PsychologyNow Team

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας

PsychologyNow Team
γυναίκα δέχεται αύξηση του κατώτατου μισθού που συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονίας
Image credit: Riccardo Mion / unsplash.com

Οι νομοθεσίες περί θέσπισης κατώτατου μισθού μπορούν κυριολεκτικά να σώσουν τη ζωή των ανθρώπων που δυσκολεύονται να επιβιώσουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.


Ερευνητές βρήκαν ότι τα ποσοστά αυτοκτονίας μειώνονται μεταξύ ατόμων με χαμηλότερα επίπεδα μόρφωσης, όταν αυξάνεται το όριο του κατώτατου μισθού. Στις ΗΠΑ παρατηρείται 6% μείωση των ποσοστών αυτοκτονίας για κάθε αύξηση ενός δολαρίου επί του κατώτατου μισθού, δηλώνει ο Τζον Κάουφμαν, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο Έμορυ στην Ατλάντα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μια αύξηση της τάξης του ενός δολαρίου στον ελάχιστο μισθό θα μπορούσε να έχει συμβάλλει στην πρόληψη 13,800 αυτοκτονιών ενηλίκων με μη ιδιαίτερα υψηλό μορφωτικό επίπεδο, ηλικίας 18 έως 64, κατά τη διάρκεια της κρίσης της ανεργίας, μετά το οικονομικό κραχ του 2009. Αντίστοιχα, μια αύξηση του ποσού των 2 δολαρίων θα μπορούσε να έχει αποτρέψει 25.900 αυτοκτονίες, μεταξύ των ετών 2009 και 2015.

Ωστόσο, αυτή η επίδραση ισχύει μόνο για τον πληθυσμό λυκειακής ή κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ενισχύεται ακόμα περισσότερο όταν το ποσοστό ανεργίας μεγαλώνει, δηλώνουν οι ερευνητές.

Σε περιόδους υψηλής ανεργίας, είμαστε πιο πρόθυμοι να εργαστούμε σε χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας και αυτές οι θέσεις εργασίας μπορούν ενδεχομένως να σχετίζονται με αύξηση αμοιβής, αν υπάρχει αύξηση του κατώτατου μισθού, αναφέρουν οι ερευνητές. Οι θέσεις αυτές αποκτούν μεγαλύτερη αξία τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους, σε σύγκριση με τις περιόδους που η οικονομία ευδοκιμεί.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι μια τέτοια πολιτική μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη από την απόπειρα αυτοκτονίας, λένε οι ερευνητές. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις σε επίπεδο πληθυσμού, καθώς αυτές οι πολιτικές μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στο ποσοστό αυτοκτονιών, προσθέτουν. Αν η σχέση που παρατηρούμε είναι αιτίου-αποτελέσματος, τότε αν θέλουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο αυτοκτονίας μεταξύ ατόμων με χαμηλότερα επίπεδα μόρφωσης, αυτή μπορεί να είναι μία αποτελεσματική λύση.


Διαβάστε σχετικά: Αυτοκτονική Συμπεριφορά: Τα Βασικά Σημάδια


Για τη μελέτη αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στις νομοθεσίες περί κατώτατου μισθού, καθώς και τα ποσοστά ανεργίας για όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και στη συνέχεια συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με τα ποσοστά αυτοκτονιών κάθε πολιτείας. Μελέτησαν τα στοιχεία που υπήρχαν διαθέσιμα για κάθε μήνα, από το 1990 μέχρι και το 2015. Κατά τη διάρκεια αυτής της 25ετούς περιόδου, σημειώθηκαν 478 αλλαγές στις νομοθεσίες περί κατώτατου μισθού σε κρατικό επίπεδο.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών μειώθηκαν μεταξύ 3,4% και 5,9% για κάθε αύξηση ενός δολαρίου στον κατώτατο μισθό, αλλά μόνο για τους ανθρώπους με λυκειακή ή χαμηλότερη μόρφωση. Δεν παρατηρήθηκε καμία επίδραση σε άτομα με πτυχίο πανεπιστημίου. Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της 25ετίας που μελετήθηκε, διαπιστώθηκε ότι η αύξηση των κατώτατων μισθών κατά ένα μόλις δολάριο θα μπορούσε να αποτρέψει 27,550 αυτοκτονίες, ενώ μία αύξηση δύο δολαρίων θα μπορούσε να αποτρέψει 57,350 αυτοκτονίες, δηλώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα τα οποία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Epidemiology and Community Health βρίσκονται σε συμφωνία και με άλλες έρευνες σχετικά με τη συσχέτιση του οικονομικού άγχους και της αυτοκτονίας, αναφέρει ο Σάμιουελ Κναπ, κλινικός ψυχολόγος στην Πενσυλβάνια και συγγραφέας του βιβλίου Suicide Prevention: An Ethically and Scientifically Informed Approach.

Η ανεργία, καθώς και το εργασιακό ή το οικονομικό άγχος προκαλούν περίπου μία στις έξι αυτοκτονίες, αναφέρει ο Κναπ. Η αυτοκτονία συσχετίζεται με την οικονομική δυσφορία. Παρατηρούνται υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ ανθρώπων με χαμηλό εισόδημα, ένα εύρημα που συναντάται συχνά. Οι αυτοκτονικές παρορμήσεις ενθαρρύνονται από συναισθήματα απελπισίας, ενοχοποίησης ή κοινωνικής απομόνωσης ή από την αίσθηση ότι κάποιος αποτελεί βάρος για τους άλλους.

Μπορούμε να φανταστούμε ότι όταν κάποιος ανειδίκευτος υπάλληλος χάνει τη δουλειά του, θα αισθανθεί μεγαλύτερη απελπισία από κάποιον που έχει επαρκείς δεξιότητες και που μπορεί ενδεχομένως να προτιμηθεί σε μία νέα εργασία ή από κάποιον που διαθέτει κάποιο οικονομικό απόθεμα.

Ένα από τα ερωτήματα είναι, αν οι Πολιτείες οι οποίες αυξάνουν τον κατώτατο μισθό, φροντίζουν επίσης καλύτερα τους πολίτες τους, σε γενικότερο επίπεδο. Για παράδειγμα, μπορεί να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της αυτοκτονίας, δηλώνει η Δρ. Μαρία Οκουέντο, πρόεδρος του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, στη Φιλαδέλφεια.

Επίσης, καλό είναι οι μελλοντικές μελέτες να λάβουν υπόψη τους την επιρρέπεια κάθε ατόμου στην αυτοκτονία, η οποία υποκινείται εν μέρει από τη δική του βιολογία, προσθέτει η Δρ. Οκουέντο. Σίγουρα δεν εκδηλώνουν αυτοκτονική συμπεριφορά όλοι όσοι εκτίθενται σε αντίξοες ή στρεσογόνες συνθήκες. Υπάρχει μια αλληλεπίδραση μεταξύ του περιβαλλοντικού στρες και της ατομικής βιολογικής ευπάθειας.


Kat Kakou
Πηγή: usnews.com

Απόδοση: Κατερίνα Κακουλάκη-Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Διαβαστε ακομη

Βρείτε μας στα...