PsychologyNow Team

Η ψιλοκυβίνη βοηθάει τον εγκέφαλο ασθενών με κατάθλιψη να κάνει restart

Η ψιλοκυβίνη βοηθάει τον εγκέφαλο ασθενών με κατάθλιψη να κάνει restart

PsychologyNow Team

Σε μια πρωτοποριακή έρευνα, ασθενείς που έλαβαν ψιλοκυβίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης, παρουσίασαν μία αίσθηση «επαναφοράς» της δραστηριότητας του εγκεφάλου τους και στη συνέχεια μειωμένα συμπτώματα εβδομάδες μετά τη θεραπεία.


Τα ευρήματα προέρχονται από μια μελέτη στην οποία οι ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου1 χρησιμοποίησαν ψιλοκυβίνη - ψυχοδραστική ένωση που εμπεριέχεται φυσικά στα μαγικά μανιτάρια - για τη θεραπεία ενός μικρού αριθμού ασθενών με κατάθλιψη, στους οποίους η συμβατική θεραπεία είχε αποτύχει.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, οι ερευνητές περιγράφουν τα οφέλη των ασθενών να διαρκούν μέχρι και πέντε εβδομάδες μετά τη θεραπεία και πιστεύουν ότι η ψυχεδελική ένωση μπορεί να επαναφέρει αποτελεσματικά τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυκλωμάτων που είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην κατάθλιψη.

Η σύγκριση των εγκεφαλικών απεικονίσεων των ασθενών πριν και μία ημέρα μετά τη λήψη της θεραπείας με το φάρμακο, απεκάλυψε αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζονται με σημαντικές και διαρκείς μειώσεις των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

 

Psilocybin rese

Credit: Carhart Harris, R et al. Scientific Reports 2017

 Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ενώ τα αρχικά αποτελέσματα της πειραματικής θεραπείας είναι συναρπαστικά, περιορίζονται από το μικρό μέγεθος δείγματος καθώς και από την απουσία ομάδας ελέγχου - όπως μια ομάδα placebo - για να έρθει σε άμεση αντίθεση με τους ασθενείς.

Ο Δρ Robin Carhart-Harris, επικεφαλής της έρευνας και βασικός συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: Έχουμε για πρώτη φορά ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχουν σαφείς αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα σε καταθλιπτικά άτομα που έλαβαν ψιλοκυβίνη, μετά από αποτυχία τους να ανταποκριθούν στις συμβατικές θεραπείες.

Πολλοί από τους ασθενείς, περιέγραψαν μία αίσθηση «επαναφοράς» μετά από τη θεραπεία και συχνά χρησιμοποιούσαν αντιστοιχίες με έναν υπολογιστή. Για παράδειγμα, ένας ασθενής δήλωσε ότι αισθάνθηκε ότι ο εγκέφαλός του είχε «ανασυγκροτηθεί» σαν τον σκληρό δίσκο στον υπολογιστή και άλλος είπε ότι αισθάνθηκε μια «επανεκκίνηση».

Η ψιλοκυβίνη μπορεί να δώσει στα άτομα αυτά την προσωρινή ώθηση που χρειάζονται για να ξεφύγουν από τις καταθλιπτικές τους καταστάσεις και αυτά τα αποτελέσματα απεικόνισης υποστηρίζουν πειραματικά μια αναλογική «επαναφορά». Παρόμοιες εγκεφαλικές επιδράσεις με αυτές έχουν παρατηρηθεί στην ηλεκτροσπασμοθεραπεία.

Οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι ενώ τα αρχικά ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και οι ασθενείς με κατάθλιψη δεν πρέπει να προσπαθούν να αυτοσυνταγογραφούνται, καθώς η ομάδα παρείχε ένα ειδικό θεραπευτικό πλαίσιο για την εμπειρία των ψυχοτρόπων ουσιών και τα πράγματα μπορεί να πάνε εντελώς λάθος αν η εκτεταμένη ψυχολογική συνιστώσα της θεραπείας παραμεληθεί. Προσθέτουν ότι οι μελλοντικές μελέτες θα περιλαμβάνουν πιο ισχυρούς σχεδιασμούς και επί του παρόντος σχεδιάζουν να δοκιμάσουν την ψιλοκυβίνη εναντίον ενός κορυφαίου αντικαταθλιπτικού σε μια δοκιμή που θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο καθηγητής Νευροψυχοφαρμακολογίας Edmond J. Safra, καθηγητής Νευροψυχοφαρμακολογίας και διευθυντής της Μονάδας Νευροψυχοφαρμακολογίας της Διεύθυνσης Εγκεφαλικών Επιστημών και επιμελητής της μελέτης, πρόσθεσε: Σίγουρα απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί αν αυτό το θετικό αποτέλεσμα μπορεί να αναπαραχθεί σε περισσότερους ασθενείς. Όμως, αυτά τα αρχικά ευρήματα είναι συναρπαστικά και παρέχουν μια εναλλακτική οδό θεραπείας που χρειάζεται να εξετάσουμε.


Πηγή: medicalxpress.com
Έρευνα: 1. Psilocybin for treatment-resistant depression: fMRI-measured brain mechanisms

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...