PsychologyNow Team

Οι μικρότερες μέρες πυροδοτούν την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Οι μικρότερες μέρες πυροδοτούν την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή

PsychologyNow Team

Πρόληψη και θεραπεία για την κατάθλιψη του χειμώνα.


Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, γνωστή με την αγγλική ορολογία ως «seasonal affective disorder» (SAD), είναι ένας τύπος κατάθλιψης που προκαλείται από τις μικρότερες σε διάρκεια ημέρες και το μειωμένο φως. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Άγγελος Χάλαρης, ψυχίατρος του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Loyola της Αμερικής, βρισκόμαστε στα μέσα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής.

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή επηρεάζει περίπου το 3% με 5% του πληθυσμού παγκοσμίως. Η διαταραχή αυτή φαίνεται να σχετίζεται με μία χημική ανισορροπία του εγκεφάλου, η οποία προκαλείται από την έλλειψη του φωτός εξαιτίας των μικρότερων σε διάρκεια ημερών και του συννεφιασμένου ουρανού. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή προκαλεί κατάθλιψη, υπερβολική αϋπνία, έλλειψη ενδιαφέροντος, μειωμένη κινητοποίηση, κούραση και δύσκολο πρωινό ξύπνημα.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να μείνουν στο κρεββάτι όλη μέρα ή ακόμη και να επιχειρήσουν να αυτοκτονήσουν. Η εποχή αυτή φτάνει στο τέλος της περί τα μέσα του Απρίλη. Ο ψυχίατρος επισημαίνει ότι 4 στρατηγικές αντιμετώπισης μπορεί να βοηθήσουν:

  • Η ηλιοφάνεια. Αν αυτό είναι εφικτό, βγείτε έξω για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Μην φοράτε γυαλιά ηλίου. Και αν δεν έχει τόσο κρύο, σηκώστε τα μανίκια σας- εκθέτοντας το δέρμα σας στον ήλιο βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής.
  • Τα φώτα. Το σπίτι σας και ο χώρος εργασίας σας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο φωτισμένα. Ανοίξτε τις κουρτίνες και τις περσίδες και αφήστε το φυσικό φως να περάσει μέσα.
  • Γυμναστική. Γυμναστείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Η γυμναστική απελευθερώνει τις ενδορφίνες και άλλες χημικές ουσίες του εγκεφάλου δημιουργώντας ένα αίσθημα ευεξίας και ενεργητικότητας.
  • Θεραπεία. Εάν η ηλιοφάνεια, τα φώτα και η γυμναστική δεν είναι αρκετά για να εξαλείψουν την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, επισκεφτείτε ένα επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε διαγνωστεί με Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή στο παρελθόν, ή υποψιάζεστε ότι έχετε συμπτώματα τώρα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές πρόληψης και θεραπείας για εσάς. Ακόμα κι αν δεν μπορεί πάντα να προληφθεί η Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε με επιτυχία τα συμπτώματά σας.


Πηγή: medicalxpress.com
Aπόδοση: Χρυσάνθη Λιούπη, Ψυχολόγος

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...