PsychologyNow Team

Ο εγκέφαλός μας μπορεί να μας ξεγελάσει να πιστεύουμε ότι είμαστε πιο λεπτοί

Ο εγκέφαλός μας μπορεί να μας ξεγελάσει να πιστεύουμε ότι είμαστε πιο λεπτοί

PsychologyNow Team

Ερευνητές από τη Σχολή Ψυχολογικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας, ανακάλυψαν ότι μια ψυχολογική ψευδαίσθηση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι πιο λεπτοί από ό, τι είναι στην πραγματικότητα.


Η ομάδα των ερευνητών βρήκε ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε το σώμα μας είναι στην πραγματικότητα μια παραμόρφωση που δημιουργούν οι δικές μας μικτές παρελθούσες παρατηρήσεις αλλά και των άλλων ανθρώπων.

Αυτή η εγγενής προκατάληψη είναι γνωστή ως σταθερή εξάρτηση και είναι μια επίδραση του εγκεφάλου μας να επεξεργάζεται με μέσους όρους την πληροφορία που δέχεται, με την πάροδο του χρόνου. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι εκτιμήσεις που κάνουμε για το σωματικό μέγεθός μας είναι προκατειλημμένες από προηγούμενες εμπειρίες μας, δήλωσαν οι ερευνητές.

Καθώς το βάρος του ατόμου αυξάνεται πάνω από το μέσο όρο, το ίδιο ισχύει και για την πιθανότητα η προηγούμενη εμπειρία να περιλαμβάνει μικρότερου μεγέθους σώματα. Επειδή ο εγκέφαλος συνδυάζει τις προηγούμενες και τις παρούσες εμπειρίες, δημιουργεί μια ψευδαίσθηση με την οποία δείχνουμε πιο λεπτοί από ό, τι πραγματικά είμαστε.

Η μελέτη περιελάμβανε 103 γυναίκες συμμετέχουσες, στις οποίες έδειξαν μια σειρά εικόνων γυναικείων σωμάτων που κυμαίνονταν από τα λιποβαρή, τα φυσιολογικά έως τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα. Οι συμμετέχουσες έπρεπε να αξιολογήσουν το αντιληπτό μέγεθος του σώματος τοποθετώντας ένα δείκτη κατά μήκος μιας οπτικής αναλογικής κλίμακας, γνωστή ως γραμμή σώματος.

Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν στοιχεία μιας σταθεράς προκατάληψης στο αντιληπτό μέγεθος σώματος, με τις αξιολογήσεις μεγέθους να τείνουν να αντιστοιχούν στο προηγούμενο σώμα. Η έρευνα δείχνει ότι οι παρατηρήσεις των συμμετεχουσών στην αξιολόγηση των δικών τους σωματικών μεγεθών αλλά και των άλλων δεν είναι καλές.

Οι αξιολογήσεις μεγέθους του σώματος δεν είναι πάντα ακριβείς και μπορούν να προκαταληφθούν από πολλούς παράγοντες. Ορισμένες φορές επηρεάζονται ακόμη και από τους ανθρώπους που βρισκόμαστε δίπλα, δήλωσε ο ψυχολόγος Δρ. Μπελ, επικεφαλής της έρευνας.

Τα ευρήματα αυτά έχουν σημαντικές συνέπειες για τις προσεγγίσεις απώλειας βάρους, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών μας επιτυχιών όταν κάνουμε δίαιτα. Αυτό που το κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον από την άποψη της υγείας είναι ότι το εσφαλμένο μέγεθος του σώματος είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα διατροφικών διαταραχών ή παχυσαρκίας. Ιδανικά θα θέλαμε να διορθώσουμε αυτές τις ψευδαισθήσεις, έτσι ώστε οι άνθρωποι να είναι σε θέση να κάνουν μια ακριβή εκτίμηση του βάρους τους αν έχει αλλάξει προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.

Η παχυσαρκία, όπως είναι γνωστό, συνδέεται με την φτωχή υγεία, τη μείωση του προσδόκιμου ζωής και την αύξηση της εμφάνισης και της σοβαρότητας μιας σειράς σοβαρών ασθενειών. Η αποτυχία παρατηρήσεως της αύξησης βάρους κέρδους δυσχεραίνει την αναγνώριση του προβλήματος, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων υγείας για τα άτομα και τις κοινωνίες.


 Πηγή: medicalxpress.com
Έρευνα: Past visual experiences weigh in on body size estimation
Απόδοση - Επιμέλεια: Psychologynow.gr

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook 
Ακολουθήστε μας στο Twitter 

Βρείτε μας στα...