PsychologyNow Team

Η αυξανόμενη κοινωνική και υπαρξιακή αβεβαιότητα συνδέεται με ψυχική δυσφορία

Η αυξανόμενη κοινωνική και υπαρξιακή αβεβαιότητα συνδέεται με ψυχική δυσφορία

PsychologyNow Team
άνδρας ανακαλύπτει ότι η αυξανόμενη κοινωνική και υπαρξιακή αβεβαιότητα συνδέεται με ψυχική δυσφορία
Image credit: Isabella Mendes / pexels.com

Μια επισκόπηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας βρήκε θετική συσχέτιση ανάμεσα στην αβεβαιότητα και την ψυχική δυσφορία.


Ένα πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Mental Health εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στην αβεβαιότητα και την ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς εξέτασαν δεδομένα από ιατρικά περιβάλλοντα, περιβάλλοντα καταστροφής και σύγκρουσης, επαγγελματικά και πανεπιστημιακά περιβάλλοντα. Βρήκαν μια θετική σχέση ανάμεσα στην αβεβαιότητα, ειδικά γύρω από ιατρικά θέματα, και στην επιδεινωμένη ψυχική υγεία, με καταστάσεις όπως κατάθλιψη, άγχος, στρες, PTSD και γενική ψυχολογική δυσφορία.

Η έρευνα δείχνει ότι οι κρίσεις στα κοινωνικά και οικολογικά μας περιβάλλοντα μπορεί να αυξάνουν την ψυχική δυσφορία. Από την πανδημία COVID-19 μέχρι την κλιματική αλλαγή, οι έρευνες υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι χαοτικές, καταστροφικές δυνάμεις στον ευρύτερο κόσμο μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική υγεία του ατόμου.

Η αβεβαιότητα μπορεί να ευθύνεται για μεγάλο μέρος αυτή της δυσφορίας, καθώς οι πανδημίες και το αβέβαιο μέλλον αυξάνουν το άγχος. Η έρευνα, για παράδειγμα, υποδεικνύει ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις οικονομικές πολιτικές μπορεί να αυξάνει την αυτοκτονικότητα στους άντρες. Μια άλλη μελέτη αναφέρει την «υπαρξιακή ανασφάλεια» ως σημαντικό παράγοντα στην ψυχική υγεία παιδιών Παλαιστινίων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πρόσφατη μελέτη είναι μια περιεκτική επισκόπηση της ερευνητικής βιβλιογραφίας που εξετάζει τη σχέση μεταξύ αβεβαιότητας και ψυχικής υγείας. Οι συγγραφείς, με βάση το Λονδίνο και την Παλαιστίνη, εξέτασαν 101 εργασίες που ασχολούνται με αυτό το θέμα.


Διαβάστε σχετικά: Πόση… αβεβαιότητα αντέχουμε στην ζωή μας;


Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν ότι η αβεβαιότητα δεν είναι πάντα κάτι κακό: «Η αβεβαιότητα μπορεί να αξιολογηθεί όχι μόνο ως απειλή αλλά και ως ευκαιρία», ανάλογα με τους σχετικούς παράγοντες.

Η αβεβαιότητα εξετάστηκε σε διαφορετικά πλαίσια: ιατρικά, καταστροφής, επαγγελματικά και πανεπιστημιακά. Στα ιατρικά πλαίσια, που ήταν η πλειονότητα, η αβεβαιότητα είχε συχνά ερευνηθεί σε σχέση με ιατρικά θέματα. Η αβεβαιότητα σε αυτό το πλαίσιο επικεντρωνόταν στην ασθένεια, στην πρόγνωση και στη θεραπεία. Από τις κατηγορίες ψυχικής υγείας που αναλύθηκαν, οι πιο κοινές ήταν η κατάθλιψη, το άγχος, η ψυχολογική δυσφορία, το PTSD και το στρες.

Οι περισσότερες από τις μελέτες βρήκαν μια θετική συσχέτιση ανάμεσα στην αβεβαιότητα και στα θέματα ψυχικής υγείας. Μερικές μελέτες, ωστόσο, βρήκαν μεικτά αποτελέσματα, δηλαδή ορισμένα αποτελέσματα ψυχικής υγείας είχαν μια θετική συσχέτιση με την αβεβαιότητα, ενώ άλλα δεν είχαν. Το 6% των μελετών δεν βρήκε σημαντική στατιστική σχέση καθόλου. Οι συγγραφείς ανέφεραν αρκετούς περιορισμούς στη μελέτη και στην ερευνητική βιβλιογραφία γενικά.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια μετατόπιση από την αντιμετώπιση των θεμάτων ψυχικής υγείας μέσα από ένα καθαρά βιοϊατρικό μοντέλο προς μια πιο ολιστική κατανόηση της ψυχικής υγείας ως βιοψυχοκοινωνικού φαινομένου, στενά συνδεδεμένου με κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες. Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι είναι σημαντικό να εξετάσουμε το πώς η αβεβαιότητα γύρω από βασικούς κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία, κατέληξαν οι ερευνητές.


Ism Tsox
Απόδοση - Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, μεταφράστρια - επιμελήτρια κειμένων

Πηγή

 

 

*Απαγορεύεται ρητώς η αναπαραγωγή χωρίς προηγούμενη άδεια των υπευθύνων της ιστοσελίδας*

2. banner diafhmishs mypsychologist koino

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...