PsychologyNow Team

Η ευτυχία πράγματι είναι δωρεάν!

Η ευτυχία πράγματι είναι δωρεάν!

PsychologyNow Team
γυναίκα ανακαλύπτει ότι η ευτυχία πράγματι είναι δωρεάν
Image credit: Fernando Brasil / unsplash.com

Η υποκειμενική αίσθηση ευζωίας των ανθρώπων δεν συνδέεται απαραίτητα με υψηλότερα εισοδήματα.


Η οικονομική ανάπτυξη συχνά προτείνεται ως σίγουρος τρόπος ενίσχυσης της ευζωίας των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όμως μια μελέτη του Πανεπιστημίου McGill και του Ινστιτούτου Επιστημών και Τεχνολογιών του Περιβάλλοντος του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (ICTA-UAB) προτείνει ότι μπορεί να υπάρχει καλός λόγος για να αμφισβητήσουμε αυτή την υπόθεση.

Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν για το πώς οι άνθρωποι αξιολογούν την υποκειμενική τους ευζωία σε κοινωνίες όπου τα χρήματα παίζουν πολύ μικρό ρόλο και οι οποίες συνήθως δεν περιλαμβάνονται σε παγκόσμιες έρευνες ευτυχίας. Βρήκαν ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων ανέφεραν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ευτυχίας.

Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα στις κοινωνίες με τα χαμηλότερα επίπεδα νομισματοποίησης, όπου οι πολίτες ανέφεραν έναν βαθμό ευτυχίας συγκρίσιμο με αυτόν που βρίσκουμε σε σκανδιναβικές χώρες, οι οποίες συνήθως έχουν την υψηλότερη βαθμολογία στον κόσμο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υψηλά επίπεδα υποκειμενικής ευζωίας μπορούν να επιτευχθούν με ελάχιστη νομισματοποίηση, αμφισβητώντας την αντίληψη ότι η οικονομική ανάπτυξη θα αυξήσει αυτομάτως την ικανοποίηση στη ζωή σε πληθυσμούς με χαμηλά εισοδήματα.

Μέτρηση της ευτυχίας

Προκειμένου να μελετήσουν τον τρόπο που η νομισματοποίηση επηρεάζει την αίσθηση ευζωίας των ανθρώπων, οι ερευνητές αφιέρωσαν χρόνο σε πολλές μικρές κοινότητες ψαράδων με διαφορετικά επίπεδα νομισματοποίησης, στα Νησιά Σολομώντα και στο Μπαγκλαντές, δύο χώρες με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Κατά τη διάρκεια λίγων μηνών και με τη βοήθεια τοπικών μεταφραστών πήραν επανειλημμένως συνεντεύξεις από πολίτες σε αγροτικές και αστικές περιοχές.

Οι συνεντεύξεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε απροσδόκητες στιγμές και διά ζώσης αλλά και τηλεφωνικά, είχαν σχεδιαστεί για να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με το τι συνιστά την ευτυχία για τους συμμετέχοντες στη μελέτη, καθώς και για να αποκτήσουν μια αίσθηση των μεταβαλλόμενων διαθέσεών τους, του τρόπου ζωής τους, των δραστηριοτήτων τους γύρω από το ψάρεμα, του εισοδήματος του νοικοκυριού τους και του επιπέδου ενσωμάτωσης στην αγορά.

Συνολικά, οι ερευνητές πήραν συνεντεύξεις από 678 άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 55 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη. Σχεδόν το 85% των συμμετεχόντων ήταν άντρες. Ο δυσανάλογος αριθμός αντρών στη μελέτη οφειλόταν στο γεγονός ότι τα πολιτισμικά πρότυπα στο Μπαγκλαντές έκαναν δύσκολη τη συνέντευξη γυναικών.

Στα Νησιά του Σολομώντα, οι απαντήσεις στις ερωτήσεις της μελέτης από άντρες και γυναίκες δεν είχαν σημαντικές διαφορές. Όμως, αυτό δεν ισχύει απαραίτητα για το Μπαγκλαντές, καθώς η κοινωνική πραγματικότητα και ο τρόπος ζωής αντρών και γυναικών διαφέρουν πάρα πολύ. Θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να μελετηθεί αν τα κοινωνικά πρότυπα που σχετίζονται με το φύλο επηρεάζουν τον συσχετισμό που βρέθηκε σε αυτή τη μελέτη.


Διαβάστε σχετικά: Τα βήματα προς την ευτυχία


Τα πρώτα στάδια της νομισματοποίησης μπορεί να είναι καταστροφικά για την ευτυχία

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στις κοινότητες όπου τα χρήματα χρησιμοποιούνταν περισσότερο, όπως στο αστικό Μπαγκλαντές, οι κάτοικοι ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας.

Όπως αναφέρει ο Έρικ Γκάλμπρεθ, καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Γης και Πλανήτη του McGill και επικεφαλής της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο PLOS One: Η μελέτη μας υποδηλώνει πιθανούς τρόπους επίτευξης της ευτυχίας που δεν σχετίζονται με υψηλά εισοδήματα και υλικό πλούτο. Αυτό είναι σημαντικό, επειδή αν επαναλάβουμε αυτά τα αποτελέσματα αλλού και μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τους παράγοντες που συμβάλλουν στην υποκειμενική ευζωία, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να παρακάμψουμε κάποια από τα περιβαλλοντικά κόστη που σχετίζονται με την επίτευξη κοινωνικής ευζωίας στα λιγότερα ανεπτυγμένα έθνη.

Σε λιγότερο νομισματοποιημένες περιοχές, οι άνθρωποι ανέφεραν την ενασχόληση με την οικογένεια για περισσότερο χρόνο και την επαφή με τη φύση ως λόγους που τους κάνουν ευτυχισμένους, εξηγεί η Σάρα Μινιάρο, επικεφαλής της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνητική συνεργάτης στο ICTA-UAB. Όμως με την αυξανόμενη νομισματοποίηση, βρήκαμε ότι οι κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες που αναγνωρίζονται συνήθως στις βιομηχανικές χώρες έπαιξαν μεγαλύτερο ρόλο. Συνολικά, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η νομισματοποίηση, ειδικά στα πρώτα στάδια, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι εις βάρος της ευτυχίας.

Είναι ενδιαφέρον ότι ενώ άλλες έρευνες βρήκαν ότι η τεχνολογία και η πρόσβαση σε πληροφορίες από απομακρυσμένες κουλτούρες με διαφορετικούς τρόπους ζωής μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση των ανθρώπων για την ευζωία τους, προσφέροντας πρότυπα με τα οποία οι άνθρωποι συγκρίνουν τις δικές τους ζωές, αυτό δεν ίσχυε σε αυτές κοινότητες.

Προσθέτοντας, ο Κρις Μπάρινγκτον-Λι, καθηγητής της Σχολής Περιβάλλοντος Bieler στο McGill, αναφέρει: Αυτή η μελέτη ενισχύει την αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι σημαντικοί παράγοντες που προωθούν την ευτυχία δεν σχετίζονται πρωτίστως με οικονομικό αποτέλεσμα. Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται άνεση, ασφάλεια και είναι ελεύθεροι να απολαύσουν τη ζωή μέσα σε μια ισχυρή κοινότητα, είναι ευτυχισμένοι, άσχετα αν βγάζουν ή όχι χρήματα.


Έφη Μεσιτίδου
Έρευνα
: Sara Miñarro et al, Happy without money: Minimally monetized societies can exhibit high subjective well-being, PLOS ONE (2021).
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: Ισμήνη Τσοχαλή, επιμελήτρια κειμένων
Πηγή

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...