PsychologyNow Team

Μια μελέτη ανακαλύπτει πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις καλές και κακές εμπειρίες

Μια μελέτη ανακαλύπτει πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις καλές και κακές εμπειρίες

PsychologyNow Team

Είναι γνωστό ότι έχουμε την τάση να συνδέουμε τα θετικά συναισθήματα με τις χαρούμενες και απολαυστικές εμπειρίες ενώ με τα αρνητικά συναισθήματα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Μια νέα μελέτη εξετάζει τη βαθύτερη αιτία που κρύβεται πίσω από αυτές τις συνδέσεις.


Τι μας κάνει να αισθανόμαστε

Μια νέα μελέτη χαρτογράφησε με πρωτοφανή λεπτομέρεια τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέουν τα καλά και τα δυσάρεστα συναισθήματα, με αντικείμενα και εμπειρίες. Με επικεφαλή την νευροεπιστήμονα από το πανεπιστήμιο MIT, Κέι Τάι, η έρευνα ρίχνει φως στις διαδικασίες του εγκεφάλου που οι νευροεπιστήμονες εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως και που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά οφέλη για τη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών.

Το 2016, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι μέσα στην αμυγδαλή, το κέντρο των συναισθημάτων του εγκεφάλου, υπάρχουν νευρώνες που αποδίδουν καλά ή δυσάρεστα συναισθήματα, γνωστά ως «σθένος». Αυτές οι αντιδράσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης επιβίωσης. Είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε ποια τρόφιμα ή ποιες εμπειρίες είναι καλές και ποιες είναι κακές και που θα μπορούσαν να μας κάνουν να αρρωστήσουμε ή να μας σκοτώσουν. Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Reports, διερευνά σε βάθος τις εσωτερικές λειτουργίες του «σθένους» εστιάζοντας σε ένα συγκεκριμένο τμήμα της αμυγδαλής, την πλαγιοβασική αμυγδαλή.

Η ερευνητική ομάδα, εκπαίδευσε τα ποντίκια να συνδέουν τις «καλές» γεύσεις από σταγόνες σακχαρόζης με ένα συγκεκριμένο ηχητικό τόνο και πικρές σταγόνες κινίνου με έναν διαφορετικό ηχητικό τόνο. Στη συνέχεια οι ερευνητές κατέγραψαν τις νευρωνικές αντιδράσεις των ποντικών στο άκουσμα των διαφορετικών τόνων, για να εξακριβώσουν το είδος του σθένους που εξέφραζαν (παβλοφική αντίδραση). Στη συνέχεια αναγνώρισαν και χειραγώγησαν εκείνους τους νευρώνες που είχαν προσδιοριστεί ότι διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στο «σθένος» και τους επεξεργάστηκαν για να ανταποκρίνονται σε παλμούς φωτός. Αυτό τους επέτρεψε να καταγράψουν την ηλεκτρική δραστηριότητα των νευρώνων και των κοντινών «παραγόντων» τους, αποκαλύπτοντας τι επηρέασε τα τοπικά κυκλώματα και με ποιον τρόπο.

Μελετώντας αυτές τις αλληλεπιδράσεις και τις δομές του συστήματος, η ομάδα διαπίστωσε ότι εντός της περιοχής της πλαγιοβασικής αμυγδαλής υπάρχουν διακριτές και ποικίλες περιοχές, στις οποίες το σθένος καθορίζεται μέσω των συνδέσεων με άλλες περιοχές του εγκεφάλου και αλληλεπιδράσεις με την ίδια τη πλαγιοβασική αμυγδαλή.

 

Κατανοώντας το «σθένος»

Στο τέλος του πειράματος, η ομάδα είχε χαρτογραφήσει πάνω από 1.600 νευρώνες. Ανάμεσα σε αυτούς, εντόπισαν τρεις διαφορετικούς τύπους νευρώνων που προβάλλουν σε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου και που συνδέονται με διαφορετικούς τύπους «σθένους». Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι διάφοροι τύποι νευρώνων τείνουν να ομαδοποιούνται σε «κεντρικά σημεία». Ωστόσο, παρά τις στενές αυτές ομαδοποιήσεις, σημείωσαν επίσης ότι διάφοροι τύποι νευρώνων συχνά αναμειγνύονται μεταξύ τους.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νευρώνες, ανάλογα με τον τύπο τους, έχουν διαφορετικές ικανότητες να επηρεάζουν ο ένας τον άλλο. Η Τάι δήλωσε σε ένα δελτίο τύπου ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην «μίξη» των νευρώνων που παρατηρήθηκε: Ίσως η μίξη που υπάρχει, μπορεί να διευκολύνει την ικανότητα αυτών των νευρώνων να επηρεάζουν ο ένας τον άλλο.

Οι μελλοντικές δυνητικές εφαρμογές αυτής της έρευνας δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη. Ωστόσο, υπάρχουν ελπίδες ότι, κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τις καλές και κακές εμπειρίες, οι επιστήμονες θα μπορούσαν να κατανοήσουν καλύτερα ορισμένα θέματα ψυχικής υγείας και τον εθισμό.

Οι διαταραχές της συναισθηματικής επεξεργασίας του «σθένους» αποτελούν τον πυρήνα πολλών διαταραχών ψυχικής υγείας, δήλωσε η Τάι στο δελτίο τύπου. Το άγχος και ο εθισμός, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελούν μια ανισορροπία ή μια κακή εκχώρηση θετικού ή αρνητικού «σθένους» μέσω διαφορετικών ερεθισμάτων.

Επιπλέον υπάρχει μία θεωρητική δυναμική ως προς τον χειρισμό των συναισθημάτων ή επιθυμιών μέσω του ελέγχου αυτών των νευρώνων και δικτύων. Οι ερευνητές δεν υποστήριξαν ότι θα χρησιμοποιήσουν την έρευνά τους με αυτό τον τρόπο, αλλά σίγουρα δεν το αποκλείουν.


Πηγή: futurism.com
Έρευνα: Amygdala responses to Valence and its interaction by arousal revealed by MEG
Απόδοση - Επιμέλεια: Psychologynow.gr

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...