PsychologyNow Team

5 μύθοι για τον θάνατο που συνεχίζουμε να πιστεύουμε

5 μύθοι για τον θάνατο που συνεχίζουμε να πιστεύουμε

PsychologyNow Team
γυναίκα θυμάται τους 5 μύθους για τον θάνατο που συνεχίζουμε να πιστεύουμε
Image credit: freepik/ freepik.com

Πολλοί άνθρωποι ό,τι γνωρίζουν για το θάνατο προέρχεται από την τηλεόραση και τις ταινίες. Ωστόσο, αυτό που απεικονίζεται δεν είναι συνήθως ακριβές.


Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους που έχουμε ως άνθρωποι είναι ο φόβος του θανάτου. Οι περισσότεροι από εμάς δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε, να διαβάζουμε ή να μιλάμε γι' αυτό. Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι συχνά έχουν λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με το τι συμβαίνει όταν κάποιος πεθαίνει.

Η μη σωστή πληροφόρηση μπορεί να εντείνει τους φόβους μας και να οδηγήσει ακόμη και σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία για τους ετοιμοθάνατους και τους μελλοντικούς πενθούντες. Η κατάρριψη των μύθων και η γνώση των γεγονότων σχετικά με τον θάνατο μπορεί να κάνει λιγότερο μυστηριώδη αυτή την πιο δύσκολη στιγμή.

Μύθος 1: Αν δεν είμαι εκεί όταν πεθαίνει το αγαπημένο μου πρόσωπο, αυτό σημαίνει ότι είμαι τρομερός, ανάλγητος, αποτυχημένος, κακός ή μη αγαπητός άνθρωπος.

Κάποτε δούλεψα θεραπευτικά με μια γυναίκα που δεν μπόρεσε να είναι μαζί με τη μητέρα της όταν πέθανε και ένιωθε τρομερά ένοχη για χρόνια. Όταν πέθαινε ο πατέρας της, ήταν αποφασισμένη να κάνει τα πράγματα διαφορετικά. Τον μετέφερε στο σπίτι της. Αυτή και η οικογένειά της καθόταν εναλλάξ μαζί του, ώστε να μην είναι μόνος του. Εκείνη ήταν μαζί του τις περισσότερες φορές.

Μια μέρα, ήταν μόνη της στο σπίτι με τον πατέρα της. Χτύπησε το κουδούνι της πόρτας. Αρχικά σκέφτηκε να μην ανοίξει την πόρτα, αλλά θυμήθηκε ότι περίμεναν ένα πακέτο. Σκέφτηκε ότι θα έμενε μόνο δύο λεπτά και σκέφτηκε ότι θα ήταν ασφαλές να τον αφήσει για τόσο λίγο. Όταν επέστρεψε, ο πατέρας της είχε πεθάνει.

Το να προσπαθείς να προσδιορίσεις πότε θα πεθάνει κάποιος είναι ένα από τα μυστήρια του σύμπαντος. Κάποιοι άνθρωποι φαίνεται να περιμένουν μέχρι να μείνουν μόνοι τους, ενώ υπάρχουν και μαρτυρίες για εκείνους που αναμένεται να πεθάνουν αλλά θα αντέξουν μέχρι να τους δουν όλους. Η παρουσία ή η απουσία μας δεν μπορεί να ελέγξει πότε θα πεθάνει το αγαπημένο μας πρόσωπο.

Μύθος 2: Καθώς ο θάνατος πλησιάζει, πρέπει να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να κρατήσω το αγαπημένο μου πρόσωπο στη ζωή.

Κανείς δεν θέλει πραγματικά να πεθάνει το αγαπημένο του πρόσωπο, αλλά είναι τελικά κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Οι άνθρωποι ανησυχούν ότι το αγαπημένο τους πρόσωπο κοιμάται πολύ ή ότι δεν τρώει ή δεν πίνει και ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Στο τέλος της ζωής, οι άνθρωποι τείνουν να κοιμούνται πολύ καθώς η ενέργειά τους μειώνεται. Το να μην τρώει ή να μην πίνει κανείς είναι επίσης μια φυσιολογική και φυσική αντίδραση στην προετοιμασία του σώματος για το θάνατο.

