PsychologyNow Team

Εντοπίστηκε η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ακοή φωνών στη σχιζοφρένεια

Εντοπίστηκε η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ακοή φωνών στη σχιζοφρένεια

PsychologyNow Team

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες εντόπισαν με ακρίβεια και στοχεύουν σε μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την «ακοή φωνών» που βιώνουν πολλοί ασθενείς με σχιζοφρένεια.


Οι έρευνες τους έχουν καταφέρει να δείξουν ότι η στόχευση αυτής της περιοχής με μαγνητικούς παλμούς, μπορεί να βελτιώσει τη διαταραχή σε ορισμένους ασθενείς. Αυτό το πρώιμο κλινικό έργο παρουσιάστηκε στο συνέδριο του ECNP1 στο Παρίσι την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου και βρίσκεται υπό δημοσίευση στο Schizophrenia Bulletin.

Αυτή είναι η πρώτη ελεγχόμενη δοκιμή για τον ακριβή προσδιορισμό μιας ανατομικά καθορισμένης περιοχής του εγκεφάλου, όπου οι μαγνητικοί παλμοί υψηλής συχνότητας μπορούν να βελτιώσουν την ακοή των φωνών, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια Sonia Dollfus (Πανεπιστήμιο Caen, CHU, Γαλλία).

Η σχιζοφρένεια είναι μία σοβαρή ψυχική διαταραχή. Τα άτομα με σχιζοφρένεια βιώνουν μια σειρά συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν παραληρητικές ιδέες, μπερδεμένες σκέψεις και ψευδαισθήσεις.

Μία από τις πιο γνωστές είναι η ακοή φωνών (hearing voices), γνωστή και ως Ακουστική Αληθινή Ψευδαίσθηση (Auditory Verbal Hallucination, AVH), η οποία προσβάλλει περίπου το 70% των ανθρώπων με σχιζοφρένεια. Αυτές οι φωνές μπορούν να «ακουστούν» μέσα από ποικίλα διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα εσωτερικές ή εξωτερικές, να είναι φιλικές ή απειλητικές, μπορεί να είναι συνεχώς παρούσες ή μόνο περιστασιακά κ.ο.κ.

Η διακρανιακή μαγνητική διέγερση (Transcranial Magnetic Stimulation - TMS) συστήνεται σαν ένας πιθανός τρόπος αντιμετώπισης της ακοής των φωνών στη σχιζοφρένεια. Το TMS χρησιμοποιεί μαγνητικούς παλμούς στον εγκέφαλο και έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό σε πολλές ψυχιατρικές καταστάσεις. Ωστόσο, υπήρχε έλλειψη ελεγχόμενων δοκιμών για να αποδειχθεί ότι το TMS λειτουργεί αποτελεσματικά με πάσχοντες από AVH.

hear vo

 Από την παρουσίαση στο συνέδριο ECPN

 Η γαλλική ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε με 26 ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με TMS και 33 ασθενείς ως ομάδα ελέγχου, οι οποίοι έλαβαν θεραπεία placebo (εικονικού φαρμάκου). Οι ερευνητές διεξήγαγαν συνεντεύξεις με τους ασθενείς χρησιμοποιώντας την κλίμακα μέτρησης Auditory Hallucinations Rating Scale, η οποία ανέδειξε τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των φωνών που άκουσαν. Οι ασθενείς με την ενεργή θεραπεία, έλαβαν μια σειρά μαγνητικών παλμών υψηλής συχνότητας 20 Hz σε 2 συνεδρίες την ημέρα, για 2 ημέρες. Χρησιμοποιώντας τη μαγνητική τομογραφία (MRI), οι παλμοί στόχευαν σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου στον κροταφικό λοβό, ο οποίος σχετίζεται με τη γλώσσα.

Μετά από 2 εβδομάδες, οι ασθενείς επανεξετάστηκαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 34,6% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με TMS εμφάνισε σημαντική ανταπόκριση, ενώ μόνο το 9,1% των ασθενών στην ομάδα placebo ανταποκρίθηκε («σημαντική ανταπόκριση» ορίστηκε η μείωση κατά περισσότερο από 30% στη κλίμακα μέτρησης Auditory Hallucinations Rating Scale).

Η ερευνήτρια Sonia Dollfus δήλωσε: Οι ακουστικές ψευδαισθήσεις ή οι φωνές που ακούν οι ασθενείς, μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα της σχιζοφρένειας, τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για όσους βρίσκονται κοντά στους πάσχοντες. Αυτή είναι η πρώτη ελεγχόμενη δοκιμή που παρουσιάζει μία βελτίωση σε αυτούς τους ασθενείς, στοχεύοντας σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και με τη χρήση TMS υψηλής συχνότητας.

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον φαίνεται ότι τώρα μπορούμε να πούμε με κάποια βεβαιότητα ότι βρήκαμε μια συγκεκριμένη ανατομική περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με ακουστικές ψευδαισθήσεις στη σχιζοφρένεια. Δεύτερον, ότι η θεραπεία με TMS υψηλής συχνότητας παρουσιάζει διαφορετικά αποτελέσματα τουλάχιστον σε ορισμένους ασθενείς, παρ’ όλο που υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος πριν μάθουμε αν το TMS είναι η καλύτερη οδός για τη θεραπεία αυτών των ασθενών μακροπρόθεσμα.

Ο καθηγητής Άντρεας Λιντενμπεργκ, από το Κεντρικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας του Μάνχαϊμ και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του ECNP δήλωσε: Αυτή η μελέτη βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες που έδειξαν τον κρίσιμο ρόλο της υπερβολικής δραστηριότητας των υποπεριφερειών του κροταφικού λοβού στην ενεργοποίηση των φωνητικών ψευδαισθήσεων στη σχιζοφρένεια.

Για να το εφαρμόσουμε αυτό στη θεραπεία, η ελεγχόμενη δοκιμή όπως αυτή της ομάδας της Dollfus, είναι σημαντική. Ενώ τα ποσοστά ανταπόκρισης ήταν μέτρια, το TMS είναι μία ευπρόσδεκτη προσθήκη στο θεραπευτικό πλαίσιο, ειδικά για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα.


 Πηγή: medicalxpress.com
Έρευνα: 1. European College of Neuropsychopharmacology
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...