PsychologyNow Team

Eυαισθησία σημαίνει να έχεις επίγνωση των καταστάσεων γύρω σου

Eυαισθησία σημαίνει να έχεις επίγνωση των καταστάσεων γύρω σου

PsychologyNow Team

Γιατί επιμένουμε να λέμε ότι η ευαισθησία είναι ένα κακό χαρακτηριστικό;


Αν και η ευαισθησία έχει σχετιστεί με την αδυναμία, δεν είναι απαραίτητα ένα κακό χαρακτηριστικό. Αυτό συχνά σημαίνει ότι βρίσκεστε σε συναισθηματική ισορροπία με το περιβάλλον σας και τους ανθρώπους γύρω σας.

Ένα πολύ ευαίσθητο άτομο, μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες με το κοινωνικό άγχος. Για παράδειγμα, ίσως δυσκολεύεται πολύ να κοιτάζει τους ανθρώπους απευθείας στο πρόσωπο και να διατηρεί βλεμματική επαφή, γιατί πάντα αισθάνεται σαν να μπορεί να νιώσει πάρα πολύ έντονα τα συναισθήματά τους.

Κοιτάζει το πρόσωπο ενός ατόμου και βλέπει μικρές εκφράσεις- μια στιγμιαία εικόνα θλίψης, απογοήτευσης ή αηδίας – η οποία εξοστρακίζεται πίσω στον ίδιο με ένταση. Συχνά αποφεύγει να κοιτάζει τα πρόσωπα των ανθρώπων, επειδή βίωνε πολύ έντονα τα συναισθήματα που οι άλλοι άνθρωποι έδειχναν σε εκείνον.

Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι μια πρόσφατη μελέτη δείχνει πως υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ διαταραχών του άγχους και της ενσυναίσθησης. Αυτό είναι απόλυτα λογικό γιατί όσο πιο ισορροπημένος είναι κανείς με τους άλλους ανθρώπους, τόσο πιο έντονη πρόκειται να είναι η αλληλεπίδραση μαζί τους.

Ένα ευαίσθητο άτομο, μπορεί να βιώσει έντονα ακόμη και το μικρότερο σημάδι των αρνητικών συναισθημάτων από κάποιον άλλον και το οποίο μπορεί να γίνει μια κατάσταση από την οποία δεν μπορείς να ξεφύγεις.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια πραγματική επιβάρυνση, αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Συχνά, η ευαισθησία μπορεί να είναι μια τεράστια δύναμη, γιατί αυτό σημαίνει ότι οι ευαίσθητοι άνθρωποι διαθέτουν επίγνωση των πραγμάτων που πολλοί άλλοι δεν μπορούν να γνωρίζουν.

Προσωπικά, η ευαισθησία μου με κάνει πραγματικά καλή στο να διαβάζω τα συναισθήματα των ανθρώπων μέσω του τόνου της φωνής, τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου τους.

Θυμάμαι μια φορά ήμουν σε ένα καφέ με μια φίλη μου. Εκεί γνώρισε έναν άντρα και είχανε μια σύντομη συνομιλία για τα αγαπημένα τους συγκροτήματα. Μόλις η συνομιλία τελείωσε, επεσήμανα Φαίνεται σαν να σου αρέσει πραγματικά.

Εκείνη απάντησε, Ναι, πώς το ήξερες; Και επεσήμανα ότι όταν καθόταν μαζί του, κουνούσε ένα από τα πόδια της ανάμεσα στα πόδια του.

Ήταν μια πολύ λεπτή χειρονομία, αλλά την κατάλαβα και τη διάβασα, σαν να ένιωθε έλξη προς αυτόν (ένα κοινό σημάδι της έλξης είναι όταν κάποιος είναι πρόθυμος να σπάσει «τα προσωπικά όριά» του).

Έμεινε έκπληκτη που το κατάλαβα αυτό γιατί δεν παρατηρήσε ότι το έκανε καν. Για μένα, το σήμα ήταν δυνατό και καθαρό. Αυτό είναι μόνο ένα μικρό παράδειγμα.

Φανερώνει όμως πως όταν είστε ευαίσθητος και δεκτικός προς τους ανθρώπους, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη επίγνωση των πραγμάτων στα οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν προσοχή.

Φυσικά, ενσυναίσθηση και ευαισθησία είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Μπορούν να επιφέρουν φοβερό πνευματικό βάρος και να αποστραγγίξουν τους πνευματικούς πόρους μας, αλλά την ίδια στιγμή ανοίγουν την ευαισθητοποίηση μας και μας κάνουν πιο διορατικούς από τον κόσμο γύρω μας.

Έτσι την επόμενη φορά που θα σκεφτείτε τον εαυτό σας ως «πολύ ευαίσθητο», προσπαθήστε να θυμηθείτε όλατα πλεονεκτήματα που έρχονται με αυτό και πώς μπορείτε καλύτερα να τα χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας.


Πηγή: mentalhelp.net

Απόδοση – Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...