Το σώμα έχει λιγότερες ανάγκες για αυτές τις λειτουργίες. Το να μην τρώει ή να μην πίνει κανείς δεν είναι αυτό που προκαλεί το θάνατο, αλλά η ίδια η διαδικασία της νόσου. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες, αν το φαγητό και το ποτό επιβάλλεται στον ετοιμοθάνατο, καθώς μπορεί να προκαλέσει πνιγμό.


Διαβάστε σχετικά: Απώλεια. Πως μας επηρεάζει και πως τη διαχειριζόμαστε (1ο μέρος)


Μύθος 3: Δεν πρέπει να επιβαρύνουμε τους ετοιμοθάνατους με τη λύπη και τα δάκρυά μας.

Ο θάνατος είναι μια συναισθηματική κατάσταση. Μας κάνει να λυπούμαστε και το κλάμα είναι κάτι φυσιολογικό και φυσικό. Είναι μια ειλικρινής έκφραση των συναισθημάτων μας. Δεν κλαίνε όλοι όταν είναι λυπημένοι, αλλά αν είστε κάποιος που κλαίει, η παρουσία σας με κάποιον που πεθαίνει είναι σίγουρα η κατάλληλη στιγμή για να το κάνετε. Εξάλλου, είναι μια ένδειξη της φροντίδας σας.

Μύθος 4: Πρέπει να είμαι πάντα θετικός γύρω από το αγαπημένο μου πρόσωπο που πεθαίνει, ώστε να παραμείνει θετικός και να ζήσει περισσότερο.

Είναι καλό να είστε θετικοί, αλλά ο θάνατος είναι μια βιολογική διαδικασία και καμία θετική σκέψη δεν μπορεί να την αποτρέψει. Η εστίαση μόνο στα θετικά μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος αποφυγής και άρνησης του γεγονότος ότι ο θάνατος έρχεται.

Είναι καλό να μιλάμε για χαρούμενες, ευχάριστες αναμνήσεις, αλλά ο ετοιμοθάνατος μπορεί επίσης να θέλει να μιλήσει για το τι του συμβαίνει και για τα συναισθήματά του. Εάν είναι σε θέση να επικοινωνήσουν, απλώς ακούστε τους και αφήστε τους να μιλήσουν. Μπορεί να έχουν κάτι σημαντικό που θέλουν να πουν. Το να βρίσκεστε με τον ετοιμοθάνατο μπορεί επίσης να είναι απλώς να καθίσετε ήσυχα μαζί του, να ακουμπήσετε το χέρι σας πάνω στο δικό του ή να τον φιλήσετε απαλά.

Μύθος 5: Τα φάρμακα κατά του πόνου χρησιμοποιούνται για να σκοτώσουν τους ετοιμοθάνατους.

Πολλοί πιστεύουν ακράδαντα ότι φάρμακα όπως η μορφίνη προκαλούν ή επισπεύδουν το θάνατο. Η κατάλληλη χρήση των φαρμάκων δεν επιταχύνει τη διαδικασία του θανάτου, απλώς κάνει τον ετοιμοθάνατο να αισθάνεται πιο άνετα. Η μη χρήση αναλγητικών φαρμάκων όταν το αγαπημένο μας πρόσωπο υποφέρει θα ήταν σίγουρα απαράδεκτη για τον καθένα μας.

Συχνά, μια ανησυχία είναι ότι ο υπερβολικός ύπνος είναι αποτέλεσμα της φαρμακευτικής αγωγής. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και εκείνοι που βρίσκονται στο τέλος της ζωής και δεν λαμβάνουν φάρμακα κατά του πόνου, κοιμούνται επίσης τον περισσότερο χρόνο.

Για ορισμένους ανθρώπους, ο φόβος του θανάτου επικεντρώνεται περισσότερο στην πράξη του θανάτου παρά στον ίδιο τον θάνατο. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια εποχή που οι άνθρωποι γίνονται πιο ανοιχτοί στο να μιλούν για το θάνατο και τις ανησυχίες τους. Όσο περισσότερο μπορούμε να ασχοληθούμε με την αλήθεια σχετικά με τον θάνατο και τον θάνατο, τόσο λιγότερο συναισθηματικό πόνο μπορεί να βιώσουμε.


Απόδοση - Επιμέλεια: PsychologyNow.gr
Πηγή

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...