PsychologyNow Team

Πώς μπορεί η αναζήτηση της ευτυχίας να οδηγήσει στη δυστυχία

Πώς μπορεί η αναζήτηση της ευτυχίας να οδηγήσει στη δυστυχία

PsychologyNow Team
άνδρας που αναζητά την ευτυχία
Image credit: halayalex/ freepik.com

Σύμφωνα με τέσσερις μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychonomic Bulletin & Review, το μακροχρόνιο κυνήγι αναζήτησης της ευτυχίας μπορεί παραδόξως να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι πιστεύοντας ότι έχουν ελάχιστο χρόνο για την επίτευξή της.


Πως επηρεάζει η ευτυχία την αίσθηση χρόνου

Για τις ανάγκες της πρώτης μελέτης η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά συμμετείχαν 113 συμμετέχοντες οι οποίοι συμπλήρωσαν μία κλίμακα με επτά δηλώσεις για την αξιολόγηση της επιθυμίας τους για ευτυχία. Αυτή η επιθυμία μετρήθηκε από την συμφωνία τους με δηλώσεις όπως, Προκειμένου να ζω μια ζωή με νόημα, έχω την ανάγκη να αισθάνομαι ευτυχισμένος/η τον περισσότερο χρόνο.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την άποψη των συμμετεχόντων αναφορικά με την αντίληψή τους για το διαθέσιμο χρόνο που είχαν για να γίνουν ευτυχισμένοι, όπου οι συμμετέχοντες ανέφεραν τον βαθμό στον οποίον συμφωνούσαν με δηλώσεις του τύπου, Ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα.

Οι άνθρωποι που έδιναν μεγαλύτερη αξία στην επίτευξη της ευτυχίας ήταν περισσότερο πιθανό να θεωρούν ότι είχαν λιγότερο χρόνο για να την αποκτήσουν.

Η αναζήτηση έναντι της κατάκτησης της ευτυχίας

Στην δεύτερη μελέτη, 117 προπτυχιακοί φοιτητές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με βίντεο που παρακολούθησαν. Στη μία ομάδα συμμετεχόντων δόθηκαν οδηγίες να αισθάνεται χαρούμενη ενώ παρακολουθούσε μία ταινία ενώ στη δεύτερη ομάδα οι ερευνητές ζήτησαν να εκφράσει ελεύθερα τα συναισθήματά της. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν είτε μία «ουδέτερη» ταινία σχετικά με την κατασκευή μίας γέφυρας ή μία «χαρούμενη» κωμωδία (Mr. Bean). Οι ταινίες είχαν την ίδια διάρκεια.

Εκείνοι που παρακολούθησαν την ουδέτερη ταινία ενώ προσπαθούσαν να είναι χαρούμενοι αισθάνθηκαν ότι η ταινία ήταν πιο σύντομη.

Ωστόσο οι συμμετέχοντες που ένιωθαν ήδη ευτυχία ενώ παρακολουθούσαν τη χαρούμενη ταινία δεν αισθάνθηκαν κάποια διαφορά ως προς τη διάρκεια της. Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που «έχουν κατακτήσει» την ευτυχία δεν αισθάνονται κάποια ανεπάρκεια χρόνου. Οι άνθρωποι που είναι ήδη χαρούμενοι φαίνεται να είναι προστατευμένοι από οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις επιδίωξης επιπρόσθετης ευτυχίας.

Όταν το κυνήγι της ευτυχίας γίνεται χρονοβόρο

Στην τρίτη μελέτη συμμετείχαν διαδικτυακά 300 άτομα. Η μία ομάδα (η ομάδα που θεωρούσε ότι είχε αρκετό χρόνο για να κατακτήσει την ευτυχία) διάβασε ένα άρθρο που υποστήριζε ότι η επιδίωξη της ευτυχίας είναι μία χρονοβόρα διαδικασία. Η δεύτερη ομάδα (η ομάδα που θεωρούσε ότι είχε περιορισμένο χρόνο για την κατάκτησή της) διάβασε ένα άρθρο που υποστήριζε ότι η ευτυχία δεν απαιτεί πολύ χρόνο για να επιτευχθεί. Η τρίτη ομάδα δεν διάβασε καθόλου άρθρα.

Όλες οι ομάδες αισθάνθηκαν ότι είχαν ελάχιστο χρόνο για την επίτευξη της ευτυχίας. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ομάδες ανταποκρίθηκαν με παρόμοιο τρόπο επειδή ο μέσος άνθρωπος πιστεύει ήδη ότι το κυνήγι της ευτυχίας είναι μία χρονοβόρα διαδικασία.


Διαβάστε σχετικά: Τι θα με κάνει να νιώσω ευτυχία;


Πώς επηρεάζει η αίσθηση χρόνου ενός ανθρώπου την ευτυχία του

Για την ολοκλήρωση της τέταρτης μελέτης συμμετείχαν 100 άνθρωποι μέσω διαδικτύου. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα (η ομάδα «αναζήτησης της ευτυχίας») κατέγραψε 10 πράγματα που θεωρούσε ότι θα την έκανε ευτυχισμένη. Η δεύτερη ομάδα κατέγραψε 10 πράγματα που θεωρούσε ότι αποδεικνύουν ότι ήταν ήδη ευτυχισμένη.

Οι συμμετέχοντες που αναζητούσαν την ευτυχία ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο ευτυχισμένοι. Επίσης αισθάνονταν ότι έχουν λιγότερο χρόνο για την επίτευξή της. Εκείνοι που κατέγραψαν λόγους γιατί αισθάνονται ήδη ευτυχισμένοι, ένιωθαν ότι είχαν περισσότερο χρόνο για να γίνουν ακόμα περισσότερο ευτυχισμένοι. Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η αντίληψη του περιορισμένου χρόνου προέβλεπε απευθείας χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας.

Ποιος είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ευτυχία;

Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι η αναζήτηση της ευτυχίας μάλλον δεν μας βοηθάει να αισθανθούμε καλύτερα. Οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι η ευτυχία βρίσκεται στο μακρινό μέλλον μπορεί να μετανιώνουν που ξοδεύουν τόσο πολύ από τον χρόνο τους στο «τώρα» κυνηγώντας τον στόχο τους. Οι ειδικοί ψυχικής υγείας θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό τον τρόπο με τον οποίο οι χρονικοί περιορισμοί, φανταστικοί ή πραγματικοί, μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην ευτυχία των θεραπευόμενων.

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους ήδη ευτυχισμένους μπορεί να βλέπουν τη διάθεσή τους να βελτιώνεται μέσω στρατηγικών όπως η τήρηση ενός «ημερολογίου ευγνωμοσύνης» το οποίο ενισχύει τα συναισθήματα ικανοποίησης. Η εκτίμηση των καλών πραγμάτων που έχουμε στο παρόν, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορεί να κάνει τον χρόνο που περνάμε αναζητώντας την ευτυχία να δίνει την αίσθηση ότι αξίζει το τίμημα.


EFH MES 3N

 

Πηγή: Vanishing time in the pursuit of happiness
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου, Ψυχολόγος
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...