PsychologyNow Team

Ο αδελφικός εκφοβισμός αυξάνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση ψυχωσικών διαταραχών

Ο αδελφικός εκφοβισμός αυξάνει τις πιθανότητες για την εμφάνιση ψυχωσικών διαταραχών

PsychologyNow Team

Η μελέτη αναφέρει ότι όσοι έχουν υποστεί εκφοβισμό από τα αδέλφια τους, είναι τρεις φορές πιο πιθανό να διαγνωστούν με διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, μέχρι το στάδιο της ενηλικίωσής τους. Τα παιδιά που βιώνουν εκφοβισμό στο σπίτι και στο σχολείο είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ψυχιατρικές διαταραχές, σημειώνουν οι ερευνητές.


Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά τη σχέση μεταξύ του αδελφικού εκφοβισμού και της ανάπτυξης ψυχωσικών διαταραχών.

Σχεδόν 3.600 παιδιά που συμμετείχαν στη Διαχρονική Μελέτη Γονέων και Παιδιών (Longitudinal Study of Parents and Children) συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με τον αδελφικό εκφοβισμό σε ηλικία δώδεκα ετών και στη συνέχεια ολοκλήρωσαν μια τυποποιημένη κλινική εξέταση για την αξιολόγηση εμφάνισης ψυχωσικών συμπτωμάτων στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών.

Από την κατηγορία των εφήβων, οι 664 υπήρξαν θύματα αδελφικού εκφοβισμού, 486 εκφόβιζαν τα αδέλφια τους και 771 ήταν θύματα αδελφικού εκφοβισμού αλλά και εκφόβιζαν τα αδέλφια τους σε ηλικία δώδεκα ετών.

Πενήντα πέντε από τα συνολικά 3.600 παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη, είχαν αναπτύξει μια ψυχωτική διαταραχή στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο συχνότερα τα παιδιά εμπλέκονται σε καταστάσεις αδελφικής εκφοβιστικής συμπεριφοράς, είτε ασκώντας τα ίδια εκφοβισμό, είτε είναι θύματα εκφοβισμού, είτε και τα δύο, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπτύξουν μια ψυχωσική διαταραχή.

Όσα παιδιά εμπλέκονται σε καταστάσεις εκφοβισμού (είτε φοβερίζουν τα ίδια είτε είναι θύματα) αρκετές φορές την εβδομάδα ή το μήνα, είναι δύο έως τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν μια ψυχωτική διαταραχή από ό, τι άλλα παιδιά.

Τα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα θύματα του αδελφικού εκφοβισμού και αυτά που είναι θύματα αλλά και εκφοβίζουν τα αδέλφια τους.

Εκείνα τα παιδιά που στοχοποιούνται τόσο στο σπίτι όσο και από τους συμμαθητές τους στο σχολείο, είναι σε ακόμη χειρότερη θέση, γιατί είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ψυχωσικές διαταραχές από εκείνα τα παιδιά που δεν εμπλέκονται καθόλου σε καταστάσεις εκφοβισμού.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Dieter Wolke από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Warwick, δήλωσε:

Ο αδελφικός εκφοβισμός μέχρι πρόσφατα δεν θεωρούταν ως ένα τραύμα που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως οι ψυχωσικές διαταραχές.

Τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο μαζί με τα αδέλφια τους μέσα στην οικογενειακή τους κατοικία και αν εκφοβίζονται και νιώθουν αποκλεισμένα, αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κοινωνικής ήττας, αυτοκατηγοριών και σοβαρών διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη μελέτη.

Και προσθέτει: Αν ο εκφοβισμός προκύπτει στο σπίτι και στο σχολείο, ο κίνδυνος για την εμφάνιση ψυχωσικών διαταραχών είναι ακόμη μεγαλύτερος. Αυτοί οι έφηβοι νιώθουν ότι δεν έχουν κάποιο χώρο να νιώθουν ασφαλείς.

Παρόλο που διερευνήσαμε πολλούς προϋπάρχοντες παράγοντες ψυχικής υγείας και κοινωνικούς παράγοντες, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι τα προβλήματα κοινωνικών σχέσεων μπορεί να είναι πρώιμα σημάδια ανάπτυξης σοβαρών προβλημάτων ψυχικής υγείας και όχι απαραίτητα η αιτία εμφάνισής τους.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι γονείς και οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να γνωρίζουν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που μπορεί να έχει ο αδελφικός εκφοβισμός για την ψυχική υγεία και ότι πρέπει να δημιουργηθούν κατάλληλες παρεμβάσεις προκειμένου να μειωθεί και ακόμη και να αποφευχθεί αυτή η μορφή επιθετικότητας μέσα στις οικογένειες.

Οι ψυχωσικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή, προκαλούν μη φυσιολογικές σκέψεις και αντιλήψεις και συχνά εμπεριέχουν ψευδαισθήσεις ή αυταπάτες. Οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν συχνά έντονη δυσφορία και αλλαγές στη συμπεριφορά και τη διάθεσή τους και διατρέχουν πολύ αυξημένο κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονιών και προβλημάτων υγείας.


Πηγή: neurosciencenews.com
Μελέτη: Sibling bullying in middle childhood and psychotic disorder at 18 years: a prospective cohort study
Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...