PsychologyNow Team

Πότε σταματά να λειτουργεί ο εγκέφαλος μετά την παύση λειτουργίας της καρδιάς;

Πότε σταματά να λειτουργεί ο εγκέφαλος μετά την παύση λειτουργίας της καρδιάς;

PsychologyNow Team
ψυχολόγοι κοιτάζουν μία ακτινογραφία εγκεφάλου αφού έχει σταματήσει η καρδιά

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος εξακολουθεί να λειτουργεί μετά την καρδιακή ανακοπή.


Ο θάνατος μπορεί να χαρακτηριστεί ως ασύγχρονος, δηλαδή δεν πεθαίνουν όλα τα μέλη του ανθρώπινου σώματος ταυτόχρονα με την διακοπή λειτουργίας της καρδιάς. Για παράδειγμα, μετά την παύση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, με τη βοήθεια μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής για την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση, πολλά όργανα του σώματος μπορούν να είναι βιώσιμα, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, ο κερατοειδής χιτώνας, το συκώτι, το πάγκρεας, το λεπτό έντερο, το δέρμα, οι τένοντες, τα νεφρά και τα κόκκαλα για αρκετό χρονικό διάστημα ώστε να δωρηθούν προκειμένου να σωθεί η ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου.

Ένα ανθρώπινο μέλος μπορεί να επιζήσει αν διατηρηθεί κρύο αμέσως μετά τον ακρωτηριασμό. Ένας βραχίονας μπορεί να επανατοποθετηθεί επιτυχημένα μέσα σε τρεις με τέσσερις ώρες και ένα δάχτυλο μέχρι οκτώ ώρες μετά την αποκοπή από το ανθρώπινο σώμα. Αλλά πότε σταματά να λειτουργεί ο εγκέφαλος από τη στιγμή που σταματήσει η καρδιά την άντληση οξυγονωμένου αίματος;

Στις Η.Π.Α. όλες οι πολιτείες έχουν ορίσει νομικά τον θάνατο σύμφωνα με νευρολογικά κριτήρια, όπως αναφέρεται στο The Journal of Medicine and Philosophy1. Οι επιστήμονες παρατήρησαν πρόσφατα ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος, όπως πολλά άλλα όργανα του σώματος, δεν σταματάει να λειτουργεί αμέσως μόλις σταματήσει να χτυπάει η καρδιά και μπορεί να εξακολουθήσει να λειτουργεί μέχρι και πέντε λεπτά αργότερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2018 στοAnnals of Neurologyμε τίτλο Terminal spreading depolarization and electrical silence in death of human cerebral cortex.

Μία ερευνητική ομάδα τώρα, ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι, όπως τα ζώα, υφίστανται μία κατάσταση γνωστή ως «τελική εξάπλωση αποπόλωσης» που ξεκινάει εντός λεπτών από την καρδιακή ανακοπή. Αυτή η ανακάλυψη έχει «σημαντικές επιπτώσεις για τις βιώσιμες εγκεφαλικές ισχαιμικές προσβολές».

Σε συνέχεια της καρδιακής ανακοπής, παρουσιάζεται ανεπανόρθωτη βλάβη στον ανθρώπινο εγκέφαλο μέσα σε 10 περίπου λεπτά λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Μέσα σε 20-40 δευτερόλεπτα από την έλλειψη οξυγόνου ο εγκέφαλος γίνεται ηλεκτρικά ανενεργός και σταματάει η διανευρωνική δραστηριότητα. Σε έναν υγιή, οξυγονωμένο ανθρώπινο εγκέφαλο διατηρείται η βαθμίδωση ιόντων, δηλαδή η άνιση διανομή ιόντων μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού των νευρικών κυττάρων. Εντός λεπτών, η βαθμίδωση ιόντων του εγκεφάλου αρχίζει να χειροτερεύει και η αποπόλωση εξαπλώνεται σαν ένα «τεράστιο κύμα απελευθέρωσης ηλεκτροχημικής ενέργειας με τη μορφή θερμότητας» και ονομάζεται «εγκεφαλικό τσουνάμι».

Καθώς η απώλεια ενέργειας μεταφέρεται από το φλοιό στις άλλες περιοχές του εγκεφάλου, ακολουθούν παθοφυσιολογικές κλιμακώσεις που δηλητηριάζουν σταδιακά τα νευρικά κύτταρα. Σύμφωνα με την ερευνητική μελέτη, αυτό το κύμα παραμένει αναστρέψιμο μέχρι ένα συγκεκριμένο χρονικό σημείο: τα νευρικά κύτταρα θα αποκατασταθούν πλήρως αν αποκατασταθεί η κυκλοφορία του αίματος πριν παρέλθει αυτό το σημείο.

Σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες: Η γνώση των διαδικασιών που ενέχονται στην εξάπλωση της αποπόλωσης, είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη επιπρόσθετων στρατηγικών θεραπείας που έχουν στόχο την παράταση της επιβίωσης των νευρικών κυττάρων όταν διακόπτεται η αιμάτωση του εγκεφάλου.

Για την καρδιακή ανακοπή, οι επαγγελματίες του ιατρικού χώρου μπορεί να προσπαθήσουν να επαναφέρουν ασθενείς με τη χρήση διάφορων τεχνικών όπως η καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR) και η απινίδωση.  Αυτή η έρευνα μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της μελλοντικής ιατρικής τεχνολογίας και θεραπείας για να αντιστρέψει τον αντίκτυπο που έχει η διακοπή κυκλοφορίας οξυγόνου στα νευρικά κύτταρα του ανθρώπινου εγκεφάλου.

  1. Nikas, Nikolas T.; Bordlee, Dorinda C.; Moreira, Madeline. “Determination of Death and the Dead Donor Rule: A Survey of the Current Law on Brain Death.” The Journal of Medicine and Philosophy. 2016 June.
  2. Dreier, Jens P.; Marjor, Sebastian; Foreman, Brandon; Winkler, Maren K.L.; Kang, Eun-Jeung; Milakara, Denny; Lemale, Coline L.; DiNapoli, Vince; Hinzman, Jason M.; Woitzik, Johannes; Andaluz, Norberto; Carlson, Andrew; Hartings, Jed A. “Terminal spreading depolarization and electrical silence in death of human cerebral cortex.” Annals of Neurology. 13 January 2018.

Έφη Μεσιτίδου

 

Πηγή: psychologytoday.com
Απόδοση: Έφη Μεσιτίδου
Επιμέλεια: PsychologyNow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...