PsychologyNow Team

Θέλετε να νικήσετε τη μοναξιά; Βρείτε ένα σκοπό στη ζωή σας

Θέλετε να νικήσετε τη μοναξιά; Βρείτε ένα σκοπό στη ζωή σας

PsychologyNow Team
άνδρας που θέλει να νικήσει τη μοναξιά
Image credit: wayhomestudio / freepik.com

Η αίσθηση του σκοπού της ζωής -είτε πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια να κάνετε τη διαφορά είτε για ένα απλό χόμπι με προσωπικό νόημα- μπορεί να προσφέρει ισχυρή προστασία από τη μοναξιά.


Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychology and Aging με συγγραφέα τον Πάτρικ Χιλ, αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών, προσφέρει ένα σημαντικό μήνυμα για την εποχή μας: Η αίσθηση του σκοπού της ζωής -είτε πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια να κάνετε τη διαφορά είτε για ένα απλό χόμπι με προσωπικό νόημα- μπορεί να προσφέρει ισχυρή προστασία από τη μοναξιά.

Η μοναξιά είναι γνωστό ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους ψυχολογικούς προγνωστικούς παράγοντες για προβλήματα υγείας, γνωστική έκπτωση και πρόωρη θνησιμότητα, είπε ο Χιλ. Μελέτες δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί να είναι τόσο επιβλαβές για την υγεία όσο το κάπνισμα ή η κακή διατροφή.

Νέα μελέτη, βασισμένη σε έρευνες σε περισσότερους από 2.300 ενήλικες στην Ελβετία, διαπίστωσε ότι τα αισθήματα μοναξιάς ήταν λιγότερο συνηθισμένα σε άτομα που ανέφεραν μια ζωή με νόημα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Ζητήθηκε από τους ερωτηθέντες να βαθμολογήσουν τα συναισθήματά τους σχετικά με την έλλειψη συντροφικότητας, την απομόνωση από τους άλλους ανθρώπους και την αίσθηση ότι «βίωσαν τη μοναξιά περιστασιακά ή πολύ έντονα» κατά τη διάρκεια μιας περιόδου τεσσάρων εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης το τεστ δέσμευσης ζωής έξι στοιχείων, το οποίο τους ζητούσε να βαθμολογήσουν δηλώσεις όπως «δεν υπάρχει σημαντικός σκοπός στη ζωή μου» και «εκτιμώ πολύ τις δραστηριότητές μου».

Η αίσθηση του σκοπού είναι η γενική αντίληψη ότι κάτι σε οδηγεί και σε κατευθύνει από τη μια μέρα στην άλλη, είπε ο Χιλ. Μπορεί να είναι κάτι σαν την κηπουρική, τη στήριξη της οικογένειάς σας ή την επιτυχία στην εργασία.


Διαβάστε σχετικά: Μοναξιά: «είμαι μόνος» ή «νιώθω μόνος»;


Πολλές από τις δραστηριότητες που μπορούν να προσφέρουν μια αίσθηση σκοπού - συμμετοχή σε μια λέσχη, εθελοντισμός σε ένα σχολείο, παίζοντας σε ένα αθλητικό πρωτάθλημα - περιλαμβάνουν αλληλεπίδραση με άλλους, που είναι ένας λόγος για τον οποίο μια ζωή γεμάτη στόχους τείνει να είναι λιγότερο μοναχική. Στη μελέτη, τα άτομα που δήλωσαν ότι έλαβαν ή παρείχαν κοινωνική υποστήριξη ήταν ιδιαίτερα πιθανό να αναφέρουν αισθήματα σκοπιμότητας.

Αλλά ο Χιλ σημείωσε ότι υπάρχουν περισσότερα στην καταπολέμηση της μοναξιάς από το να είσαι απλώς με άλλους. Όλοι είχαμε χρόνο στη ζωή μας όταν νιώθαμε μόνοι, παρόλο που δεν ήμασταν μόνοι στην πραγματικότητα. Υπάρχει κάτι στο να έχεις μια αίσθηση σκοπού που φαίνεται να καταπολεμά τη μοναξιά ανεξάρτητα από το πόσοι άλλοι άνθρωποι εμπλέκονται, είπε.

Η μελέτη διαπίστωσε μια ελαφρά αύξηση στις αναφορές μοναξιάς για άτομα μεγαλύτερα των 70 ετών, μια ηλικία κατά την οποία η αίσθηση του σκοπού μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική. Προσπαθούμε να καταρρίψουμε τον μύθο των προηγούμενων γενεών ότι αυτή είναι απλώς μια στιγμή για απόσυρση και ξεκούραση, είπε ο Χιλ. Δεν υπάρχουν μειονεκτήματα στο να βρεις κάτι ουσιαστικό αργότερα στη ζωή σου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι μια αναζήτηση σκοπού μπορεί να είναι κάπως αυτοκαταστροφική εάν ληφθεί πολύ σοβαρά. Το να νιώθεις ότι πρέπει να σώσεις τον κόσμο μπορεί να οδηγήσει σε υπαρξιακό τρόμο και αγωνία, είπε ο Χιλ. Όσον αφορά τον σκοπό και το νόημα, ακόμη και μικρά πράγματα μπορεί να έχουν σημασία. Είναι αποδεκτό αν κάποιος άλλος πιστεύει ότι ο σκοπός σας είναι ασήμαντος, αρκεί να έχει νόημα για εσάς.


Έρευνα: Patrick L. Hill et al, Do associations between sense of purpose, social support, and loneliness differ across the adult lifespan?, Psychology and Aging (2023). DOI: 10.1037/pag0000733

ISID SK 2
Απόδοση: Ισιδώρα Σκουρλή, Διδάκτωρ του Τμήματος Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...