PsychologyNow Team

Βρέθηκαν οι νευρώνες που βοηθούν στη διάκριση μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας

Βρέθηκαν οι νευρώνες που βοηθούν στη διάκριση μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας

PsychologyNow Team
εικόνα με νευρώνες του εγκεφάλου που βοηθούν στη διάκριση μεταξύ της πραγματικότητας και της φαντασίας

Οι νευρώνες που διαπιστώθηκαν ότι δε σχετίζονται με την ψύχωση, διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ικανότητά μας να διακρίνουμε τι είναι πραγματικό και τι είναι φανταστικό.


Νέα έρευνα του Western University1 δείχνει ότι οι νευρώνες στο τμήμα του εγκεφάλου που βρέθηκαν ότι είχαν διαφορετική λειτουργία στην ψύχωση, είναι επίσης σημαντικοί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διακρίνουν μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

Οι ερευνητές διερεύνησαν πώς ο εγκέφαλος κωδικοποιεί οπτικές πληροφορίες στην πραγματικότητα έναντι αφηρημένων πληροφοριών στη μνήμη εργασίας και τον τρόπο με τον οποίο οι διαφορές αυτές κατανέμονται στους νευρώνες στην πλευρική περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού του εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications.

Μπορείτε να κοιτάξετε το πουκάμισό μου και στη συνέχεια, αν απομακρυνθώ από το οπτικό σας πεδίο, ακόμη και με τα μάτια σας ανοιχτά, μπορείτε ακόμα να δείτε το χρώμα του πουκαμίσου στο μυαλό σας, εξήγησε ο Martinez-Trujillo, κύριος συγγραφέας της έρευνας. Αυτό είναι αυτό που ονομάζουμε "αναπαραστάσεις της μνήμης εργασίας ή αναπαραστάσεις της βραχυπρόθεσμης μνήμης": είναι αφηρημένες, φανταστικές και δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα, αλλά στο μυαλό μας.

Τα πραγματικά αντικείμενα στο οπτικό μας πεδίο, τα αποκαλούμε αντιληπτικές αναπαραστάσεις. Προσπαθούμε να προσδιορίσουμε αν υπάρχουν νευρώνες στον εγκέφαλο που μπορούν να δώσουν ένα σήμα στο άτομο εάν μια αναπαράσταση είναι πραγματική ή φανταστική.

Οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες στην έρευνα, να εκτελέσουν δύο εργασίες, σε μία από τις οποίες έπρεπε να αναφέρουν την κατεύθυνση της κίνησης ενός σύννεφου από κουκίδες που μπορούσαν να δουν σε μια οθόνη υπολογιστή και μια όπου έπρεπε να αναφέρουν την κατεύθυνση του σύννεφου λίγα δευτερόλεπτα μετά την εξαφάνισή του με βάση μια μνήμη της εικόνας.

Διαπίστωσαν ότι οι νευρώνες στον πλευρικό προμετωπιαίο φλοιό, κωδικοποιούν την αντιληπτή και απομνημονευμένη πληροφορία σε διάφορους βαθμούς και σε διαφορετικούς συνδυασμούς ισχύος.


Διαβάστε σχετικά: Δημιουργήθηκαν οι πρώτοι στον κόσμο τεχνητοί νευρώνες που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων


Ίσως να αναμέναμε ότι οι νευρώνες που είναι ενεργοί όταν αντιλαμβανόμαστε ένα οπτικό αντικείμενο, να είναι οι ίδιοι που το απομνημονεύουν. Ή, αντίθετα, ότι μια ομάδα νευρώνων αντιλαμβάνεται το αντικείμενο και μια απολύτως διαφορετική ομάδα, το απομνημονεύει. Τελικά, διαπιστώσαμε ότι όλα τα παραπάνω είναι αληθινά σε κάποιο βαθμό, δήλωσαν οι ερευνητές. Έχουμε νευρώνες αντίληψης, νευρώνες μνήμης, αλλά και νευρώνες που κάνουν και τα δύο πράγματα.

Ο πλευρικός προμετωπιαίος φλοιός έχει αποδειχθεί ότι είναι δυσλειτουργικός σε άτομα με σχιζοφρένεια, που έχουν ψευδαισθήσεις ή παραισθήσεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν την πηγή αυτής της δυσλειτουργίας.

Χρησιμοποιώντας την μηχανιστική μάθηση, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν αλγόριθμο που θα μπορούσε να αποκωδικοποιήσει το πρότυπο των νευρώνων που πυροδοτούνται στον προμετωπιαίο φλοιό και να προσδιορίσει με εγκυρότητα εάν ένα υποκείμενο έβλεπε ένα σύννεφο από κουκίδες ή θυμόταν ένα που είχε δει πριν.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι με τον εντοπισμό των συγκεκριμένων νευρώνων που είναι υπεύθυνοι για τη διάκριση μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καλύτερα ψυχικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια, η οποία προκαλεί στους ασθενείς να συγχέουν το πραγματικό με το φανταστικό.

Θα υποστηρίζαμε ότι η σχιζοφρένεια δεν είναι μια νευροχημική διαταραχή ολόκληρου του εγκεφάλου, δηλώνουν οι ερευνητές. Είναι μόνο μια νευροχημική διαταραχή σε συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου.

Επί του παρόντος, οι φαρμακολογικές θεραπείες για αυτές τις διαταραχές αλλάζουν την νευροχημεία σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, προκαλώντας συχνά ανεπιθύμητες παρενέργειες. Με τη στόχευση μόνο των συγκεκριμένων νευρώνων που ευθύνονται για αυτές τις διαταραχές, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορούν να είναι σε θέση να ελαχιστοποιήσουν αυτές τις παρενέργειες.


Πηγή: 1. Neuronal population coding of perceived and memorized visual features in the lateral prefrontal cortex
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...