτές να ανοίξουν νέους δρόμους για την ανάπτυξη φαρμάκων ή θεραπειών για τον αυτισμό, συμπλήρωσε.


Έρευνα: Elemental Dynamics in Hair Accurately Predict Future Autism Spectrum Disorder Diagnosis: An International Multi-Center Study

Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...